Willett je zpět mezi vítězi. Molinari šampiónem Race to Dubai

Willett je zpět mezi vítězi. Molinari šampiónem Race to Dubai

Další velký comeback je na světě. Vítěz Masters z roku 2016 Danny Willett je znovu mezi vítězi European Tour. Po dvou utrápených sezónách, během nichž klesl až na 462. místo ve světovém pořadí, vyhrál finále sezóny 2018 v Dubaji. O dvě rány triumfoval před krajanem Mattem Wallacem a Američanem Patrickem Reedem. Celkovým vítězem Race to Dubai se stal Francesco Molinari.


Závěr sezóny European Tour přinesl dva anglické comebacky. Po vítězství Lee Westwooda, který se po čtyřech letech dočkal turnajového vítězství v Jižní Africe, kde vyhrál Nedbank Golf Challenge, se zpět na výsluní světového golfu vrátil Danny Willett. V neděli ustál tlak na závěrečné devítce Jumeirah Golf Estates a vyhrál svůj šestý turnaj na European Tour.

Cesta k dalšímu titulu 31letého Angličana ale vedla přes řadu překážek v posledních dvou letech. Po triumfálním vítězství na Masters 2016 se pral se zraněnými zády a ramenem, ztratil formu a světovým pořadím se propadal do hlubin. Na začátku letošního roku mu po úvodních nepovedených turnajích patřilo dokonce až 462. místo.

Do závěrečného turnaje sezóny European Tour v Dubaji pak nastupoval jako nejhorší hráč v poli podle světového žebříčku, v němž mu patřilo 276. příčka. Vítězstvím si ale znovu výrazně polepší.

První polovina roku přitom nenaznačovala, že by se Willett měl vrátit k formě, díky níž celkem pravidelně atakoval nejvyšší příčky na turnajích evropské série. Obrat k lepšímu přicházel až v druhé polovině sezóny – v červnu si připsal top 10 v Itálii, další přidal o měsíc později v Irsku a solidní formu ukázal i českým fanouškům na D+D REAL Czech Masters, kde skončil osmnáctý. 

Na dalších turnajích ale přišel další herní útlum a nevýrazné výsledky. Až v Turecku před týdnem obsadil sedmé místo a návrat mezi elitu dokonal o týden později právě v Dubaji. Velké finále vyhrál o dvě rány před Mattem Wallacem a Patrickem Reedem.

Do závěrečného kola vstupoval z dělené první pozice, osamostatnit se na čele se mu podařilo na dvojce, kde zavěsil dlouhý putt do eaglu. Na první devítce stihl ještě jedno birdie a s jistotou kráčel k titulu. Nejistota se na jeho ruce vkradla na druhé devítce, kde zahrál dvě bogey v krátkém sledu. A dal šanci soupeřům. 

Jenže pak ho povzbudilo birdie na pětipraové čtrnáctce a závěr už si zkušeně pohlídal. Zaskóroval ještě na patnáctce a šestnáctce, jeho největší soupeř Patrick Reed zaváhal na sedmnáctce, a o titulu bylo rozhodnuto.

„Dalo to spoustu práce, bylo to náročné, ale jsme dokázali jsme to,“ prohlásil dojatý Willett. „Musím poděkovat všem, kteří stáli při mně – rodině i sponzorům. Nikdy s jistotou nevíte, jestli už je vítězství za rohem, a po tom, čím vším jsem si prošel, jsem si vůbec nebyl jistý, jestli se mi to někdy ještě podaří.“

Molinari šampiónem Race To Dubai

Už před začátkem DP World Tour Championship bylo jasné, že pouze vítězství Tommyho Fleetwooda, může sebrat celkové vítězství v Race To Dubai Francescu Molinarimu. Italovi nakonec stačilo dělené 26. místo, Fleetwood totiž ztratil naději na titul po pokaženém třetím kole. Nedělních 68 ran (-4) už nic nezměnilo.

LEADERBOARD