García zkompletoval hattrick. Ve Valderramě vyhrál potřetí

García zkompletoval hattrick. Ve Valderramě vyhrál potřetí

Hodně hřejivou náplast na průměrnou sezónu dal v pondělní dohrávce ve Valderramě Sergio García. Na svém milovaném hřišti obhájil titul z loňského ročníku Andalucía Valderrama Masters a celkově si na turnaji, který pořádá jeho nadace, připsal už třetí vítězství.


Charismatický Španěl jako by kopíroval příběhy některých předchozích vítězů Masters. Po jeho slavném triumfu v Augustě před rokem se po něm na nějaký čas slehla zem. Zpátky na vrchol leaderboardu se dostal až „doma“ na své oblíbené Valderramě, kde si loni připsal druhý triumf na turnaji Andalucía Valderrama Masters. 

Letošní sezóna z jeho pohledu za moc nestála. Herně i výsledkově se trápil. Pro mnohé bylo velkým překvapením, že si ho kapitán Thomas Bjørn vybral do evropského týmu Pro Ryder Cup. Jenže zkušený Španěl se Dánovi odměnil dobrými výkony v soubojích proti USA.

A v dobrých výkonech pokračoval i po Ryder Cupu. Ve Valderramě, kde celý týden panovaly pro golf velmi nepříznivé podmínky a kvůli divokému počasí se hra několikrát přerušovala, předváděl skvělé výkony. Do dohrávky finálového třetího kola (turnaj byl zkrácen na 54 jamek) vstupoval s náskokem tří ran. A přestože se na něj nebezpečně dotahoval Shane Lowry, svou pozici si uhlídal. 

Posledních 11 jamek zvládl García dvě rány pod par a s celkovými -12 zvítězil o čtyři rány. „Tohle hřiště je hodně náročné, proto pro mě hodně znamená zahrát tu tři kola pod par v tak těžkých podmínkách. Vyhrát ve Valderramě třikrát je splněný sen,“ netajil se García.

Na druhém místě skončil Shane Lowry. Irský golfista před třemi lety překvapil Ameriku, když vyhrál WGC Bridgestone Invitational, o rok později držel náskok čtyř ran po třech kolech U.S. Open, ale major nevyhrál. Od té doby marně hledal ztracenou formu. 

„Nejsem na takové úrovni, abych mohl myslet jen na majory,“ nechal se slyšet na začátku sezóny. Jako by tím vyslal prognózu do dalších utrápených měsíců. Až do teď bylo jeho nejlepším umístění šesté místo na Portugal Masters minulý měsíc.

„Chci vyhrávat turnaje, ale je to těžké jak na PGA Tour, tak v Evropě. Jasně, Rory a další kluci se každoročně připravují výhradně na majory, ale já si tohle dovolit nemůžu. Pro mě je nepředstavitelné, že se budu soustředit na jeden turnaj, akorát bych dostal sám sebe pod tlak. Je to jen o tom hrát dobře v pravý okamžik. A to si nikdy dopředu nenaplánujete,“ ví Lowry, který se díky druhému místu posunul v pořadí Race to Dubai do první šedesátky hráčů, která má jistotu startu v závěrečném podniku v Dubaji.

LEADERBOARD