Začíná nový ročník LPGA Tour. Jakou kartu vlastní Klára Spilková?

Klára Spilková
Začíná nový ročník LPGA Tour. Jakou kartu vlastní Klára Spilková?

Dlouholetá česká jednička Klára Spilková dosáhla v loňském roce historického úspěchu, když zapsala český golf na pomyslnou mapu světového golfu. Jako první česká hráčka se stala členkou nejprestižnější světové ženské profesionální série LPGA Tour. Na podzim loňského roku totiž obsadila ve finálovém kvalifikačním turnaji LPGA s novým názvem Q-Series skvělé čtvrté místo. Jaké možnosti startů na turnajích této americké série v roce 2019 jí to přináší? 


DANIEL TRHOŇ

Kvalifikace hráček do startovního pole standardních turnajů na LPGA Tour (kromě majorů a speciálních turnajů s omezeným počtem hráček) se řídí tzv. prioritním seznamem (LPGA Priority List). Zde mají hráčky – členky LPGA Tour přidělené kategorie na základě splnění specifikovaných výkonnostních kritérií a navíc jsou ještě seřazeny v rámci nich. Čím nižší kategorie a pořadí v rámci ní, tím větší šanci má daná hráčka zúčastnit se jednotlivých turnajů na tomto okruhu.

Spilková si na základě svého loňského postupu přes Q-Series vybojovala pro letošní sezonu kategorii 14 a v celkovém pořadí se nyní nachází na 129. místě prioritního seznamu. Startovní pole běžných turnajů, kterých v letošním kalendáři LPGA Tour můžeme napočítat 19 z celkově plánovaných 33 turnajů, zahrnuje v drtivé většině 144 hráček. To vypadá na první pohled pro Spilkovou naprosto idylicky, tak, že její členská karta je tzv. plná a že si na ní automaticky zahraje na americké sérii většinu letošní sezony. TJ. minimálně 19 standardních turnajů. 

Skutečnost je ale poněkud složitější. LPGA Tour udělala v letošním roce na první pohled sice prakticky nepostřehnutelnou, ale dosti významnou změnu v systému svých kategorií. Ještě v loňském roce mělo nejlepších 20 hráček z kvalifikační školy na LPGA zajištěnu svoji kategorii 12 a s ní účast na všech standardních turnajích po celou sezonu. Teprve hráčky mezi 21. a 45. místem v Q-School včetně dělených pozic touto výhodou v horší kategorii 17 nedisponovaly. Letos nastala změna a toto už neplatí. Všechny hráčky umístěné v TOP 45 a na dělených pozicích v Q-Series stojí na začátku sezony na stejné startovní čáře, se stejnou členskou kategorií 14.

To by nebyl pro Spilkovou až takový problém, ale háček je někde jinde. Letos budou mít hráčky v kategoriích 14 (v níž je Spilková) až 19 mít své pozice pro nasazení do turnajů dané pouze pro část sezony. Sice to není zatím oficiálně stanoveno, ale v předchozích letech to bylo po třetině odehraných turnajů v roce. To by letos vycházelo na 11 turnajů, z nichž posledním je LPGA MEDIHEAL Championship.

Poté budou hráčky ze šesti výše uvedených kategorií, které získají nějaké peněžní výhhry, „smíchány“ (tzv. reshuffeling) do vyšší společné kategorie 13 (nyní před začátkem sezony prázdné) a v ní seřazeny podle jejich pořadí v aktuálním finančním žebříčku sezony. Na základě totožného principu pak bude kategorie 13 doplněna a promíchána podle aktuálního postavení v žebříčku ještě jednou v polovině sezony. Teprve poté se pořadí hráček v kategoriích 13 až 19 na zbytek roku zafixuje.

Kláře Spilkové nesla bag na turnaji Estrella Ladies Open Monika Dvořáková (Foto: LET) 

Co to prakticky znamená pro Spilkovou? Její kategorie 14 ze začátku sezony je pouze prozatímní či jinak řečeno provizorní. Bohužel tak nemá účast v 19 standardních turnajích sezony jistou a její kartu můžeme klasifikovat spíše jako částečnou či podmíněnou, než plnou. V dané chvíli se může spolehnout na účast na sedmi turnajích v první části roku, pokud se do všech z nich rozhodne přihlásit. A na nich bude muset Spilková zabrat a uhrát pár solidních výsledků, protože jinak se pro zbývající část sezony může propadnout klidně o mnoho desítek pozic v prioritním seznamu níže.

