Koepka vyhrál v Jižní Koreji a stane se světovou jedničkou

PGA TOUR
Koepka vyhrál v Jižní Koreji a stane se světovou jedničkou

Golf bude mít nového vládce. V nejnovějším vydání světového žebříčku v pondělí se jím stane Brooks Koepka. Osmadvacetiletý Američan vyhrál v neděli o čtyři rány CJ Cup at Nine Bridges, podnik americké PGA Tour v Jižní Koreji. Na trůnu vystřídá svého krajana a kamaráda Dustina Johnsona.


Koepku k vítězství dovedlo finálové kolo za 64 ran (-8), během něhož zahrál osm birdie, úžasný chip in na šestnácté jamce, téměř hole in one na jednom z tříparů a parádní eagle na poslední jamce turnaje.

Vítěz dvou majorů v letošním roce si nesl do finálového kola náskok čtyř ran, přesto byla o titul ještě pořádná mela. Gary Woodland totiž zaskóroval na šesti z úvodních sedmi jamek a Koepku mocně dotahoval. Na druhé devítce vrcholil boj o vítězství, který rozhodla až chyba Woodlanda na sedmnáctce jamce, pak už si to Koepka v pohodě pohlídal.

Brooks Koepka tak poprvé v životě usedne na trůn pro nejlepšího hráče světa. Letos se to povedlo už třem hráčům – Justinu Thomasovi, Justinu Rosovi a nyní právě Koepkovi. Naposledy se z posunu na vrchol pořadí poprvé v životě radoval stejný počet hráčů v roce 1997, kdy se stali muži číslo jedna Ernie Els, Tom Lehman a Tiger Woods.

"Stát se světovou jedničkou je něco, o čem jsem snil už jako malý kluk," prozradil Koepka. 

Americký bomber, který před lety uchvátil i české fanoušky, když zahrál rekord hřiště Kunětické Hory v rámci Challenge Tour, dosáhl na svůj dvanáctý profesionální titul. Toto je jeho páté vítězství na PGA Tour. Koepka navíc triumfoval v sedmé zemi světa – po Spojených státech amerických, Itálii, Španělsku, Turecku, Japonsku a Skotsku nyní nově v Jižní Koreji.

LEADERBOARD