Startuje Pro Golf Tour 2019, i s Čechy a Slováky

Startuje Pro Golf Tour 2019, i s Čechy a Slováky

Série „třetí evropské ligy“ Pro Golf Tour je rozvojovou tour, která se zaměřuje na další postup v kariéře profesionálních hráčů. Pro české reprezentanty však byla až donedávna výkonnostním stropem. To se sice trochu změnilo, nicméně stále jde z pohledu českých golfových příznivců o poměrně sledovanou soutěž. Její letošní ročník začíná už v úterý 15. ledna, a to i s českým zastoupením.


DANIEL TRHOŇ

Z historie

První ročník Pro Golf Tour odstartoval v její mateřské zemi – v Německu – již v roce 1997 pod názvem EPD (European Professional Development) Tour. Jak je již z názvu patrné, zpočátku šlo o regionální okruh pro začínající profesionální golfisty. Vlastnil a provozoval ho kanadský profesionál Wayne Hachey. V těchto dřevních dobách na EPD Tour exceloval také český profesionál Karel Skopový jun. Ten v roce 1999 vyhrál dva turnaje a v celkovém žebříčku skončil na druhém místě. O rok později sice Skopový jun. zvítězil pouze na jenom turnaji, nicméně ovládl celkové pořadí této tour.

Skutečného uznání se však tomuto okruhu dostalo až v roce 2001, kdy se z pohledu PGA European Tour spolu dalšími třemi podobnými sériemi v Evropě stala tzv. Third Level Tour (od roku 2006 pak tzv. Satellite Tour). Znamenalo to, že nejlepší hráči z celoročního žebříčku EPD Tour získávali členskou kartu na další sezonu druholigové European Challenge Tour. Od roku 2006 až do dnešní doby jde o prvních pět hráčů z celkového pořadí, kteří nezískají kartu do druhé evropské ligy jiným způsobem.

V prosinci 2004 se vlastníkem celé tour stala PGA of Germany přes svoji společnost Professional Golf AG se sídlem v Mnichově. Minoritní podíl pak od 1.1.2006 vlastní promotérská společnost Langer Sport Marketing GmbH, reprezentovaná bratry Bernhardem a Erwinem Langerovými. Od roku 2013 se pak okruh nazývá Pro Golf Tour a od července 2015 se turnaje na něm začaly započítávat do oficiálního světového golfového žebříčku (OWGR). Finanční dotace všech 20 běžných turnajů činila loni 30.000 EUR, přičemž ve finálovém turnaji série v Německu se bojovalo o 40.000 EUR.  

Až do roku 2006 se turnajová klání této tour konala převážně v Německu a občas v Rakousku či ve Švýcarsku. V roce 2007 byl uspořádán první turnaj na českém území, a to Olympus Classic na Ypsilonce. Od roku 2009 začíná sezona už v zimě, během prvních měsících roku, a to v destinacích s příznivými klimatickými podmínkami. Nejprve to bylo v Turecku (do roku 2014), o rok později se přidalo Maroko a od roku 2013 pak Egypt, což v obou posledních případech platí dodnes. V jarní, letní a podzimní části sezony se pak v současné době organizuje vždy několik turnajů v Německu (loni 6), které jsou doplněny jednotlivými turnaji v Rakousku (3), Česku (1), Polsku (1) či Nizozemsku (1). 

Dvakrát v historii se z postupu ze třetí do druhé evropské ligy Challenge Tour radovali také čeští hráči. V roce 2012 to byl Marek Nový, který skončil v celoročním žebříčku Pro Golf Tour na pátém místě a v roce 2017 ho následoval Stanislav Matuš, který se v celkovém žebříčku umístil jako šestý. Kromě Skopového jun. zvítězili na některém z turnajů série za celou historii už jen dvakrát Stanislav Matuš (2016 a 2017) a naposledy v loňské sezoně jednou Ondřej Lieser.  

Do roku 2014 si na turnajích Pro Golf Tour mohl zahrát prakticky kterýkoli hráč, který se do nich přihlásil. Při rostoucí konkurenci a počtu přihlášek do jednotlivých turnajů však už od roku 2015 hráči většinou potřebují členskou kartu (kategorii), aby se dostali do startovního pole. Z tohoto důvodu se vždy na konci roku pořádá kvalifikační škola (Q-School), jež se konala poprvé v říjnu 2014.  Ta se od konce roku 2017 koná dokonce jako dvoufázová.