Pokud by tato nepříjemná situace nastala, znamenalo by to, že ve zbývající části roku si Spilková bude moci na svou kartu zahrát podstatně méně turnajů než zbývajících 12 standardních. Aby přitom obhájila alespoň stejně kvalitní hráčská privilegia na LPGA Tour i pro příští rok a nemusela je přitom riskantně obhajovat v brutálně psychicky náročné osmikolové LPGA Q-Series, musí skončit v letošním celkovém finančním žebříčku do 100. místa.

Letošní sezona LPGA Tour začne už tento čtvrtek na turnaji Diamond Resorts Tournament of Champions Presented by IOA, kam se však kvalifikovaly pouze vítězky z turnajů série z předchozích dvou let. Spilková tak zahájí letošní rok v první polovině února dvěma turnaji v Austrálii – ISPS Handa Vic Open a ISPS Handa Women's Australian Open. Na následující dva turnaje v Thajsku a Singapuru s omezeným startovním polem 70, resp. 63 hráček, se Spilková bez sponzorské pozvánky nedostane.

Poté bude moci Spilková naskočit do dvou minisérií turnajů odehrávajících se již na americké půdě. Od 21. března se pořádá Bank of Hope Founders Cup v Arizoně a o týden později Kia Classic v Kalifornii. Následuje první major sezony ANA Inspiration, kam se zatím Spilková nekvalifikovala. Hned v dalších týdnech, od půlky dubna do začátku května, se bude moci zúčastnit dalších třech standardních turnajů v USA - LOTTE Championship na Havaji, Hugel-Air Premia LA Open a LPGA Mediheal Championship, v obou případech v Kalifornii. A dále se uvidí podle jejích výsledků, jak již bylo řečeno dříve.

Před startem sezony nemá Spilková zatím zajištěnu účast na žádném z pěti major turnajů, pokud jí její management nezajistí nějakou sponzorskou pozvánku. To by se mohlo podařit stejně jako v předchozích třech letech na KPMG Women's PGA Championship, zvláště když je členkou globálního týmu hlavního sponzora této akce – společnosti KPMG. Šance kvalifikovat se má i na další turnaje velké pětky. V tabulce pod tímto článkem jsou shrnuty všechny možnosti připadající v úvahu, jak by si účast na nich mohla zajistit. V loňském roce přitom startovala na čtyřech z nich (na všech kromě ANA Inspiration).

Klára Spilková už není na velkých světových turnajích žádný “vyjukaný zajíc”. I přes svůj nízký věk (24 let) má za sebou osmiletou úspěšnou kariéru na evropské Ladies European Tour (LET), včetně vítězství na turnaji Lalla Meryem Cup v Maroku v roce 2017. V letošní sezoně sice papírově patří mezi 27 nováčků americké série, protože je její členkou teprve prvním rokem, nicméně ve své dosavadní kariéře již odehrála 16 turnajů započítávaných do kalendáře LPGA Tour. Z nich se ale pouze šest konalo v USA. Tři čtvrtiny, tj. 12 turnajů, přitom spadalo do kategorie major. Z těchto 16 turnajů prošla Spilková šestkrát cutem do finálových kol a celkově na finančních odměnách získala 41.134 USD. Nejlepšího výsledku přitom dosáhla děleným 50. místem v loňském ročníku Ricoh Women´s British Open.

Konkurence na LPGA Tour se však vůbec nedá srovnávat s evropskou LET, která v posledních letech spíše bojuje o zachování své existence. Kromě americké špičky kartu na americký okruh pro tento rok vlastní 128 zahraničních hráček z 33 zemí celého světa. Z nich je nejvíce Korejek (23), Thajek (11), Švédek (10), Australanek, (9), Číňanek (7), Angličanek (7), Kanaďanek (7), Japonek (6), Thajwanek (5), Španělek (5) a Francouzek (5). Většina z nich je přitom ve světovém profesionálním žebříčku Rolex Rankings výrazně výše, než je Spilková (na konci roku 2018 zaujímala 279. pozici).       

Pro Spilkovou tedy nemusí být první sezona na nejprestižnějším světovém ženském profesionálním okruhu LPGA Tour žádná selanka a o svoji budoucnost na této výkonnostní úrovni bude muset pořádně zabojovat. Čeští fanoušci budou mít jistě doslova umačkané palce, aby se dlouhodobé české golfové jedničce vše vydařilo.

 

Tabulka – zbývající možnosti Spilkové kvalifikovat se na major turnaje v roce 2019