Co golfového si přát do nového roku 2019?

Co golfového si přát do nového roku 2019?

Přejme si, abychom byli zdraví a mohli hrát hru, která nás tak baví, přináší nám potěšení a při níž se člověk může uvolnit a zapomenout na všední starosti.


Přejme si, abychom se netrápili špatnými ranami, vysokými čísly, nízkými stablefordy, ztracenými míčky a vůbec nevydařenou hrou. Ke golfu to přece patří, není každý den posvícení. Ale záleží jen na nás, jak se s tím vyrovnáme a jestli si z toho uděláme těžkou hlavu i srdce. Nedělejme!

Přejme si, aby se českému golfu a české golfové společnosti dařilo alespoň tak, jako v minulém roce. Ten sice nebyl ve znamení nějakého velké růstu, zvýšené golfové aktivity, ale nebyl zase tak špatný. Hráčů i hřišť máme víceméně stále stejně a to je přece lepší, než kdyby obojího ubývalo.

Přejme si, abychom na golfových hřištích potkávali co nejméně netolerance, arogance a přehlíživosti. Tyhle jevy sice nepřevažují, ale čas od času se s nimi setkává asi každý hráč. Snažme se chovat slušně a zdrženlivě, snažme ovládnout své emoce. A co víc: pokud se nám to daří na golfu, zkusme to vše přenést i do běžného života. Mělo by to být přece tak, že "golfistou", tedy člověkem s určitým dobrým způsobem chování, by měl být člověk pořád. Nejen na greenech.  

Přejme si, aby naši nejlepší mužští golfoví hráči stále zlepšovali svoji úroveň, aby se jim především dařilo více v těch mezinárodních soutěžích, v nichž startují. Platí to hlavně pro Stanislava Matuše, pro kterého musel být podzim roku 2018 asi hodně těžký, a Filipa Mrůzka. Tedy pro hráče, kteří by nás měli v roce 2019 reprezentovat na Challenge Tour.

Přejme samozřejmě i to nejlepší našim hráčkám, dívkám a ženám. V prvé řadě Kláře Spilkové - aby se jí dařilo na americké LPGA Tour. Bude to zde její první sezóna a i když už je to ostřílená borkyně z osmi let na LET, přece jen může za oceánem platit nováčkovskou daň. Ať je tedy ta daň co nejmenší a ať se na LPGA udrží.

Přejme všem greenkeeperům oněch 107 českých, moravských i slezských hřišť, aby jim příroda přála a aby nemuseli řešit problémy se zdravím greenů, aby jejich ferveje nebyly příliš vysušené ani příliš vodou nasáklé. Meteorologické faktory samozřejmě ovlivnit nelze, tak alespoň věřme, že léto 2019 nebude pro česká hřiště tak spalující a devastující jako to v roce 2018.

Přejme všem, kteří v minulých letech své golfové aktivity museli z důvodů časových, finančních, osobních i jiných omezit, aby se jim věci zase začaly lépe dařit a oni si našli na golf více času. Aby česká hřiště mohla dále žít, potřebují co nejvíce hráčů a her.

A nakonec: přejme všem, kteří golf ještě nehrají, aby pro sebe tuto hru nejen objevili, ale aby k ní také našli cestu. Někdo ji možná jen zkusí a nebude zaujat, určitě se ale najde dost těch, které golf chytí a oni se mu začnou věnovat. V Česku je stále mnoho lidí, kteří by s golfem rádi začali a z nejrůznějších důvodů se jim nechce učinit ten první krok. Tak jim přejme, aby se tak stalo v roce 2019!

Andrej Halada