Kuchar vyhrál v Mexiku a zařadil se mezi nejbohatší hráče historie

PGA TOUR
Kuchar vyhrál v Mexiku a zařadil se mezi nejbohatší hráče historie

Čtyři a půl roku si Matt Kuchar nesáhl na trofej. Dočkal se až v neděli v Mexiku, kde vyhrál Mayakoba Golf Classic. Vítězstvím si americký veterán připsal na konto 1, 296 milionu dolarů, čímž rozšířil své celoživotní turnajové výdělky přes 45 milionů dolarů. Stal se tak teprve desátým hráčem historie, kterému se povedlo překročit tuto hranici.


Čtyřicetiletý Kuchar přitom dosáhl na svůj „teprve“ osmý titul na PGA Tour. Jenže amerického sympaťáka vždy zdobila konzistentní forma bez velkých výsledkových výkyvů, při níž celkem pravidelně procházel cuty a ve 417 startech posbíral 99 umístění v top 10. 

Snad jen v posledních třech letech to nebylo z jeho pohledu úplně ono. Zejména pak v letošním roce, kdy se jinak stálý člen elitní dvacítky světového pořadí propadl na čtyřicáté místo.

To už ale po víkendu v Cancúnu zase neplatí. Kuchar se vítězstvím posunul na 29. místo světa. V tabulce turnajových výdělků přeskočil své zkušené kolegy Zacha Johnsona, Davise Love III i Steva Strickera. S celkovými 45,019 237 dolarů se zařadil na desáté místo v tabulce nejbohatších hráčů, co se týče turnajových odměn.

V Mexiku vedl od prvního do třetího kola. Do finálového vstupoval s náskokem čtyř ran a ještě na třinácté jamce si v pohodě kráčel pro vítězství. Až dvojice bogey na jamkách 14 a 15 ho znervózněla a až do poslední jamky musel tvrdě bojovat.

„Rozhodně jsem si nechtěl nechat na poslední jamku metrový putt do vítězství. Doufal jsem v náskok alespoň tří čtyř úderů,“ prozradil Kuchar, který si po posledním proměněném puttu mohl oddechnout. Podle něj šlo v tomto týdnu jen o to, jak si poradí na greenech. 

„Míčky jsem trefoval krásně, ale golf je zábavná hra. Těžko se odhaduje, jak budete nakonec hrát. Většinou si připravuji půdu pod nohama, sbírám top 10 a teprve pak útočím na vítězství. Jenže tohle přišlo po děleném 57. místě na Shriners,“ připomněl Kuchar. 

Ten se teď může jako čerstvý vítěz těšit na Turnaj šampiónů na Havaji, kde v letech 2010 – 2013 skončil vždy v top 10, nejblíže titulu byl v roce 2010, kdy skončil třetí.

LEADERBOARD