Rahm má další Woodsův skalp. Ovládl turnaj na Bahamách

Rahm má další Woodsův skalp. Ovládl turnaj na Bahamách

V Ryder Cupu si vyšlápl na legendárního Tigera Woodse v singlech a teď získal tygří trofej z turnaje na Bahamách. Jon Rahm ovládl turnaj bývalé světové jedničky pro 18 hráčů i díky famóznímu závěrečnému kolu, ve kterém zahrál 65 ran. Hostitel Tiger Woods se trápil a po slabém výkonu skončil předposlední.


Porazit slavného Tigera v Ryder Cupu se nepoštěstí jen tak někomu. Jon Rahm měl z velkého vítězství v nedělních singlech slzy na krajíčku. A to ještě netušil, že se nad bývalou světovou jedničkou a hostitelem turnaje zvítězí i na konci roku na Bahamách. Svého soka navíc porazil o parník.

Zatímco Woods tak trochu podle očekávání po dlouhé herní pauze vyplněné pouze zápasem s Philem Mickelsonem, který se nesl v exhibičním duchu, nezářil, Rahm navázal na povedené vystoupení na finále European Tour v Dubaji, kde obsadil čtvrté místo. A rok 2018 zakončil třetím vítězstvím, byť na Bahamách šlo o neoficiální podnik PGA Tour.

„Dnes byl můj výkon tak dobrý, jak jen mohl být. Když nechybujete a využijete všechny šance na parech 5 a drivovatelných parech 4, máte velmi dobrou šanci turnaj vyhrát,“ zhodnotil své představení 24letý Španěl. Ten se postavil znovu po bok muže v červeném tričku. Tentokrát při předávání trofeje. 

„Ta neděle na Ryder Cupu s Tigerem je pořád tím nejemotivnějším a nejdůležitějším okamžikem mé kariéry,“ připomíná Rahm své vítězství 2&1 v singlech. „Rozbrečel jsem se, když jsem si s ním podával ruku. Vyhrát teď jeho turnaj, je speciální.“ 

Do finálového kola vstupoval Španěl v děleném vedení s Henrikem Stensonem a Tony Finauem. Ani jeden z jeho soupeřů však s ním nedokázal držet krok. Švéd prožil své nejhorší kolo turnaje a po 71 ranách (-1) se musel spokojit se čtvrtým místem, Finau uhájil alespoň druhé místo před dotírajícím Justinem Rosem, který na poslední chvíli zabojoval o návrat na trůn světového golfu. 

Kdyby Finau nezavěsil třímetrový putt do birdie na poslední jamce, slavil by Rose dělené druhé místo, ale hlavně znovu post světové jedničky. „Není to pro mě ten největší cíl, ale když už takovou příležitost máte, chcete ji využít. Pro příští sezonu mám vytyčené jiné mety než být jedničkou. Je to vlastně vedlejší produkt vašich úspěchů,“ řekl Rose. 

Tiger Wooods ve finálovém kole Hero World Challenge (Foto: Profimedia)

Hostitel turnaje Tiger Woods po vítězství ve finále FedEx Cupu neprožívá nejzářivější období sezóny. Po vyčerpávajícím roku působil unaveně v Ryder Cupu, po dlouhém odpočinku zase nerozehraně při jamkovém zápasu s Philem Mickelsonem o 9 milionů dolarů. Na Bahamách v nevýrazných výkonech pokračoval.

Po kolech 73-69-71-73 skončil na předposledním místě z osmnáctičlenného startovního pole, na vítěze ztratil 19 ran. 

Woods už před několika týdny přiznal, že nabitý kalendář v letošním roce byl nad jeho síly. A proto divácký magnet zřejmě nebude v permanenci v příštím roce tak často. „Ještě jsme si nesedli a neprobírali můj kalendář v příštím roce. Jediné, co vím, je, že letos jsem hrál až moc. Moje tělo na to nebylo připravené, musíme udělat nějaké úpravy v kalendáři,“ řekl Woods, který má nyní namířeno do Austrálie na inspekci Presidents Cupu.