Kdože je ten nejlepší český golfista historie?

Kdože je ten nejlepší český golfista historie?

OBČAS MŮŽE BÝT DOCELA UŽITEČNÉ TROCHU SI POHRÁT S ČÍSLY i v případě, že nejde o úplně tvrdé statistiky. Před časem nás i na základě poptávky v redakci napadlo podívat se na historické srovnání nejlepších českých golfistů. A to nikoli pouze pohledem postavení hráče ve světovém golfovém žebříčku nebo získaných finančních odměn za období posledních 30 let – což je mimochodem stejně jako kdekoliv ve světě dosti neporovnatelné –, ale na základě umístění na nejvýznamnějších profesionálních okruzích doma, a především v mezinárodní konkurenci v zahraničí. Samozřejmě že takové srovnání nemůže být na sto procent objektivní, každá doba má přece jenom svůj značně odlišný kontext. Nicméně smysluplnou metodiku pro tento účel vymyslet lze, a dokonce přináší velmi zajímavé výsledky. Možná vám tak přinášíme odpověď na otázku, kdože je ten nejlepší český golfista novodobé historie a jak si vedli v Evropě i další hráči v dobách, kdy se evropský výkonnostní golf do současné podoby teprve formoval.


- DANIEL TRHOŇ

ZVOLENÁ METODIKA

Před zhruba dvěma desetiletími se špičkový evropský profesionální golf rozdělil do čtyř výkonnostních úrovní. Nejvýše samozřejmě dnes stojí European Tour, hned po ní European Challenge Tour. Pro označení jejich úrovně se v Česku vžily neoficiální termíny „první liga“ a „druhá liga“. Za nimi následují takzvané „satellite tours“ s českým pojmenováním jako „třetí evropská liga“. Čeští golfisté se zúčastňují či dříve zúčastňovali především třech z nich – Pro Golf Tour, Alps Tour Golf a MENA Golf Tour. S odstupem za touto mezinárodní úrovní tří „velkých lig“ pak následují na čtvrté výkonnostní úrovni další lokální série, jako je Czech PGA Tour pořádaná PGA Czech.

V rámci zvolené metodiky jsme započítávali výsledky českých hráčů z turnajů na všech těchto čtyřech úrovních a přidělovali body za umístění na prvním místě, v top 5 (za 2. až 5. místo), top 10 (za 6. až 10. místo), top 25 (za 11. až 25. místo) a za uhraný cut (za 26. místo a dále). Body přidělované na každé úrovni se samozřejmě liší. Při bodování třech mezinárodních „velkých lig“ jsme na základě jejich srovnání a vyhodnocení konkurence zvolili odlišující koeficient 4. Znamená to, že body za umístění na European Tour jsou čtyřnásobné oproti European Challenge Tour a na této tour zase čtyřnásobné oproti „třetí lize“. Na lokální úrovni Czech PGA Tour jsme pak logicky přidělovali ještě nižší body, a to pouze za vítězství. 

Při bodování byli nepatrně znevýhodněni průkopníci českého profesionálního golfu (především Karel Skopový jun., Jiří Janda a Petr Mrůzek), kterým nebyly započítány výsledky neoficiálních turnajů European Challenge Tour v letech 1991 až 1997. Naopak body na Pro Golf Tour – pod tehdejším názvem EPD Tour – na úplném začátku 90. let minulého století získali pouze za vítězství, a nikoli za umístění v top 5 a top 10 (pozn. autora: tyto údaje bohužel nejsou v archivech Pro Golf Tour k dispozici). Na druhé straně v těchto „prehistorických“ dobách byla mezinárodní konkurence přece jen o něco nižší než dnes. Na postavení těchto hráčů v historickém žebříčku by se nicméně stejně nic výrazného nezměnilo.

 

VÝSLEDKY POROVNÁNÍ

Na základě výpočtu podle zvolené metodiky jsme dospěli k jednoznačnému závěru, že nejlepší golfisty v novodobé historii má Česká republika právě teď. Tabulku totiž vede s nepatrným náskokem Filip Mrůzek před Stanislavem Matušem. A není to až tak překvapivé. Mrůzek i Matuš se dokázali výrazně prosadit na úrovni třetí evropské ligy a dosáhli také několika zajímavých výsledků v rámci turnajů European Challenge Tour. Oba se nyní navíc nachází v nejlepší fázi své golfové kariéry. Je tak pravděpodobné, že do žebříčku budou získávat další body a v příštím roce se na European Challenge Tour mezi sebou obrazně řečeno „poperou“ o pozici absolutní české jedničky.

Třetí Marek Nový si už pravděpodobně v našem historickém žebříčku bodově nepolepší. Před časem „pověsil golfové nářadí na hřebík“ a věnuje se primárně práci golfového trenéra. Ve své kariéře se výrazně prosadil na úrovni Pro Golf Tour, kde si v roce 2012 jako první Čech vybojoval plnohodnotnou členskou kartu na European Challenge Tour 2013. Nicméně tam již bohužel nedosáhl výraznějších výsledků.

Na čtvrtém a šestém místě se nachází čeští golfoví „klasici“, kteří na začátku 90. let minulého století razili golfovou profesionální cestu svým následovníkům: Jiří Janda a Karel Skopový jun. Janda byl – na neuvěřitelně dlouhých 21 let – jediným českým hráčem, který kdy na turnaji European Tour dokázal projít cutem (v Mariánských Lázních v roce 1994) a dodnes drží mezi Čechy primát nejlepšího umístění na turnaji European Challenge Tour (dvakrát T-6 v letech 1993 a 1994). Karel Skopový jun. zvítězil v letech 1999 a 2000 na třech turnajích dnešní Pro Golf Tour a v celkovém finančním žebříčku této třetiligové série se umístil na druhé (1999), respektive první příčce (2000).   

Na dalších pozicích již na své předchůdce dotírají představitelé dnešní generace Ondřej Lieser, Jan Cafourek a s menším odstupem také Aleš Kořínek s Petrem Gálem jun. Tito hráči patří spolu s Mrůzkem a Matušem do aktuální české profesionální špičky a budou mít v nejbližších měsících a letech šanci ještě si v pořadí výrazně polepšit. 

Žebříček bohužel dokládá, že nejslabším obdobím českého profesionálního golfu byl konec minulého století a úvodní roky nového milénia, kdy se domácí golfisté na mezinárodní scéně prakticky nedokázali vůbec prosadit. A to při vší úctě ke golfovému umění Petrů Niče a Skopového, kteří tehdejší éře v našich podmínkách vládli. V žebříčku jsou tito dva hráči nyní až na začátku druhé desítky a dá se předpokládat, že v něm v dohledném období budou padat ještě níže.

 

CELÝ ČLÁNEK a tabulku top 25 nejlepších hráčů novodobé historie naleznete v listopadovém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 8. LISTOPADU 2018.