PRAVIDLA SE MĚNÍ: Devět klíčových změn od 1.1.2019

PRAVIDLA SE MĚNÍ: Devět klíčových změn od 1.1.2019

PRVNÍ LEDEN SE KVAPEM BLÍŽÍ, a tak je načase si dát novoroční předsevzetí, pokud jde o hraní golfu. A jestli vás žádné nenapadá, máme pro vás návrh: Prostudujte si Pravidla golfu. (A tentokrát už žádné sliby, ale doopravdy.) Možná už jste to v plánu měli, a dokonce si pravidla pořídili, ale dnes na ně akorát sedá prach – stejně jako na ten rotoped, co jste si koupili, abyste konečně zhubli. Teď je ovšem ten nejlepší čas to znovu zkusit, protože od Nového roku vstoupí v platnost nová, modernizovaná verze pravidel.


Zástupci USGA a R&A, dvou řídicích orgánů golfu, provedli nejzásadnější revizi pravidel za posledních více než 60 let a uzpůsobili je tak, aby jim hráči snáze rozuměli a aby se dala jednodušeji používat. Jejich počet se snížil z 34 na 24, a jejich formulace jsou teď navíc bližší běžnému čtenáři. Česká verze „velkých“ Pravidel golfu bude k dispozici v prosinci, zkrácená Hráčská edice pak koncem ledna 2019. Pokud nepatříte mezi ty, kdo si je přímo pořídí, můžete se s nimi postupně seznamovat na serveru České golfové federace, kde o nich podrobně v několikadílném seriálu hovoří Dalibor Procházka.

Abychom vám pomohli novoroční předsevzetí splnit, sepsali jsme přehled devíti klíčových změn, které vás v oblasti pravidel čekají.

S RYANEM HERRINGTONEM

 

DOBRÁ ZPRÁVA PRO NEŠIKY

I KONTROVERZNÍ situace, kdy se Dustinu Johnsonovi pohnul míček na greenu v posledním kole US Open 2016, v plné nahotě ukázala, že v řadě nejasných situací byla stará pravidla příliš přísná. Nové pravidlo, které se jako místní pravidlo mohlo začít zavádět už v roce 2017, tedy stanovuje, že pokud omylem pohnete svým míčkem (nebo markovátkem) na greenu, nenásleduje žádný trest. Jen vrátíte míček na původní místo a hrajete dál. Totéž platí i v případě, že hledáte ztracený míč a omylem do něj třeba kopnete.

OPRAVUJTE VŠECHNO

II GOLFISTÉ si často stěžovali na nesmyslnost pravidla, že stopu po dopadu míčku můžete na greenu opravit, ale stopu po botách nikoli. Vždyť v tom není rozdíl! Golfové orgány to uznaly a nově smíte beztrestně opravit na greenu všechno. Kromě toho je dovoleno se dotknout dráhy puttu rukou i holí, pokud tím dráhu nevylepšujete. 

CO JE ZTRACENO, JE ZTRACENO

III ABY se zvýšilo tempo hry, golfisté mají dovoleno hledat ztracený míček už jen tři minuty namísto původních pěti. Přiznejme si to – když míč nenajdeme do tří minut, stejně už ho asi nenajdeme vůbec.

KOLENO JE NOVÉ RAMENO

IV VYLEPŠENÍM prošlo v rámci nových pravidel i dropování míčku. Už nebudeme míčky spouštět z výšky ramen, ale přibližně z výšky kolen. Jde o kompromis, protože původní návrh počítal s tím, že se bude dropovat z výšky těsně nad zemí. Nakonec ale zvítězila výška kolen, aby v dropu zůstal zachován prvek náhody. A proč že se upouští od výšky ramen? Díky novému pravidlu se zvýší šance, že hned na první pokus zůstane míček ve vzdálenosti do dvou délek hole od místa spuštění, což by mělo zrychlit hru. 

GOLFISTÉ SI SMĚJÍ SÁHNOUT

V KDYŽ pošlete míč do vodní překážky (nově se jí říká „trestná oblast“), musí to pochopitelně mít nějaké následky. Ale hráči už se nemusí bát, že u další rány si sami zaviní ještě další trest navíc kvůli nějakému drobnému pochybení. Mohou se totiž dotknout volných přírodních předmětů nebo s nimi i pohnout a také mohou založit hůl. Jen pozor na jednu věc: I nadále je zakázáno upravovat pomocí hole podmínky pro švih. Volné přírodní předměty smíte odstraňovat i v bunkerech, ale dotknout se holí písku před míčem či za ním je stále ZAPOVĚZENO! 

POŠKOZENÉ ZBOŽÍ

VI NÁS všechny občas popadne na hřišti amok a v takových případech si někdy vylijeme zlost na nic netušícím driveru nebo putteru, který v důsledku toho dozná úhony. V minulosti nebyla tak docela jasná pravidla ohledně toho, kdy nebo zda vůbec je možné s poškozenou holí během téhož kola hrát. V důsledku toho byli někdy golfisté diskvalifikováni za to, že dál hráli s holí, která měla neznatelně ohnutý shaft nebo jiné poškození, jehož si ani nevšimli. Teď můžete bez obav hrát s jakkoli poškozenou holí. Pokud jste jí úhonu způsobili vy sami, nesmíte ji však nahradit jinou.

DVAKRÁT JE… V POHODĚ

VII K DVOJDOTYKU míče dojde prakticky pokaždé náhodou a jeho následky jsou natolik nevypočitatelné, že málokdy přinese hráči nějakou výhodu. Golfisté tedy budou nově ušetřeni té ostudy spočívající v trestu jedné rány za dvojí dotyk míče v rámci jednoho švihu. Takový úder se bude počítat jako jedna rána. 

VLAJKY NAŠICH GOLFISTŮ

VIII DALŠÍ změnou, v níž se zračí selský rozum, je zrušení trestu za zasažení praporkové tyče ranou z greenu. Vyjímání tyčí z jamek a jejich vracení zpět působilo značné časové prodlevy a beztak je šance, že tyč pomůže vašemu míčku do jamky, zhruba stejně velká jako šance, že naopak míček směřující do jamky odpinkne pryč. 

MOŽNOSTI PRO MÍČ V AUTU

IX HŘIŠTĚ nově mohou zavést místní – z našeho pohledu stále trochu kontroverzní – pravidlo (ale ne pro turnaje), které nabídne golfistům alternativu k tradičnímu dvojímu trestu – ztráta rány a vzdálenosti – při ranách do autu. Budou smět spustit míč kdekoli mezi místem, kde se předpokládá, že původní míč skončil (nebo přešel hranici autu), a místem dokonce až na fairwayi, ale ne blíže jamce. Hráč si připíše trest dvou ran a pokračuje ve hře namísto toho, aby se vracel na týčko. Díky takovému místnímu pravidlu pak hráčovo skóre odpovídá tomu, jako by zahrál provizorní míč.

 

CELÝ ČLÁNEK naleznete v prosincovém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 13. PROSINCE 2018.