Nejsvobodnější golf, jaký můžete zažít

Nejsvobodnější golf, jaký můžete zažít

Prosinec je docela blbé období na hraní golfu. Hřiště zavřená, venku sychravo, lítáte po obchodech, do indooru se vám nechce. Ale pokud máte jedno odpoledne čas, vyzkoušejte netradiční způsob hraní golfu. Ten nejpřirozenější. Hraní ve volné přírodě.


Nedávno jsem se bavil s historikem golfu Prokopem Sedlákem, který hraje zhruba tak od roku 1948, kdy začínal jako pětiletý. Dnes si občas vezme jednu hůl, pár míčů do kapsy a vyrazí kamsi do Nebušic (část Prahy 6), kde má „svojí“ louku. Tam odpálí míč a jde za ním, z daného místa zase odpaluje a takhle postupuje kupředu. Prochází se po loukách a holduje golfu.

Vyprávěl mi, jak jednou takhle potkal kdesi v pražské Šárce skupinu lidí, kteří si hráli „jen tak“ ve skupině. Bavil se s nimi, golf prý už takto užívají delší dobu, a že by vstoupili do České golfové federace, hráli na hřištích, to je moc neláká.

Ne, tohle není urban golf, který známe a který už i u nás zkoušelo dost lidí. Tohle je původní golf v přírodě, hraný přesně tak, jak se hrál někdy v minulých staletích na skotských linksech. Neupravovaných a zvlněných pásech půdy/loukách u moře, kde trávu nakrátko spásaly ovce. Je to ten nejekologičtější golf, jaký může existovat. A samozřejmě je i nejlevnější, je zadarmo. Navíc nemusíte jezdit na hřiště autem, ale stačí tramvají, metrem, autobusem. Anebo dojít na nejbližší louku pěšky.

Hrát takto golf lze všude, kde máte povrch nezarostlý vysokou trávou. A to je právě důvod, proč hrát v prosinci. V tuto roční dobu totiž tráva neroste, travnaté plochy v parcích i na příměstských loukách jsou krátké. Nehrozí, že byste míček ztratili.

Pokud jste z Prahy, hrát můžete ve zmíněné Šárce, ale taky v hostivařském parku, na spoustě míst u Prokopského údolí, u krčského-kunratického lesa atd. A propos les: i v něm se dá hrát, dokonce hodně zajímavě. Když si řeknete, že budete střílet na přesnost mezi stromy.

Klíčové jen je, abyste nikoho netrefili. Ale to opět v prosinci hrozí méně než třeba v květnu. Protože v zimě chodí do parků a lesů podstatně méně lidé než v létě.

Nemusíte s sebou kromě jedné hole a pár míčů do kapsy tahat nic dalšího. Nemusíte se převlékat do golfového, brát si jiné boty, myslet na markovátko a vypichovátko. Jen týčka se hodí, protože povrch nebývá všude ideální a lze tedy hrát z nich. Navíc takhle nezničíte trávu v parcích. Dělat řízky někde ve Stromovce, to by asi nebylo ono a městský policista by vás právem mohl napomenout.

Ale zrovna Stromovka je určitě ideálním místem pro hru. Lze ji projít s holí a míčky od Výstaviště až do Bubenče. Jen musíte šikovně vybírat louky-místa, kam budete pálit.

Ve Stromovce lze hrát i vylepšenou verzi parkového golfu, kterému říkám „stromový golf“. Z místa odpalu je cílem zhruba do 100 metrů vzdálený kmen stromu. Strom si sami vyberete. Musíte ovšem kmen trefit tak, že míček ho zasáhne ve výšce maximálně vaší postavy. Hraje se jen jednou holí, pitching wedgí nebo naopak pětkou. První rána je většinou jen přibližovací, i na 50 metrů je dost těžké kmen, který má průměr jeden metr, trefit. Teprve druhou ránou to jde. Ale když minete, míček letí za strom. Tedy hrajete další ránu, a další a další…. Dokud neuslyšíte ten známý zvuk rány míčku do stromu. V tomto případě ale nemusíte smutnit, ale radujte se. Bingo, míček je v jamce…

Takto postupujete parkem nebo lesem dál a dál, vybíráte si stromy různých tlouštěk, různého vzrůstu, s různým typem stromoví. U topolů to je snadnější než u košatých lip, javorů, dubů. Trefit tenký mladý stromek a průměru 20 centimetrů, to už je fakt cizelérská práce!

Natrénujete si takto hlavně nízké rány pod větvemi, samozřejmě i jemné příhry. Netrápíte se patováním, které je v golfu tou nudnější částí. Stromový golf je naopak čirá zábava, hlavně když vás hraje víc. Můžete hrát rundu na 9 stromů, 12 stromů, 18 stromů i více.

Všechny tyhle způsoby golfové hry vás vracejí kamsi na začátek, do dřevních a bukolických dob golfu. Uvědomíte si při nich, že golf je skutečně zcela přirozenou součástí přírody, že se dá hrát nejen na vypiplaných hřištích dneška. Protože jeho základem je jediná věc: švih holí a let míče. Vše ostatní je „podružné“.  A uvědomíte si ještě jednu věc: tento golf vám dává úžasnou možnost volby. Výběru vlastních jamek i jejich drah. Jste tak i designérem svého vlastního hřiště.

Je to prostě ten nejsvobodnější golf, jaký můžete zažít.

ANDREJ HALADA