Zvyšující se výkonnostní úroveň českého mužského profesionálního golfu v poslední době lze demonstrovat na rostoucím počtu členských karet, které čeští hráči získali právě na sérii Pro Golf Tour. V roce 2015 je vlastnilo šest českých hráčů, v roce 2016 sedm a o rok později pak šest. V loňském roce už to bylo opět sedm hráčů a letos jich napočítáme celkem devět, tedy nejvíce v historii. Jejich podrobný seznam a členské kategorie ukazuje tabulka pod tímto článkem.

Letošní sezona

Letošní sezona na Pro Golf Tour bude mít velice podobnou strukturu jako v předchozích letech. V zimě se nejprve odehraje pár turnajů v teple. Začíná se dvěma turnaji v Egyptě, po nichž bude následovat osm turnajů v Maroku, rozdělených do třech minisérií. Kalendář pro jarní, letní a podzimní část turnajů ještě není k dispozici. Nicméně očekává se kolem 10 turnajů, především v Německu a částečně v okolních zemích.

V Česku bude letos premiérově organizovat turnaj na této sérii Česká golfová federace, a to pod názvem Czech Classic. Uskutečí se 18.-20.6. na Kaskádě. Naopak čtvrtý ročník turnaje na Ypsilonce, který loni pořádal promotér Czech One pod jménem EXTEC Trophy 2018 by ATOMIC DRINKS ještě zatím mediálně potvrzen nebyl.

Na turnaje Egypta pojede z českých a slovenských hráčů pouze Michal Pospíšil. Naopak prvních tří turnajů v Maroku se už zúčastní poměrně rozsáhlá skupina českých a slovenských golfistů. Na zbývajích pět akcí v Maroku ještě nejsou přihlášky uzavřeny. Podrobné informace o předpokládané účasti našich reprezentantů na turnajích v Africe si může čtenář přečíst v další tabulce na konci tohoto článku.    

Přestože kartu na Pro Golf Tour vlastní devět Čechů, už podle přihlášek na první turnaje se dá vydedukovat, kteří hráči budou mít starty na této sérii jako prioritu. Jedná se vlastně o pouhá dvě jména – Michala Pospíšila a Matina Příhodu. Pospíšil je přitom poměrně reálným českým želízkem ve hře o postup na Challenge Tour. Tento hráč v roce 2017 dokončil úspěšně čtyřleté studium na univerzitě v USA spojené s golfem a přestoupil k profesionálům. Loni potom absolvoval na německé sérii svou první sezonu a nevedl si vůbec špatně. Z 19 turnajů postoupil 11x cutem, 4x se přitom umístil v první desítce a v celkovém pořadí obsadil 35. místo.  Obrazně řečeno si tak „osahal terén“ a letos už by se mohl pokusit přiblížit se místům v TOP 5 v celoročním pořadí série.

Další tři hráči – Stanislav Matuš, Filip Mrůzek a Jan Cafourek využijí své karty na letošní ročník Pro Golf Tour pouze maximálně ke svému ostrému tréninku. Matuš s Mrůzkem si loni uhráli částečné karty s poměrně velkým počtem startů na Challenge Tour, které v případě Mrůzka budou navíc ještě doplněny o případné sponzorské pozvánky od jeho mateřské stáje – promotéra RELMOST.  Stejně tak na tyto tzv. divoké karty od stejné promotérské společnosti bude startovat Cafourek, který však podle pravidel tohoto druholigového okruhu bude omezen účastí na maximálně devíti turnajích (dvou domácích a sedmi zahraničních). Ostatní tři čeští hráči s kartou na Pro Golf Tour – Aleš Kořínek, Daniel Suchan a amatér Petr Janík ji pravděpodobně využijí pouze nahodile pro pár startů.    

