HRA JAKO MELOUCH: Jak se hvězdy jiných sportů perou s golfem

HRA JAKO MELOUCH: Jak se hvězdy jiných sportů perou s golfem

PRO MICHAELA JORDANA je golf jako nezdolatelná hora. „Basketbal se můžete naučit,“ říká muž, který to rozhodně dokázal, „ale golf se v pravém slova smyslu naučit nedá.“ Pro tenisového šampiona Johna McEnroa je golf procházkou v parku. „Na rovinu – je to vůbec sport?“ zeptal se jednou. „Myslel jsem, že při sportu se aspoň občas běhá.“ Bývalý baseballista Willie Mays běhal rychle a elegantně jako rychlovlak, ale když měl hrát golfový turnaj, sevřela ho nervozita. „To kvůli těm lidem, kteří vás při tom sledují,“ vysvětloval v roce 1969, kdy přitom ještě na vrcholné úrovni hrál baseball a sledovaly ho u toho miliony lidí. „Přijdete na první týčko a jste tam úplně sami – jen vy a ten malý bílý míček.“ Jiný baseballista Jake Arrieta ale paradoxně tvrdí, že se na golfu „zbavuje stresu“. Golf má totiž mnoho tváří. Může vám pomoct dát se dohromady, ale může vás taky úplně rozložit.


STEVE RUSHIN

Existuje víc důvodů hrát golf, než je ryb v moři nebo fairwayových dřev ve vodní překážce na Doralu. Při World Golf Championship v roce 2015 mrštil Rory McIlroy svoji 3-železo daleko do vody u fairwaye 8. jamky, kde předtím skončil i míček po jeho druhé ráně. Když později potápěč hůl vylovil, chvíli nebylo jasné, komu patří, protože na stejném místě nalezla svůj mokrý hrob i 3-železo německého golfisty Marcela Siema, který ji tam zahodil při stejném turnaji ze stejného důvodu jako McIlroy. Ale pro Siema a McIlroye je golf práce. Naopak žokej Corey Lanerie říká: „Pracuju, abych mohl hrát golf.“

Pro profesionální sportovce bývá golf únikem. Známý pruďas Earl Weaver opustil v roce 1982 pozici hlavního kouče baseballového klubu Baltimore Orioles, aby se mohl zcela oddat své vášni pro golf. Ale brzy zjistil, jak pravdivé bylo varování, které předtím dostal od jiného bývalého trenéra Ralpha Houka: „Začalo mě štvát, jak před sebe na hřišti musím pustit partu holek, protože já hledám míček někde mezi stromy.“Jako někdo, kdo se prokopal z Alcatrazu v San Francisku, jen proto aby se vynořil na vězeňském dvoře Sing Singu v New Yorku.“ Weaver zjistil, že golf není takovým únikem, jak si myslel, a po dvou letech ve sportovním důchodu se zase vrátil k baseballu.

A přesto většina těch nejlepších sportovců historie našla v golfu jakousi úlevu. Přinejmenším v určitém období svého života nedokázali jeho přitažlivosti odolat. Muhammad Ali si poprvé zkusil švihnout golfovou holí, když si byl v roce 1973 v rámci přípravy na utkání zaběhat na hřišti Stardust Country Clubu v Mission Valley v Kalifornii. „Muhammad Ali je nejlepší golfista na světě!“ prohlásil, když poslal míček 8-železem 130 metrů daleko na fairway a zasadil tím hřišti drtivý pravý hák. Slavný baseballista Babe Ruth zrovna hrál golf, když se dozvěděl, že ho Red Sox prodali týmu Yankees. Michaela Jordana dnešní mladí lidé znají víc jako golfistu než jako basketbalistu.

CELÝ ČLÁNEK a tabulku nejúspěšnějších sportovců hrajících golf naleznete v listopadovém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 8. LISTOPADU 2018.