Težký rok European Tour a jejího šéfa - část II

Težký rok European Tour a jejího šéfa - část II

V letošním roce prožil výkonný ředitel European Tour Keith Pelley mnoho bezesných nocí. Alespoň tak to připustil na jeho tradiční výroční tiskové konferenci, která se letos mimořádně konala již 3. listopadu v průběhu turnaje Turkish Airlines Open. Po úspěšných předchozích dvou letech ve funkci, kdy mu šla práce radostně skoro sama od sebe, se Pelley tentokrát pořádně zapotil. Vrásky na čele mu přidělaly nejen změny v kalendáři konkurenční PGA Tour, ale bohužel také někteří špičkoví evropští hráči.


S DANIELEM TRHONĚM

Dopad nového termínu PGA Championship na evropský kalendář

Keith Pelley si je vědom výzvy, kterou pro evropskou sérii znamená posun amerického majoru PGA Championship v příštím roce ze srpna do května. Připustil, že kdyby investovali peníze a úsilí do turnajů, které se odehrávají v období tří amerických majorů (duben až červen) a částečně i tří severoamerických turnajů World Golf Championships (únor, březen a červenec), stejně by to účast špičkových světových hráčů na evropském okruhu nepřineslo. A to ještě nezmínil turnaj nazývaný vlajková loď PGA Tour THE PLAYERS Championship, který se od roku 2019 bude hrát místo května už v březnu. A ani pěnězmi neskutečně nadopované finále celoroční soutěže FedExCup, která vyvrcholí třemi finálovými turnaji v srpnu. 

Strategií European Tour je proto soustředit se na čtyři úseky v roce, kde cítí silnou konkurenční pozici. Prvním oddobím je začátek roku s arabskými turnaji a poté červenec před jediným evropským majorem The Open Championship. Třetím silným úsekem je pak září až říjen po konci amerického finále FexExCup v srpnu a pak vyvrcholení sezony v podobě třech akcí Rolex Series v listopadu.

Účast amerických hráčů na evropské sérii

Pelley informoval novináře o tom, že evropská tour má robustní kancelář v USA, kde jedná o účasti amerických hráčů na svých turnajích. V letošní sezoně se některých turnajů European Tour zúčastnilo 5 významných amerických hráčů – jako plnohodnotný člen Patrick Reed (odehrál 3 běžné turnaje na tomto okruhu) a jako přidružení členové Xander Schauffele (1), Bryson DeChambeau (2), Matt Kuchar (3) a Pat Perez (2).

V roce 2019 by měli mít členství minimálně Reed, Schauffele a DeChambeau. Účasti špičkových amerických hráčů v Evropě nahrává fakt, že European Tour snížila od roku 2018 minimální počet turnajů, které musí hráč v sezoně odehrát pro udržení člentsví, z pěti na čtyři (kromě majorů a turnajů WGC). Navíc se do tohoto počtu započítává i účast hráčů na Ryder Cupu, Presidents Cupu, EurAsia Cupu a olympijském turnaji.

Kalendář European Tour 2020

Šéf evropského okruhu před novináři přiznal, že oznámení kalendáře European Tour pro rok 2019 až na konci října nebylo ideální. Zároveň slíbil, že turnajový kalendář pro rok 2020, který bude oproti předchozímu roku ještě poněkud zkomplikován dodatečnými termíny pro olympijský turnaj a Ryder Cup, chce oznámit médiím už někdy kolem Masters v půlce dubna příštího roku. Cílem je podle něho neladit obchodní dohody o pořádání turnajů na poslední chvíli, jako tomu bylo v letošním roce, ale opřít se o dlouhodobá partnerství.

Kapitán týmu Evropy pro Ryder Cup 2020

Volba kapitána evrospkého týmu pro další Ryder Cup - tentokrát na americké půdě - v roce 2020 by měla proběhnout ještě před Vánoci. Rozhodne pětičlenná komise, která se bude skládat ze třech předchozích kapitánů (Paul McGinley, Darren Clarke, Thomas Bjørn), výkonného ředitele Keitha Pelleyeho a zvoleného člena turnajového výboru zastupujícího členské hráče European Tour. Vybírat se bude z maximálně 3 uchazečů, přičemž favoritem je Padraig Harrington.

