ČGF hodnotila sezónu a představila analýzu CzechTourismu

ČGF hodnotila sezónu a představila analýzu CzechTourismu

Golfová sezóna v tuzemsku se nezadržitelně chýlí ke konci, a je čas na její úvodní bilancování. Vedení České golfové federace shrnulo letošní rok v úterý na setkání s novináři v pražské Hostivaři, kde byla mimo jiné potvrzena další spolupráce s reprezentačním koučem Staffanem Johanssonem a představena analýza agentury CzechTourism, která si slibuje větší příliv zahraničních turistů do českých resortů.


Z hlediska sportovních výkonů českých hráčů byla letošní sezóna solidní, ale důvod k přehnanému optimismu domácí golf stále mít nemůže. Přesto se několika dílčími výsledky povedlo český golf pozitivně zviditelnit v zahraničí.

„Skoky dopředu nejsou velké, postupujeme po kouscích. Cesta vzhůru není hromová, ale všichni jsme už pochopili, že revoluce ve výkonnostním golfu není možná,“ uvedl prezident České golfové federace Zdeněk Kodejš, který sází na postupné budování výkonnostního golfu v Česku. 

Šéf ČGF nezapomněl připomenout některé letošní dobré výsledky českých hráčů, ať už jde o profesionály Ondřeje Liesera, který udivoval na Pro Golf Tour a málem získal kartu na evropskou Challenge Tour, Kláru Spilkovou, která v těchto dnech bojuje o místo na výsluní na LPGA, nebo působivé výsledky mladých českých amatérů na mistrovství Evropy či nedávné vítězství Šimona Zacha na univerzitním turnaji v USA. 

Dobrou zprávou je, že národní kouč Staffan Johansson bude i nadále působit u reprezentačních výběrů. „Instalování Staffana do našeho systému se ukázalo jako správná cesta, teď už můžeme říct, že s ním podepisujeme smlouvu na další rok,“ poznamenal Kodejš. 

Jednou z priorit švédského kouče ve službách českého golfu je zaměřit se více na plánování akcí pro české amatéry doma i v zahraničí. Pro rok 2020 se tak chystá konání některých mládežnických turnajů ve stejném termínu jako turnaje pro nejlepší české amatéry. „Mladí by si měli vybrat, jestli chtějí excelovat v mládežnických sériích, nebo jestli chtějí sbírat zkušenosti v dospělé kategorii,“ řekl generální sekretář ČGF Aleš Libecajt.

ČGF na setkání s novináři prezentovala společně se zástupci CzechTourism analýzu Potenciálu golfového turismu v České republice se zaměřením na zahraniční klientelu. Analýza byla vypracovaná na základě sběru dat z rezervačních systémů golfových hřišť a geolokačních signalizačních dat. 

Analýza počítala s daty patnácti golfových hřišť v České republice v období od 1. 1. 2016 do 31. 10. 2017. Z dat vyplynulo, že spotřeba zahraničních návštěvníků golfových resortů se v České republice v roce 2017 vyšplhala na 2 miliardy korun, pro veřejné rozpočty byl přínos golfového příjezdového cestovního ruchu 0,8 miliardy korun, přičemž stávající podíl zahraničních hráčů na českých hřištích je relativně nízký, tudíž ČR disponuje podle CzechTourimu významným rozvojovým potenciálem pro růst příjezdového golfového cestovního ruchu. A to zejména u cizinců seniorů, kterých navštěvuje Česko ve spojitosti s golfem nejvíce.