Vzpoura veteránů: Stará garda ještě neřekla poslední slovo

Vzpoura veteránů: Stará garda ještě neřekla poslední slovo

Stále častěji se mluví o nové generaci hráčů, která postupně přebírá otěže moderního golfu. Jsou mladí, silní a zvučná jména jim nenahánějí strach. Stará garnitura hráčů však zejména v závěru roku ukázala, že se s ní musí počítat, že nehodlá být pouze sparing partnerem na cestě za turnajovými tituly mladých pušek.


Koepka, DeChambeau, Thomas, Spieth, Schauffele nebo nový objev na PGA Tour Cameron Champ, to jsou jména, která bychom měli stále častěji vidět na vrcholu leaderboardu největších turnajů světa. Tři z nich už zažili pocit lídra světového pořadí. Další si na prestižní post brousí zuby.

Pak je tu ale jistý Justin Rose. Osmatřicetiletý Angličan, který dělá mladíčkům tak trochu čáru přes rozpočet. A je živoucím důkazem toho, že golf se na té nejvyšší úrovni dá hrát i s blížící se čtyřicítkou na krku. Dvacet let se na nejlepších okruzích drží v top formě, možná hraje dokonce ještě lépe než kdy předtím. Jako by nestárnul. Jeho konzistentní hra ho dovedla až k postu světové jedničky.

Justin Rose letos poprvé v kariéře dosáhl na post světové jedničky (Foto: Profimedia)

Netřeba chodit daleko, abychom mohli ukázat na dalšího úspěšného veterána. Sergio García před dvěma lety zasadil smrtící ránu všem pochybovačům, kteří ho už odepsali a navždy ho zařadili mezi hvězdy bez major titulu. Dnes už osmatřicetiletý Španěl odpověděl zeleným sakem z Masters. A přes řadu výkyvů ve formě stále dokáže držet krok s mladými.

To samé by se asi dalo říct i o Henriku Stensonovi a koneckonců dalších evropských matadorech jako jsou Ian Poulter, Paul Casey. Ti všichni si vysloužili divokou kartu kapitána evropského týmu pro letošní Ryder Cup Thomase Bjørna. A za důvěru se odvděčili parádními výkony – ambiciózní americký celek s trochou nadsázky přejeli.

A pak je tu fenomén jménem Woods. Dvaačtyřicetiletý Američan na přelomu tisíciletí obrátil golf vzhůru nohama. Svou dominancí na golfových turnajích jako mladík v dobrém slova smyslu pobláznil celý sportovní svět. Hodinové ručičky běží Tigeru Woodsovi rychleji. Podle některých expertů už se definitivně zastavily před dvěma, třemi lety. Je rok 2018 a Woods hýbe světem golfu jako za mlada. Dav diváků doprovázející ikonu zeleného sportu po fairwayi osmnácté jamky na East Lake, kde Woods letos v září triumfoval, je něčím, co v golfu nemá obdoby.

A ve výčtu zkušených borců s úspěchy i v pokročilém golfovém věku můžeme pokračovat zvesela dál. V pětatřiceti letech se k úžasným výkonům vybičoval Francesco Molinari. Vyhrál svůj první major na The Open, kromě toho další dva velké turnaje a byl hvězdou Ryder Cupu v Paříži.

Matt Kuchar se raduje z vítězství na Mayakoba Golf Classic 2018 (Foto: Profimedia)

Posledními šampiony ze souboru staré gardy jsou Matt Kuchar a Lee Westwood. Oba vyhráli ve stejný den (20. dubna 2014) před čtyřmi roky – Kuchar na PGA Tour, Westwood ovládl podnik European Tour. Minulý týden oba dva ukončili čtyřleté čekání na další titul. A znovu to bylo ve stejný den, tentokrát 11. listopadu 2018. Kucharovi je 40 let, Westwood je dokonce ještě o pět let starší.

Je zřejmé, že stará garda ještě neřekla poslední slovo. Který ze „starých psů“ se bude radovat příště? A jak odpoví „zelenáči?