Vzhůru do první ligy. Spilková má kartu na LPGA

Klára Spilková
Vzhůru do první ligy. Spilková má kartu na LPGA

Klára Spilková a s ní i český golf slaví historický úspěch. Od příští sezóny se totiž bude zásluhou třiadvacetileté golfistky objevovat na turnajích LPGA česká vlajka. Dlouholetá členka Ladies European Tour v sobotu v Pinehurstu dokonala kariérní posun, když v závěrečné kvalifikaci Q-Series obsadila čtvrté místo a s velkou jistotou si zajistila starty na nejprestižnějším okruhu. 


Žádné jiné Češce se dosud nepodařilo kvalifikovat se mezi ženskou golfovou smetánku na LPGA. Spilková to dokázala v nízkém věku 23 let. Po předloňské účasti na olympisjkých hrách, loňském premiérovém triumfu na LET a zkušenostech na několika majorech dosáhla dalšího milníku ve své kariéře. 

Přitom musela podniknout dlouhou a náročnou cestu, aby se mezi špičku ženského golfu dostala. Úspěšně zvládla druhou fázi, kde startovala přímo, a potom dalších osm kol ve finálové fázi Q-Series, která byla rozdělena na dvě čtyřkolové části ve dvou týdnech. 

„Kvalifikace byla dlouhá a únavná, odpočítávala jsem jednotlivá kola, ale při samotné hře jsem se cítila výborně. Řekla jsem si, že nebudu na sebe nijak tlačit a hrála jsem to, co jsem potřebovala. Trefovala jsem fairwaye, zasahovala greeny a hrála na dva putty,“ řekla vítězka turnaje LET 2017 z Maroka. 

Spilková hrála na hřištích Pinehurst číslo 6 a 7, kde se Q-Series ve dvou týdnech uskutečnila, ve velké pohodě. Finálovou část vedla nepřetržitě od druhého kola až do šestého, v závěrečných kolech si hlídala pohodlný postup. Ve finálovém kole zahrála v Q-Series vůbec poprvé nad par hřiště. Po čtyřech bogey a jednom birdie zapsala 75 ran a s konečným skóre -11 obsadila čtvrté místo. I to jí ale bohatě stačilo k postupu.

„Před starty jsem byla nervózní, ale pak při hře už ne. Soustředila jsem se a hrála jsem na pohodu a s úsměvem. Obě hřiště mi seděla, hraju rovné rány, takže mi užší fairwaye, ani bunkery a vody nevadily,“ komentovala svou hru česká profesionálka.

K finálovému kolu Q-Series pak dodala: „Hrála jsem znovu naplno, možná trochu víc na riziko, než předtím, ale zkoušela jsem skórovat. I když se to nepovedlo, jsem s výsledkem spokojená.“

Program startů Kláry Spilkové v roce 2019 se teprve bude řešit. Klára chce vedle amerického okruhu hrát i na Ladies European Tour, také kvůli kvalifikaci na týmový Solheim Cup.

Q-Series vyhrála Korejka Jeongeun Lee6 před americkou amatérkou Jennifer Kupcho. Na kartu kategorie 14 se nakonec může těšit nejlepších 48 hráček ze 102 účastnic. Není mezi nimi například neteř Tigera Woodse - Cheyenne Woods skončila až na děleném 51. místě.

LEADERBOARD