Čekání skončilo. Howell III. po 11 letech vyhrál na PGA Tour

Čekání skončilo. Howell III. po 11 letech vyhrál na PGA Tour

Vyhrát turnaj na PGA Tour není snadnou záležitostí. Ani prognóza hvězdné budoucnosti vám tituly ještě nezaručí. Své o tom ví Charles Howell III., který se na třetí vítězství v kariéře na PGA Tour hodně nadřel. Musel podniknout 333 startů, aby se znovu dočkal pocitu nehynoucí slávy. Čekal 11 let a 9 měsíců, než opět zvedne pohár nad hlavu. V play-off RSM Classic udolal Patricka Rodgerse.


Kdysi mu byla předpovídaná velká budoucnost. Jako amatér dominoval univerzitnímu golfu a krátce po přestupu mezi profesionály se zařadil mezi nejlepší hráče světa. Stal se i nováčkem roku a na své první vítězství čekal dva roky. V tu chvíli by asi jen málokdo uvěřil, že o 16 let později bude mít na svém kontě jen o dva tituly víc.

A to i navzdory tomu, že stejně jako mnozí jiní talentovaní hráči měl smůlu na éru Tigera Woodse. Howell je zkrátka důkazem toho, že vyhrát na PGA Tour je zatraceně těžké. A ani tvrdá práce, vylepšování švihu do nejmenšího detailu a bohaté zkušenosti z největších turnajů nikomu tituly nepojistí.

Charles Howell III. během své kariéry posbíral 89 top 10 umístění, několikrát ho od vysněného triumfu dělila jen jedna rána, třikrát ze čtyř rozehrávek o titul odešel jako poražený, naposledy loni na Quicken Loans. Až na pátý pokus mu to znovu vyšlo.

Charles Howell III. po vítězném puttu na druhé jamce play-off (Foto: Profimedia)

V play-off na Sea Island porazil Patricka Rodgerse na druhé jamce nadstavbové části, když proměnil pětimetrový putt do birdie. „Nejdřív jsem cítil velkou úlevu, a pak se mi do hlavy dostalo Masters,“ prozradil rodák z Georgie, který se narodil jen pár minut od slavné Augusty. Na své mateřské hřiště se přitom vrátí coby účastník Masters poprvé od roku 2012.

Devětatřicetiletý Američan vstoupil do turnaje RSM Classic perfektním úvodním kolem za 64 ran (-8) na hřišti Plantation, ve druhém přidal na Seasidu znovu 64, ale tentokrát z toho bylo -6, protože hřiště má par 70. Ve třetím kolem výrazně ubral, když nastřílel 68.

Ve finále zažil hororový start, když na jedničce zahrál bogey a na dvojce po zasažené vodě a trojputtu dokonce double bogey. „V tu chvíli jsem si myslel, že jsem se znovu střelil do nohy. Myslel jsem, že je konec, protože tenhle film jsem už v minulosti viděl,“ nevěřil v sebe Howell.

Nakonec ale přišel zlom. Po dvou birdie na pětce a šestce se vrátil do hry, pak zahrál birdie na desítce, kde jeho míček po drivu skončil v divotu. Famózním závěrem birdie-birdie-birdie-par si vynutil play-off. A v něm na druhé jamce slavil vítězství.

„Musel jsem mít štěstí, abych se udržel ve hře, otočil průběh kola a reagoval na kluky, kteří hráli vedle mě. Prohrál jsem už tolikrát, dnes to bylo naštěstí jiné,“ oddechl si Howell.

Třetí místo obsadil Webb Simpson, bomber Cameron Champ skončil šestý, dělený semdý Zach Johnson, jedenáctý byl Graeme McDowell. 

LEADERBOARD