Těžký rok European Tour a jejího šéfa

Těžký rok European Tour a jejího šéfa

V letošním roce prožil výkonný ředitel European Tour Keith Pelley mnoho bezesných nocí. Alespoň tak to připustil na jeho tradiční výroční tiskové konferenci, která se letos mimořádně konala již 3. listopadu v průběhu turnaje Turkish Airlines Open. Po úspěšných předchozích dvou letech ve funkci, kdy mu šla práce radostně skoro sama od sebe, se Pelley tentokrát pořádně zapotil. Vrásky na čele mu přidělaly nejen změny v kalendáři konkurenční PGA Tour, ale bohužel také někteří špičkoví evropští hráči.


DANIEL TRHOŇ

V minulých třech letech si Pelley svolával novináře k roční hodnotící tiskové konferenci vždy před závěrečným turnajem evropské série v Dubaji. Tentokrát se však tiskovka konala netradičně již o dva týdny dříve na turnaji v Turecku. A evidentně tato změna termínu nebyla náhodná. Kdyby totiž novináři věděli to, co o dva týdny později, ptali by se ho na značně jiné otázky a přibyly by i některé velice nepříjemné.

Světová jednička Justin Rose totiž jen o den později – po svém vítězství na Turkish Airlines Open – oznámila, že se nezúčastní závěrečného turnaje v Dubaji. A to i přesto, že Rose měl jako jeden ze tří hráčů ještě šanci na celkové vítězství v žebříčku Race to Dubai 2018.

Na tiskové konferenci o dva týdny později v Dubaji pak navíc Pelleyho vůbec nepotěšila hráčská ikona European Tour v posledních letech Rory McIlroy. Ten se chce příští rok věnovat především své účasti na turnajích konkureční zámořské PGA Tour a pokusit se po několika letech vyhrát další major. McIlroy přitom využije díru v pravidlech European Tour, kdy nebude nutně potřebovat členství na této sérii v roce 2019. Příští rok se totiž nehraje Ryder Cup, jehož podmínkou pro nominaci hráčů do týmu Evropy je členství na evropském okruhu.

McIlroy zvažuje, že se příští rok v Evropě objeví pouze dvakrát – v půlce července na Scottish Open, tj. týden před majorem The Open Championship a poté na konci srpna na Omega European Masters ve Švýcarsku kvůli svým sponzorským závazkům. Dokonce se pravděpodobně nezúčastní ani svého domácího turnaje Irish Open, který poslední čtyři roky pořádala jeho nadace a na kterém až do letoška startoval pravidelně od roku 2008, tj. jedenáckrát za sebou.   

Takové destruktivní zprávy z vlastního tábora musely být pro Pelleyho těžkým šokem. A to v situaci, kdy po změně v kalendáři majorů a také PGA Tour od roku 2019 získává americká série v konkurenčním boji opět dosti navrch. Nutno tak podotknout, že jindy frekventované jméno Rory McIlroy se na tiskové konferenci vyskytlo pouze v jedné otázce novináře a sám Pelley o něm nemluvil ani jednou. Roseovo jméno se pak vyskytlo pouze v jedné kousavé otázce novináře zmiňující jeho nedávný výrok, že na European Tour jsou některé turnaje, které by tam neměly být a že tam převládá kvantita nad kvalitou. Nelze se divit, že ho šéf evropského okruhu během tiskové konference letmo zmínil pouze jednou, a to ve výčtu letošních významných účastníků turnaje British Masters.   

Klíčové turnaje na Středním Východě

Na začátku tiskovky se Pelley pochlubil silnou sérií turnajů na Středním Východě. V kalendáři European Tour jich bude v roce 2019 už dokonce sedm - ABU DHABI HSBC CHAMPIONSHIP PRESENTED BY EGA, Omega Dubai Desert Classic, nově Saudi International, Oman Open, Qatar Masters, TURKISH AIRLINES OPEN a finálový turnaj DP WORLD TOUR CHAMPIONSHIP, DUBAI. Tři z nich jsou součástí osmidílné prémiové minisérie turnajů Rolex Series – k tureckému a dubajskému turnaji přibude v příštím roce poprvé turnaj v Abu Dhabi. Navíc společnost Dubai Duty Free je titulárním sponzorem Irish Open.

Nicméně kvůli novému saudskému turnaji to Pelley od novinářů pěkně schytal v kontextu vraždy saudského novináře v Turecku, která v té době byla pouze měsíc stará. Na opakované asertivní otázky, zda-li by se neměl tento turnaj zrušit nebo zda-li není nemorální upřednostňovat business před morálkou odpovídal šéf evropské tour trpělivě a stále dokola jako zkušený politik: „Situaci budeme standardně monitorovat jako u všech našich turnajů. Turnaj v Saudské Arábii je v našem kalendáři pro rok 2019.“ 

Situaci přirovnal k Turecku v roce 2016, kde se po potlačení vojenského převratu turnaj nakonec odehrál a bezpečnost pro hráče a další účastníky byla bez problémů zabezpečena.

Snížení finanční dotace French Open

V kalendáři European Tour v roce 2019 po dvou letech z Rolex Series překvapivě vypadl turnaj Open de France na hřišti Le Golf National, kde se letos odehrála mimořádně úspěšná týmová soutěž Ryder Cup mezi týmy Evropy a USA. Důvodem podle Pelleyho bylo, že bohužel odstoupil sponzor tohoto turnaje - čínská společnost HNA (pozn. autora – v létě 2018 na služební cestě ve Francii zahynul nešťastně na základě pádu z 15metrové zdi při pózování fotografům prezident této společnosti Wang Jian). Situaci s chybějícím titulárním sponzorem nebylo vedení evropské tour schopné vyřešit, protože se v té době plně muselo soustředit na přípravu Ryder Cupu.

V letošním roce se French Open pořádalo na konci června před dalšími dvěma turnaji Rolex Series v první polovině července – Irish Open a Scottish Open. Někteří hráči si stěžovali, že tři tak důležité turnaje za sebou je obtížné absolvovat, a také proto byl jako náhrada francouzského turnaje v prestižní minisérii v příštím roce zvolen lednový turnaj v Abu Dhabi. Původní termín Open de France připadne v příští sezoně turnaji Andalucia Valderrama Masters, protože se to hodí Sergio Garciovi a dalším španělským hráčům.

Open de France – zatím stále bez titulárního sponzora – se příští rok odehraje jako „obyčejný“ turnaj  až v polovině října, a to opět v dějišti letošního Ryder Cupu Le Golf National. Bude následovat po Italian Open, což je stále turnaj Rolex Series. Jelikož se navíc v té době na americké PGA Tour budou pořádat pouze „béčkové“ turnaje, předpokládá Pelley, že se French Open i po jeho dílčí degradaci zúčastní silné startovní pole hráčů.

Tento článek je prvním dílem seriálu z informacemi bohaté výroční tiskové konference Keitha Pelleyho. V dalších dílech seriálu se věnujeme tématům dopadu nových termínů turnajů PGA Tour na evrospkou sérii včetně nového termínu PGA Championship, účasti amerických hráčů na European Tour, sponzorství a pořádání turnajů, volbě kapitána evropského týmu pro Ryder Cup, návratnost investic do Rolex Series a mnoha dalším tématům.