SANDRA GAL: Potřebuji si hru užít, ne být ve stresu

SANDRA GAL: Potřebuji si hru užít, ne být ve stresu

BYLO V TOM TAK TROCHU KOUZLO NECHTĚNÉHO. Na jedné straně dlouho dopředu plánovaný obsah magazínu, na druhé tak trochu nečekané osobní setkání. Vysvětlíme… Německá golfistka s českými kořeny Sandra Gal si v říjnu pár dní zatrénovala na hřišti Beroun Golf Clubu před sérií turnajů LPGA Tour v Asii a zároveň v aktuálním listopadovém čísle magazínu Golf Digest C&S radí, jak častěji využít fairwayové dřevo, klidně i pro čtyři různé rány.


A tak mohlo vzniknout povídání s hráčkou, která v roce 2007 přestoupila mezi profesionálky a hned na první pokus se probojovala na LPGA Tour. Od té doby elitní dámskou golfovou společnost neopustila, připsala si jedno turnajové vítězství, startovala při obnovené premiéře golfu na olympijských hrách v Rio de Janeiru a dvakrát hájila barvy Evropy v Solheim Cupu. Zkrátka v ženském profesionálním golfu je jen těžko přehlédnutelnou osobností a rozhodně nejen pro svou štíhlou postavu a výšku 183 cm. V náročné konkurenci LPGA se stále řadí mezi nejlepší – ostatně letos má na svém kontě tři umístění v top 10 a ve světovém žebříčku se s přehledem drží v elitní stovce. A to i přesto, že si během zimy prošla zatím nejspíš nejvážnější krizí, a dokonce uvažovala o ukončení golfové kariéry. To už je ale naštěstí minulost… Stejně jako boj se zimní depkou.

- S ALOISEM ŽATKULIAKEM

SEZONA 2018 SE POMALU CHÝLÍ KE SVÉMU ZÁVĚRU. CO ZATÍM PŘEVLÁDÁ: SPOKOJENOST, NEBO NESPOKOJENOST?

Nevím, jak to přesně vyjádřit. Možná jsem docela spokojená, ale především jsem šťastná z toho, jak se sezona zatím vyvíjí. Prožívala jsem docela těžkou zimu, měnila jsem dost věcí a nějaký čas trvalo, než jsem se vrátila. Proto sezonu beru jako svůj velký úspěch.

CO SE TAK TĚŽKÉHO V ZIMĚ ODEHRÁLO?

Byla to kombinace více věcí. Byla jsem na konci roku zraněná a zároveň jsem se tak trochu prala s depkou. Přemýšlela jsem, co dál, protože moje hra nefungovala podle představ. Všechno negativní se v podstatě sešlo do jednoho okamžiku. Bylo to ve mně, ale dostala jsem se z toho.

BYLA TA KRIZE OPRAVDU TAK VÁŽNÁ, ŽE JSTE CHTĚLA S GOLFEM SKONČIT?

Byla. Hlavně začátek roku. Leden, únor, vlastně jsem to řešila až do dubna. Hodně jsem přemýšlela, co dál, a myslela i na to, že skončím. O to je zajímavější, když se teď ohlédnu zpět a podívám se, co jsem uhrála za poslední čtyři měsíce. Byla jsem třikrát v top 10, dvakrát dokonce mezi nejlepší pětkou. Ty výsledky mají najednou mnohem větší hodnotu. Sama se na ně dívám jinak. Moc mi v těžkých chvílích pomohla rodina. Mluvili o tom se mnou, říkali mi: „Hele, ber to jako výzvu. Máš to, co jiní ne – kancelář venku na hřišti, k tomu tolik svobody v tom, co děláš…“ Nebylo mi dobře, ale rozhodla jsem se jít dál a jsem ráda, že to funguje. A taky už vím, že to bylo jen ve mně, někde uvnitř.

V LISTOPADOVÉM MAGAZÍNU GOLF DIGEST SE PŘEDSTAVUJETE V ROLI TOHO, KDO RADÍ ČTENÁŘŮM, KONKRÉTNĚ JAK VYUŽÍT FAIRWAYOVÉ DŘEVO NEJEN KE KLASICKÝM RANÁM. JE TO PRO VÁS NĚCO NOVÉHO, NEZVYKLÉHO?

Určitě ano. V každém případě je zajímavé i příjemné, když mohu předat dál to, co jsem se sama naučila za roky na golfu. A taky je hezké, že v takových magazínech dostávají víc prostoru i ženy, nejen muži. To mě těší. Přece jen nejsme tak často na titulních stranách… 

SANDRA GAL je profesionální hráčkou LPGA Tour, vítězkou turnaje Kia Classic 2011, účastnicí OH v Riu a členkou evropského týmu pro Solheim Cup.

CELÝ ROZHOVOR a rady Sandry Gal jak na čtyři způsoby použít fairwayové dřevo naleznete v listopadovém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 8. LISTOPADU 2018.