FRANCESCO MOLINARI: Pan Fantastic!

FRANCESCO MOLINARI: Pan Fantastic!

Po skvělé sezoně Francesca Molinariho, vyšperkované triumfem na The Open v Carnoustie, vítězstvím na PGA Tour o osm ran a čistým zápisem 5-0 na Ryder Cupu hraném nedaleko Paříže, ho v italštině vyzpovídal Massimo De Luca, šéfredaktor přidruženého časopisu Golf Digest v Itálii Il Mondo del Golf Today.



KDY JSTE SI ZAMILOVAL GOLF?
Nebylo mi ještě ani pět, když jsem začal máchat golfovou holí. V celé naší rodině je golf vášeň. Hráli ho už moji prarodiče, hlavně z otcovy strany, a mí rodiče měli oba single handicap. Ale do jejich klubu (který se později stal i mým domovským klubem) v Turíně děti do osmi let neměly povolen vstup. A tak jsme já a Edoardo [Francescův starší bratr, vítěz US Amateur 2005 a dnes profesionál na tour] trénovali jen tehdy, když jsme byli na výletě v Sestriere, lyžařském středisku vybudovaném rodinou Agnelliových [průmyslový magnát Gianni Agnelli býval jedním z nejbohatších mužů v Itálii]. V Sestriere je 18jamkové hřiště. Na vstup do Golf Clubu Torino jsem si ještě musel počkat. Když mi bylo asi 10 let, začal jsem si počítat handicap. Ve dvanácti jsem měl HCP 12 a v šestnácti už jsem byl scratch hráč.


KDY VÁM DOŠLO, ŽE MÁTE TALENT A ŽE BYSTE TO MOHL DOTÁHNOUT K PROFÍKŮM?
Až na univerzitě. Protože když jsme byli s Edoardem ještě na střední, školní povinnosti nám neumožnily trénovat častěji než ve středu odpoledne a o víkendech. Táta to měl postavené jasně: Nejdřív jsme museli mít vysokoškolský titul a pak jsme se teprve mohli rozhodnout, co dál. V tom byl neoblomný. A proto jsem vystudoval ekonomii a Edoardo strojírenství. Pro tátu bylo hodně důležité, abychom měli nějakou profesi, která by nás uživila, kdyby to v golfu nedopadlo.


VAŠE DIPLOMOVÁ PRÁCE SE TÝKALA GOLFU, ŽE?
Můj vedoucí práce byl zanícený golfista, měl single handicap, a navíc byl členem stejného klubu jako já. Napsal jsem diplomku o organizaci byznysu na European Tour a všech jejích divizích. Moc se mu líbila.


A HODLÁTE SE PO UKONČENÍ AKTIVNÍ KARIÉRY ŽIVIT JAKO MANAŽER? MĚL BY SE KEITH PELLEY [CEO EUROPEAN TOUR] ZAČÍT STRACHOVAT O SVÉ KŘESLO?
Kdepak. (smích) Předně doufám, že před sebou mám ještě spoustu let hraní golfu na nejvyšší úrovni. Další plány zatím nedělám.


HRÁČ PGA TOUR WES BRYAN PROHLÁSIL, ŽE PODLE JEHO NÁZORU BUDETE PO SKONČENÍ KARIÉRY JEN VYSEDÁVAT PO KAVÁRNÁCH, POPÍJET KÁVU A CELÝ DEN ČÍST KNÍŽKY. TREFIL TO?
To byl jen takový vtípek. Hráli jsme spolu v Šanghaji a já mu z legrace své plány takhle popsal. Asi to bylo tím ovzduším v Číně a že jsem byl tak daleko od domova, že mě přepadly takové nostalgické úvahy. Ale plány na golfový důchod ještě nejsou na pořadu dne. [Molinarimu bylo 8. listopadu 36 let; Edoardovi bude v únoru 38 let.]


JAKÝCH NEJLEPŠÍCH VÝSLEDKŮ JSTE DOSÁHL JAKO AMATÉR?
V roce 2004 jsem vyhrál Sherry Cup v Sotogrande ve Španělsku [mezi vítěze se v minulosti zapsali mj. Sergio García, Pádraig Harrington a Rory McIlroy] a na British Amateur v Royal Troon jsem se v roce 2003 dostal do semifinále. Vzpomínám si, jak strašně mě semifinálová prohra s Garym Wolstenholmem sebrala. Hole mi nesl brácha a šel s námi i Giorgio Bordoni, kouč italské reprezentace, který pro mě byl v podstatě taky jako bratr.

Kdybych tehdy vyhrál, byl by to splněný sen, protože bych se tím kvalifikoval na Masters. Ale prohrál jsem na 18. jamce. Tak jsem potřásl rukou soupeři, který byl o 22 let starší než já, a šli jsme se s Edoardem a Giorgiem posadit na schody před klubovnou. A tam jsme začali všichni brečet jako želvy. Sen se rozplynul. Tehdy by mě ani nenapadlo, že už za tři roky se Edoardo na Masters dostane a já mu tam budu dělat caddieho. Kvalifikoval se díky vítězství na US Amateur na Merionu, takže šel první dvě kola na Masters s Tigerem Woodsem, protože to byl obhájce titulu. Bohužel Gio-Gio (tak jsme říkali Giorgiovi) v roce 2013 ve věku 48 let neočekávaně zemřel ve spánku. Když jsem vyhrál The Open v Carnoustie, vzpomínky se začaly vracet: Jak s Edoardem a Giorgiem sedíme a společně brečíme. Některé věci vám už zůstanou v paměti navždy.

 

CELÝ ROZHOVOR a rady Francesca Molinariho naleznete v prosincovém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 13. PROSINCE 2018.