Spilková vstupuje do klíčové části Q-Series z prvního místa

Klára Spilková
Spilková vstupuje do klíčové části Q-Series z prvního místa

První poločas, řečeno fotbalovou terminologií, vyšel Kláře Spilkové skvěle. Česká profesionálka se po první polovině závěrečného kvalifikačního maratónu LPGA s názvem Q-Series usadila na vedoucí příčce, kterou bude chtít v následujících 4 kolech na Pinehurst no. 7 přetavit v kartu LPGA.


Celkem 102 hráček nastoupilo k prvním čtyřem kolům finální kvalifikace, po které se bude minimálně nejlepších 45 hráček radovat z členství v nejprestižnějším dámském okruhu světa. Až na jednu hráčku – Vicky Hurst, která po čtyřech kolech odstoupila – se všechny golfistky přemístí z hřiště Pinehurst no. 6 na sousední Pinehurst no. 7.

A právě tady se rozhodne o tom, kdo si v příští sezóně zahraje LPGA a kdo bude muset zamířit o jedno patro níž na Symetra Tour. Klára Spilková si jde jasně za svým cílem, Q-Series v její polovině vede a už jen čtyři povedená kola ji dělí od postupu mezi ženskou golfovou smetánku. 

Na Pinehurst #6 zářila ve všech čtyřech kolech, pokaždé zapisovala výsledek pod par a celkově nahrála po kolech 70-66-69-70 třináct ran pod normu hřiště. Na čele má náskok čtyř ran před druhou Jaclyn Lee a komfortních 19 ran na poslední postupové místo. 

Třiadvacetiletá Češka má vše ve svých rukách, pokud udrží formu z první části, karta ji nemine. Uklidnit ji může i skutečnost, že se nepotřebuje nikam tlačit a za každou cenu skórovat. I solidní čtyři kola by jí k úspěchu stačila.

Klára Spilková v pondělí absolvovala na hřišti Pinehurst #7 první tréninkové kolo. „Je trochu jiné (oproti šestce) – nahoru dolů, kopcovité s několika převýšeními. Ale moc hezké. Greeny jsou menší a vlnitější. Bude to zábava,“ popisovala Klára Spilková své dojmy ze sousední osmnáctky. 

Spilková, letos jedenáctá hráčka Order of Merit Ladies European Tour, těžila v první části závěrečné kvalifikace LPGA z přesné hry v poli a dobrého puttování. Zaznamenala jeden eagle, 15 birdie a pouze čtyři bogey. Ve dvou kolech dokonce ani jednou nechybovala a odevzdávala čistou skórkartu. V podobném trendu by ráda pokračovala i teď.

„Budu se snažit hrát co nejlépe, trefovat co nejvíce fairwayí a greenů a hrát dva putty,“ připomněla jednoduchou strategii, která ji vycházela už v první části kvalifikace. "Takový je můj cíl, hlavně na sebe nevytvářet žádný tlak,“ dodává. 

Do pátého a šestého kola vyrazí ve trojici s dvěma amatérkami - Jaclyn Lee a Jennifer Kupcho. Ve středu je čeká start v odpoledních hodinách, konkrétně v 13:28 (18:28 SEČ), ve čtvrtek vyrazí na hřiště ráno. Po šestém a sedmém kole se bude měnit složení flightů podle skóre.

Klára Spilková během Q-Series (Foto: Symetra Tour)