Golfový film, který stojí za kouknutí

Golfový film, který stojí za kouknutí

Golf se v Československu do roku 1989 příliš nerozvíjel, hrálo ho pouze několik stovek hráčů, ale před čtyřiceti lety, v roce 1979, se podařilo přivést do země skutečně významnou golfovou událost. V Mariánských Lázních se konalo Mistrovství Evropy juniorských amatérských hráčů. Z dnešního pohledu jistě akce nikoli první kategorie, ale pro tehdejší golf za železnou oponou to byla událost.


Přijelo celkem čtrnáct týmů z celé Evropy, naši junioři tvořili patnáctý tým. Bohužel v průběhu klání se jasně ukázala propast, která zela mezi tehdy vyspělým golfovým světem, který byl tvoře především hráči z Velké Británie (resp. Anglie, Skotska, Walesu, ale také Irska), a mezi našimi juniory. České reprezentační mužstvo skončilo z patnácti účastníků předposlední, čtrnácté.

To by nakonec nebylo nic tak hrozného, mnohem vážnější byl fakt, že během mistrovství se organizátorům z Československého svazu golfu nepodařilo dodržet finanční rozpočet, byl překročen. A to bylo v tehdejší chudé, zato nadmíru zbyrokratizované socialistické ekonomice velkým prohřeškem. Akce podobného formátu se tedy až do roku 1989 neuskutečnila, golfisté měli u nadřízeného orgánu, Československého svazu tělesné výchovy, škraloup i černý puntík zároveň.

Přitom mistroství bylo po organizační stránce výtečně připraveno, v dobré kondici se nacházelo i mariánskolázeňské hřiště. Také diváků přišlo na tehdejší poměry dost - několik stovek…

Lze to ostatně vidět i na zcela unikátním dokumentárním filmu, který z celé akce vznikl. Jmenuje se Nic to nechce jen hrát lehce. Snímek lze dnes shlédnout na webové stránce YouTube. Pustit si ho můžete i na konci tohoto článku.

Film má délku třináct minut a vznikl v Krátkém filmu, což byla tehdy v podstatě monopolní filmová organizace zabývající se tvorbou krátkých a středometrážních filmů (tedy do délky 60 minut), případně vyráběla filmy animované (ale vznikly zde i některé celovečerní hrané filmy, např. Hra o jablko Věry Chytilové).

Nic to nechce jen hrát lehce byl zcela unikátním filmem, a to i proto, že golfu nebyla až do roku 1989 věnována v médiích prakticky žádná pozornost. Nepsalo se o něm v novinách, neobjevovaly se z něj žádné zprávy ve sportovním zpravodajství. Že mohl být zobrazen ve filmu, to byla na tehdejší dobu věc nevídaná. Snímek byl ve své době určen pro promítání v kinech jako předfilm před hlavním programem.

Scénáristou a režisérem byl Jiří Papoušek (1920-1996), který se ve své filmařské dráze věnoval výhradně tvorbě dokumentárních filmů; neplést s jeho jmenovcem Jaroslavem Papouškem (1929-1995), spolupracovníkem Miloše Formana a režisérem hraných filmů, např. trilogie o rodině Homolkových. Jiří Papoušek se věnoval sportovní tematice už od 60. let, vedle tohoto filmu o golfu natočil například film o šermu, lukostřelbě, několik snímků o kopané, portrét bratrů Pospíšilových (kolová) a další.

Snímek v úvodu představuje golf samotný a je tak základní informací pro diváka-negolfistu, o čem tato hra je, s čím se hraje, kde se hraje atd. Následně se film věnuje průběhu mistrovství a ukazuje i hru některých zahraničních hráčů. V pozitivním duchu akcentuje sportovní stránku golfu. Je také po řemeslné stránce velmi profesionálně zpracovaný. Komentář čte svým podmanivým hlasem herec Petr Haničinec, a divák tu najde i efektní zpomalené záběry odpalu českého hráče Miroslava Brtka. Vedle toho může při spatřit i někdejší mistryni Československa v golfu a pozdější organizátorku golfových veletrhů Amaru Hudcovou-Zemplinerovou.

Film má dodnes své neopakovatelné kouzlo. Pro každého současného hráče může být i zajímavou informací o tom, jak se golf hrál před čtyřiceti lety, s jakým vybavením i v jakém oblečení. A jak tehdy například vypadaly greeny. Asi jako dnešní ferveje…

Andrej Halada