Úplně speciálním případem je Ondřej Lieser. Loni na Pro Golf Tour úplně vynechal první polovinu sezony s turnaji na africkém území. Naskočil až do její druhé poloviny a v ní potvrdil svůj mimořádný talent, který bohužel zatím ve své kariéře řádně nezužitkoval. Ze šesti startů získal jedno vítězství (na turnaji Zell am See- Kaprun Open 2018 presented by SalzburgerLand), jedno druhé (když prohrál až na desáté jamce play-off), tři třetí a jedno 13. místo.

Při malém počtu účastí na turnajích oproti jeho soupeřům však musel Lieser stejným způsobem uspět na finálovém turnaji v Německu na konci září, a to se mu již nepovedlo. Skončil tam až na děleném 23. místě a v celkovém pořadí sezony Pro Golf Tour obsadil osmé místo, ze kterého se na Challenge Tour nepostupuje. Jak Lieser přistoupí k letošní sezoně, je pouze na jeho rozhodnutí. V dané chvíli však není přihlášen ani na jeden z deseti afrických turnajů v první půlce sezony.

Přejme si, aby i v letošním roce nám naši golfoví reprezentanti na Pro Golf Tour udělali radost a posunuli pomyslnou laťku českého profesionálního golfu zase o kousek výše.

 

Tabulka – Kategorie členství na Pro Golf Tour 2019, čeští hráči a jejich postavení uvnitř kategorií

Kategorie

Kritérium

Čeští hráči

1

Vítězové turnajů Pro Golf Tour 2018

Ondřej Lieser

2

TOP 30 hráčů z finálního žebříčku Pro Golf Tour Ranking 2018

-

3

TOP 5 hráčů z průběžného žebříčku Pro Golf Tour Ranking 2019 a vítězové turnajů Pro Golf Tour 2019

-

4

TOP 5 hráčů z finálního žebříčku Pro Golf Tour Ranking 2012 až 2017

-

5

TOP 20 hráčů z Pro Golf Tour Q-School 2018

Petr Janík (AM) (T20)

6

10 pozvánek na příslušný turnaj na základě rozhodnutí Pro Golf Tour

-

7

Hráči umístění na 31. až 65. místě finálního žebříčku Pro Golf Tour Ranking 2018

Michal Pospíšil (35)

Aleš Kořínek (44)

Filip Mrůzek (64)

8

Hráči umístění na 21. až 60. místě Pro Golf Tour Q-School 2018

-

9

Hráči umístění na 66. až 90. místě finálního žebříčku Pro Golf Tour Ranking 2018

Jan Cafourek (71)

Martin Příhoda (79)

Stanislav Matuš (83)

10

Hráči umístění na 61. až 90. místě Pro Golf Tour Q-School 2018

Daniel Suchan (T81)

 

     

Tabulka - Čeští hráči přihlášení na africké turnaje Pro Golf Tour 2019

 

Datum konání turnaje

Název turnaje

Datum uzávěrky přihlášek

Přihlášení Češi a Slováci k 11.1.2018

 

15.-17.1.2019

Red Sea Egyptian Classic 2019 

Uzavřeno

Pospíšil

 

21.-23.1.2019

Red Sea Ain Sokhna Classic 2019 

Uzavřeno

Pospíšil

 

3.-5.2.2019

 

Open Prestigia 2019 

Uzavřeno

Pospíšil, Cafourek, Daněk, Valášek (SK)

 

7.-9.2.2019

Open Casa Green Golf 2019 

Uzavřeno

Pospíšil, Cafourek, Daněk, Valášek (SK)

 

13.-15.2.2019

Open Palmeraie Country Club 2019 

Uzavřeno

Pospíšil, Cafourek, Příhoda, Daněk, Valášek (SK)

 

3.-5.3.2019

Open Madaef Golfs 2019 

8.2.2019

Příhoda, Friesz (SK)

 

7.-9.3.2019

Open Royal Golf Anfa Mohammedia 2019 

8.2.2019

Příhoda, Friesz (SK)

 

28.-30.3.2019

Open Ocean 2019 

11.3.2019

Příhoda, Friesz (SK)

 

3.-5.4.2019

Open Tazegzout 2019 

11.3.2019

Friesz (SK)

 

9.-11.4.2019

Open Michlifen 2019 

11.3.2019

Friesz (SK)