Sponzorství a pořádání turnajů

V souvislosti s ukončením sponzorství turnaje British Masters ze strany Sky Sports a odchodem dalších významných sponzorů (například IMG či Lagardére), odpovídal šéf evropské série také na otázky ohledně sponzorství turnajů. Pelley přitom prozradil novou strategii v této oblasti. European Tour má v posledních letech velice zajímavé zisky, především z vysílacích práv, a proto se rozhodla vrátit tyto peníze zpátky svým členským hráčům a investovat je do svých turnajů.

Kromě promotérství British Masters se European Tour rozhodla finančně podpořit například také turnaj Belgian Knockout, který pořádá Thomas Pieters. Zatímco tedy při nástupu Pelleyho do funkce před třemi lety evropská tour pořádala či finančně podporovala 4-5 turnajů, nyní je to kolem 15, což je cca třetina turnajového kalendáře. V příštím roce tak European Tour například přebere pořadatelství turnaje Porsche European Open od švýcarského promotéra 4sports & Entertainment AG nebo turnaje Scandinavian Invitational od francouzské skupiny Lagardére Sports and Entertainment.

Podle Pelleyho to samozřejmě neznamená, že se European Tour vzdává snahy nalézt pro své turnaje titulární partnery. Na základě jeho dosavadních zkušeností však dodal, že je potřeba najít takové partnery, se kterými je možné najít výhodná témata spolupráce i v průběhu roku a nikoli pouze během čtyřech dnů konání turnaje.

Na jiném místě tiskové konference si evropský šéf povzdechl, že by se rád dostal do situace PGA Tour, kde se uzavírají partnerství s klíčovými sponzory na osm či devět let a nemusel řešit turnajový kalendář každoročně na poslední chvíli. Doprovodil to přirovnáním, že místo „dělání v (starém) businessu“ by se rád dostal do situace, že „dělá na (novém) businessu“.

Téma se pak v souvisejím kontextu vrátilo ještě na závěr Pelleyho setkání s novináři. Ten připustil, že s některými soukromými promotéry, jako například IMG, naráží European Tour na rozdílné zájmy. Soukromí promotéři chtějí na golfových akcích co nejvíce vydělat, a proto se jim nechce zvyšovat peněžní dotace jejich turnajů, což je naopak zájmem European Tour.

Jelikož navýšení finanční dotace v řádu statisíců EUR turnajovým promotérům obvykle nepřináší benefit lepšího startovního pole hráčů, preferují raději tyto peníze použít na získání vybraných špičkových hráčů na základě tzv. odměn za účast (appearance money) či je ušetřit a zvýšit si tím svůj zisk. Tím, že European Tour převzala do svého pořadatelství už cca 15 podniků, může určovat peněžní fond těchto turnajů podle svého uvážení, což je výhoda.

Klíčové ukazatele výkonnosti

Podle Pelleyho sleduje European Tour jako organizace dva klíčové ukazatele výkonnosti – herní příležitosti a finanční prémie. A v obou je úspěšná. Zatímco 100. hráč v žebříčku Race to Dubai získal na peněžních odměnách v roce 2016 270.000 EUR, v tomto roce to už bude téměř 400.000 EUR. Letos by navíc hráči na tour měli mít kolem 4 400 herních příležitostí, což je sice pouze o něco více než před rokem, nicméně o pět či šest set míst na startovních listinách turnajů více než před několika lety. Jako členská organizace tak European Tour plní svůj cíl zajistit účast ve startovním poli nejen špičkovým hráčům, ale také těm, kteří postoupili z druholigové Challenge Tour a European Tour Q-School.

Tento článek je druhým dílem seriálu z informacemi bohaté výroční tiskové konference Keitha Pelleyho. V prvním dílu jste se mohli dočíst například o nově zařazeném turnaji v kalendáři European Tour v Saudské Arábii nebo o odchodu titulárního parntera Open de France, který se v příštím roce bude hrát jako "obyčejný" turnaj. V dalších dílech seriálu se věnujeme tématu návratnosti investic do Rolex Series, přípravy Ryder Cupu v Itálii 2022, nebo změn v bodovém hodnocení turnajů Race to Dubai.