MARTIN KONEČNÝ: Klára na LPGA rozhodně má, bude to jízda

MARTIN KONEČNÝ: Klára na LPGA rozhodně má, bude to jízda

Je pravou rukou Kláry Spilkové. Nepostradatelnou součástí jejího týmu. Kedík Martin Konečný má zajisté velký podíl na úspěchu české profesionálky, která se minulý týden probojovala na LPGA po vynikajících výkonech v závěrečné části kvalifikace pod názvem Q-Series. Jeho očima jsme nahlédli do zákulisí spolupráce s historicky první hráčkou, která bude od nové sezóny startovat na americkém ženském okruhu pod českou vlajkou.


CO ŘÍKÁTE NA VÝKONY VAŠÍ ZAMĚSTNAVATELKYNĚ V KVALIFIKACI?

Obě hřiště v Pinehurstu jí sedla, stejně tak hřiště na Floridě, kde se hrála druhá fáze. Všechna hřiště se nám oběma líbila, navíc nebyla dlouhá, ale rozhodně nebyla jednoduchá. Byl to styl hřišť, který jí sedí a cítí se na nich komfortně. Pět kol Q-Series vedla, držela se stále stejné taktiky, na hřišti byla skvělá atmosféra, šla dopředu s klidnou hlavou a s pokorou. A na žádné jamce se nic vážného v negativním smyslu nestalo. Byla ve velké formě. Na drivingu hrála rovné rány, navíc přišla i s dobrou taktikou.

V ČEM SPOČÍVÁ TA DOBRÁ TAKTIKA?

Nikam jsme se za každou cenu nahnali. Chtěli jsme trefovat na pohodu fairway, green a hrát dva putty. Jen ji musíme využívat víc. Někdy mám pocit, že se žene až moc za berdíky, v tomhle ji musím trochu krotit.

Klára Spilková a Martin Konečný se radují z postupu do LPGA (Foto: archív M. Konečného)

JAKÝ SERVIS OD VÁS KLÁRA VYŽADUJE? 

Klára je dost samostatná, potřebuje k sobě spíš parťáka. Když jí to někdy ulítne někam do háje, je schopná se do sebe uzavřít a pak je na sebe naštvaná další tři jamky. V takovém případě se ji snažím uklidňovat a nebavit se s ní o golfu. Vysvobodí ji to z takového svého tunelu. Je potřeba ji ujistit, že se nic neděje. Bogey občas přijde, takový je golf, ale je třeba jít dál, zůstat nohama na zemi. Pokud jde o greeny, pomáhám jí se čtením jen v případě, že si sama není jistá.

A CO KDYŽ SE DAŘÍ? 

Když se jí daří, děláme si různé legrácky. Já se jen snažím udržet takovou atmosféru co nejdéle. A občas se jí snažím na hřišti motivovat nejrůznějšími odměnami. Vzpomínám si teď na Q-Series, že jsem jí slíbil cheesecake, když trefí pětimetrák. Ona má ráda takovéto soutěže.

CHODÍTE PŘED TURNAJEM NA INSPEKCI HŘIŠTĚ?

Chodím na každém hřišti, minimálně jednou sám bez Kláry. V pondělí a úterý jsou cvičná kola, většinou se jde jeden první devítku, druhý den druhou. Když je potřeba, jde si v klidu zatrénovat. Pak ji převezu na hotel a jedu zpět si proběhnout hřiště. Podívám se na greeny, musíte si zaškrtnout tzv. safe zóny (bezpečné zóny na greenech, kde nehrozí trojputt), oba si vyznačujeme cíle na trefení fairwaye z týčka a pak si je porovnáme a diskutujeme o nich. Díky tomu se na hřišti vyhneme nějakým rozpakům, co a jak hrát.

KEDÍK SE STARÁ TAKÉ O TO, ABY HRÁČ NA HŘIŠTI NEUMŘEL ŽÍZNÍ A HLADY. CO NESMÍ CHYBĚT V BAGU KLÁRY, POKUD JDE O JÍDLO A PITÍ?

Na turnajích je klasika banán, nebo jakékoliv jiné ovoce. Super věc jsou ale také přesnídávky pro děti, ty rychle nasytí. Dále pak sušené maso, oříšky, iontový nápoj s vodou zaručí, že vás to ve velkém vedru neskolí. Důležité je také upozorňovat na dodržování pitného režimu.

Martin Konečný

A CO BUDÍČEK? JE VAŠÍM ÚKOLEM HLÍDAT, ABY HRÁČKA NEZASPALA?

To se nám naštěstí nikdy nestalo. Den před startem kola si říkáme v kolik se sejdeme na snídani. Zatím jsme naštěstí nikdy nezaspali, takže dobrý.

CO VÁS BAVÍ NA PRÁCI CADDIEHO?

