Ani Ledecké dvě zlaté nestačily. Sportovcem roku je Molinari

Ani Ledecké dvě zlaté nestačily. Sportovcem roku je Molinari

Fantastická sezóna, v níž vyhrál jako první Ital major The Open a stal se hlavní hvězdou Ryder Cupu, přinesla golfistovi Francescu Molinarimu ocenění Sportovec roku podle BBC. V anketě předčil mimo jiné i dvojnásobnou olympijskou vítězku na lyžích a snowboardu Ester Ledeckou.


Francesco Molinari prožil rok, na který nezapomene. Nejprve vyhrál v květnu prestižní turnaj BMW PGA Championship ve Wentworthu, který je považován za vlajkovou loď European Tour, aby o měsíc později triumfoval před zraky Tigera Woodse na Quicken Loans National ze série PGA Tour.

Rivala Woodse pak porazil ještě dvakrát. V úžasném finále v Carnoustie si strojovou a bezchybnou hrou došel pro klaretový džbán a jako první Ital vyhrál britský major. Úžasnou sezónu pak korunoval na Ryder Cupu v Paříži, kde dostal Tigera Woodse na lopatky ve všech třech vzájemných zápasech a stal se hlavním strůjcem evropského úspěchu.

V závěru roku si připsal vítězství v Race to Dubai sezóny European Tour a stal se také evropským hráčem roku.

„Je to neuvěřitelné. Jsem nesmírně hrdý, že tu dnes mohu stát. Je tu spousta inspirativních sportovních příběhů, to mi dává motivaci do další sezóny,“ děkoval Molinari. 

Šestatřicetiletý golfista se stal vůbec prvním Italem, který na prestižní cenu dosáhl. A poprvé od roku 2000, kdy vyhrál Tiger Woods, získal ocenění golfista.

Ester Ledecká vyhrála na olympijských hrách v Jižní Koreji dvě zlaté medaile (Foto: Profimedia)

Mezi fanoušky dostal Molinari přednost i před dvojnásobnou olympijskou vítězkou Ester Ledeckou, americkou gymnastkou Simone Biles a ukrajinským boxerem Oleksandrem Usykem. 

Britskou sportovní osobností se stal cyklista Geraint Thomas, který předčil jezdce formule 1 Lewise Hamiltona nebo fotbalistu Harryho Kanea. Trenérem roku se stal fotbalový trenér Gereth Southgate, cenu za celoživotní výkony získala bývalá tenistka Billie Jean King.