Spilková má LPGA na dosah. Uhraje členství v Q-Series?

Klára Spilková
Spilková má LPGA na dosah. Uhraje členství v Q-Series?

Jde do tuhého. V následujících dvou týdnech se bude rozhodovat o tom, kudy povedou další kroky Kláry Spilkové v její golfové kariéře. Ve středu nastoupí k závěrečné fázi kvalifikační školy LPGA, tzv. Q-Series, kde by si ráda uhrála členskou kartu na nejprestižnější ženský okruh.


Dlouhodobě nejúspěšnější česká profesionálka si pohodlný postup do závěrečné Q-Series zajistila minulý týden ve druhé fázi školy, kde obsadila dělené čtvrté místo. Paradoxně měla z poměru postupujících a celkové počtu přihlášených matematicky nižší šanci na úspěch, než bude mít nyní v Q-Series.

Z druhé fáze totiž do finálové části kvalifikační školy mělo původně postoupit jen 25 nejlepších hráček z celkového počtu 193 účastnic. Kvůli malému počtu přihlášených hráček (62) do Q-Series v okamžiku uzávěrky se nakonec počet postupujících zvednul na konečných 41. I tak si ale postup mohlo zajistit „jen“ cca 20% všech hráček.

To v závěrečné Q-Series má Spilková padesátiprocentní šanci na zisk karty LPGA. Počet 62 přihlášených hráček před druhou fází doplnilo 41 úspěšných hráček z druhé fáze. Celkový počet je ale 102, protože některá z hráček se ještě odhlásila. Téměř polovina z nich (minimálně 45 hráček) se na konci Q-Series bude radovat z postupu na LPGA.

Lepší polovina konečného pořadí obdrží kartu kategorie 14, s níž se bude moci zúčastnit většího či menšího počtu turnajů LPGA v příští sezóně. Záležet totiž bude na konkrétním umístění každé hráčky v Q-Series. Ty, které se umístí v lepší polovině postupujících hráček, si pravděpodobně zahrají více turnajů. 

I proto LPGA obdaruje hráčky za dvacátým místem v konečném pořadí Q-Series de facto plnou kartou (kategorie C v Priority Listu) na Symetra Tour, kde bude v příštím roce pokračovat Karolína Vlčková a nově by si měla několik startů připsat i Šideri Váňová. 

Závěrečná fáze kvalifikační školy Q-Series se hraje na dvou hřištích – Pinehurst #6 a Pinehurst #7 – ve dvou termínech bez cutu. V prvním od 24. do 27. října na Pinehurst číslo 6 se budou hrát čtyři kola. Pak budou mít hráčky jeden den na odpočinek, následně si zahrají cvičné kolo a pro-am na Pinehurst číslo 7 a pak je čekají další čtyři ostrá kola. Dohromady tedy hráčky absolvují 8 kol, 144 jamek. Skóre z obou hřišť se sčítá.

Klára Spilková vyrazí do prvního kola Q-Series ve středu 24. října v 13:16 (19:16 SEČ) s hráčkami Stephanie Kono (USA) a amatérkou Robyn Choi (Austrálie).

“Po druhé stage jsem hodně odpočívala. Do Pinehurstu jsme přiletěli z Floridy minulý pátek. V neděli jsem si byla zatrénovat a v pondělí a úterý jsem si prošla hřiště Pinehurst číslo 6. Je v krásném stavu. Jenom je tu po ránu celkem chladno, takže nezvyk oproti Floridě. Ve středu po obědě jdu na to a moc se těším,” řekla Klára Spilková před startem.