Baví mě cestování, vidět různá hřiště po celém světě. Baví mě poznávat nové hráče a stoupat túrami výš a výš. Začal jsem v roce 2014, kdy jsem nosil bag Filipu Mrůzkovi ve Skalici, pak jsem pomáhal Danovi Suchanovi i dalším Čechům. Pak jsem se dostal k Šídě (Šideri Váňová, pozn. red.), Norce Tonje Daffinrud a nakonec ke Kláře. Čím víc jsem se díval na přenosy z golfu, tím víc jsem sledoval práci kedíků. Hodně jsem se toho naučil, seznámil se s ostatními kedíky na túře. Postupně získáváte jméno ve světě caddies. Zrovna teď se holky z Ladies European Tour dozvěděli, že Klára nebude hrát finále ve Španělsku, tak mě oslovili, jestli bych jim tam nekedil.

A BUDETE? 

Nebudu. Z časových důvodů.

CO ODMĚNY? STÁLE PLATÍ, ŽE CADDIE MÁ 10% Z VÝHRY HRÁČE?

Ano, to pořád platí. Standardně to funguje tak, že za cut máte 5%, za TOP 10 7% a za vítězství je 10%. Samozřejmě jsou kedíci, kteří inkasují více, jiní méně. Je to vždy na dohodě s hráčem.

JAK SE MEZI SEBOU LIŠÍ HRÁČI, CO SE TÝČE POŽADAVKŮ?

Každý hráč je jiný a vyžaduje něco jiného. Většinou jsou shodné metody měření vzdálenosti v poli, na greenech je to už ale jiné. Například Klára chce pomoci, když má na greenu stíny a má pocit, že nevidí brejky. V poli je ale neskutečně přesná, rovná jako pravítko, jen trochu kratší. A výborně puttuje a má skvělou krátkou hru. Dělám pro ni statistiky – je schopná mít pořád kolem 27 puttů, a to i s trojputtem v kole. Používáme i speciální aplikaci, do které zaznamenáváme snad všechno, co zaznamenat jde. Rozdílný přístup je mezi pány a dámami. Řekl bych, že dámský je daleko víc pohodovější, kluci jsou častěji naštvaní. Ale zase u holek si musíte dávat pozor, o čem se spolu bavíte. Některá témata jsou tabu. A pak holky jsou také daleko citlivější, pláč po hře není žádnou výjimkou. 

JAK A KDY JSTE NA SEBE S KLÁROU NARAZILI?

Loni jsem se přes sociální sítě dostal k Norce Tonje Daffinrud. Poprvé jsme spolu absolvovali turnaj ve Španělsku, kde prošla cutem. Pak jsme se dostali na British Open. Tam už cutem neprošla, ale hrála tam tehdy i Klára. A protože jsme se znali už dlouho předtím, neboť jsme spolu hráli kdysi dětské turnaje, tak jsme zašli na společnou večeři ještě s jejím přítelem a Kačkou Dvořákovou, která jí v tu dobu kedila. Ale protože Kačka měla málo času, potřebovala chodit do práce, tak přišla otázka na mě od Kláry, jestli bych to s ní nechtěl zkusit. Odpověděl jsem, že bych jí moc rád pomohl. Na Lacoste Open ve Francii jsme při prvním našem turnaji uhráli šesté místo. Pak následovaly další úspěchy. V podstatě jsme spolu udělali 20 cutů za sebou. 

Klára Spilková narazila na Martina Konečného na British Open 2017

KDY VÁS ČEKÁ DALŠÍ TURNAJ?

Začátkem ledna budeme hrát v Abu Dhabi Ladies European Tour, pak bychom měli hrát na Bahamách LPGA.

MÁ PODLE VÁS KLÁRA ŠANCI USPĚT PO LET I NA LPGA?

Určitě na to herně má. Ale jak znám Kláru, tak si to bude ze začátku osahávat, i co se týče organizace. Měla by mít přechodný byt na Floridě a převážně hrát LPGA. Bude se ale vracet do Česka a chce udržet kartu na LET i na další rok, takže bude muset odehrát povinných šest turnajů LETky. Rozhodně to bude daleko větší jízda než letos. Bude si to muset pečlivě promyslet a vhodně nakombinovat turnaje.

A VY DEFINITIVNĚ ZŮSTÁVÁTE COBY JEJÍ CADDIE?

Já doufám, že ano. Je ráda, že můžu být s ní. Mě to baví, je to pro mě prvořadé, pak mám ještě trénování a další věci kolem. Klára je pro mě číslo jedna. Když ale bude volno, rád pomůžu i dalším českým hráčům.

KDO JE MARTIN KONEČNÝ?

 

  • Je profesionálem od roku 2012
  • K profesionálům přestupoval s HCP 1,5
  • Jeho domovským klubem je Golf Club Praha
  • Minulý rok v prosinci se začal živit jako trenér v klubu Golf del Sur na Tenerife
  • Od roku 2017 dělá caddieho pro Kláru Spilkovou