Bitva o trůn. Usedlo na něj nejvíc hráčů od roku 1997

Bitva o trůn. Usedlo na něj nejvíc hráčů od roku 1997

Při pohledu na vývoj mužského světového pořadí v letošním roce by se dalo parafrázovat Švejka, že situace na frontě se mění každým okamžikem. Poprvé od roku 1997 usedli na trůn krále světového pořadí v jednom roce v různých obdobích čtyři hráči a stejně tak se na vrchol vydrásali po dlouhých 21 letech hned tři nováčci. Nováčci ve smyslu světových jedniček.


Co do zkušeností a herní „praxe“ jsou totiž všichni tři nesmírně ostřílení hráči. Zejména Justin Rose, který se ve světovém golfu pohybuje jako profesionál už dvacet let a za tu dobu odehrál už tolik majorů i ostatních „řadových“ turnajů, že by mu mohl leckdo ze současných mladíků závidět.

I přes stabilní dlouholetou výkonnost, tituly z americké PGA Tour i evropské European Tour, vítězství na majoru U.S. Open a olympijských hrách v Riu de Janeiru 2016, dobyl Justin Rose pozici světové jedničky poprvé až na třetím podniku Playoffs FedEx Cupu v září letošního roku. Na horkém křesle se dlouho neohřál, pocit nejlepšího golfisty planety si užíval jen dva týdny, než ho sesadil Dustin Johnson, v posledních dvou letech nejvýraznější jednička. 

Ještě než Justin Rose vystřídal Dustina Johnsona na vrcholu na již zmíněném BMW Championship, došlo ke střídání stráží v květnu, kdy se po The Players ocitnul na první příčce světa Justin Thomas. Teprve 25letý Američan v posledních třech letech vylétl světovým pořadím vzhůru raketovou rychlostí. Od roku 2015 vyhrál neuvěřitelných devět turnajů PGA Tour včetně majoru PGA Championship. Vzhledem k jeho věku a současné výkonnosti si lze jen těžko představit, že bychom o něm v blízké době znovu neslyšeli.

Třetím a zároveň nejčerstvějším hráčem, který letos dosáhl na pozici světové jedničky poprvé, je Brooks Koepka. Nutno podotknout, že na prvním místě světa je zcela zaslouženě. Letos totiž obhájil loňské vítězství na U.S Open, k tomu přidal titul z PGA Championship, stal se hráčem roku PGA Tour i PGA of America a v neděli 21. října si došel pro své první vítězství v sezóně 2018-2019, když triumfoval v Jižní Koreji na CJ Cupu.

„Stát se světovou jedničkou je něco, o čem jsem snil už jako malý kluk,“ prohlásil Koepka jen pár minut po svém pátém vítězství na PGA Tour. Americký bomber si ale uvědomuje, že udržet pozici nejlepšího hráče světa je v současném mužském golfu tak trochu nadlidský výkon.

Brooks Koepka slaví vítězství na CJ Cupu (Foto: Profimedia)

„Musím i dál vyhrávat. Vyhrávat řadové turnaje a přidat i pár majorů. Hru na to mám nastavenou a taky mám velké sebevědomí, až je to neuvěřitelné. Pokaždé, když si natýčkuji, cítím, že budu mít velkou šanci turnaj vyhrát, ať už jsem v top formě nebo ne. Z toho jsem naprosto nadšený a už se nemůžu dočkat dalších turnajů,“ říká nabuzený Američan. 

Právě on se stal v neděli už čtvrtým hráčem v letošní sezóně, který usedl na trůn světového mužského golfu. Naposledy se v jednom roce čtyři hráči vystřídali na postu jedničky v roce 1997. Greg Norman tehdy přepustil místo na malý okamžik Tomu Lehmanovi, pak se vlády chopil Tiger Woods, ale znovu jen krátce, přesně na jeden týden. Na čele ho vystřídal Ernie Els, který po týdnu musel vyklidit pozici zpět pro Grega Normana. Neklidná situace ale pokračovala dál. Woods se s Normanem a Elsem přetahovali ještě o rok později. Pak přišla éra Tigera Woodse, kterého po dobu neuvěřitelných 11 let pozlobili na čele jen David Duval a Vijay Singh.

Od roku 1986, kdy byl oficiální světový žebříček spuštěn poprvé, došlo k několika úpravám bodového hodnocení hráčů. V současném systému se hodnotí dvouleté období hráčů a jejich průměrný počet bodů z turnajů, kdy zisk bodů z aktuálního roku se násobí dvěma. Zároveň získávají body do světového žebříčku čím dál více i hráči z ostatních tour světa, přestože největší příděl bodů získávají stále hráči na PGA Tour a European Tour. Celkově se zvyšuje počet hráčů, kteří jsou vedení ve světovém žebříčku.