Woods je zpět. V Torrey Pines si s ním zahrají Finau a Schauffele

Woods je zpět. V Torrey Pines si s ním zahrají Finau a Schauffele

Tigermánie může opět vypuknout. Vítěz čtrnácti majorů Tiger Woods se poprvé v roce 2019 ukáže na turnaji PGA Tour a pro svou letošní turnajovou premiéru si vybral Torrey Pines a turnaj Farmers Inasurance Open, hřiště a turnaj, na kterém už sedmkrát zvítězil. Vlastně osmkrát, protože na Torrey Pines triumfoval ještě i v roce 2008 na US Open, kde získal dosud svůj poslední čtrnáctý titul z majoru.


Woods nehrál žádný turnaj od prosincového startu na svém podniku Hero World Challenge, kde obsadil sedmnáctou pozici v osmnáctičlenném hráčském poli. Ale ani tahle nepříliš povedená tečka za sezonou nemohla pokazit konečné hodnocení roku 2018, do něhož Woods vstupoval na  539. místě světového žebříčku. Sedmkrát skončil na turnajích PGA Tour v top 10 včetně svého triumfu ve finálovém podniku FedExCupu na Tour Championship, svým 80. vítězstvím v kariéře na PGA Tour.

V celkové pořadí FedExCupu nakonec obsadil skvělé druhé místo a ve světovém žebříčku aktuálně figuruje už na 12. pozici. A pokud uspěje na hřišti Torrey Pines, může se už dostat do první světové desítky. V ní byl naposledy po turnaji WGC – Bridgestone Invitational v roce 2014, ale po turnaji World Challenge v roce 2017 se propadl až na 668. příčku.

A kdo ví, útok na první desítku nebude možná tím jediným, na co bude Woods útočit. Co takhle rovnou návrat na světový golfový trůn, na němž strávil rekordních 683 týdnů. „Pokud by se mu podařilo se opět stát světovou jedničkou, byl by to naprosto neuvěřitelný okamžik. Myslím, že třeba Nicklausův rekord v počtu titulů z majorů je výjimečný a pro něj daleko, ale tohle by předčilo vše. A není to nereálné, protože má před sebou relativně snadnou cestu. Neobhajuje žádné body jako jeho soupeři, a proto může snadněji stoupat žebříčkem vzhůru,“ poznamenal pro ESPN Hank Haney, bývalý Woodsův kouč v letech 2004 – 2010, v době kdy nebyl Woods nikdy hůře než třetí na světě.

Na turnaji Farmers Insurance Open se 43letý Woods představí v úvodních dvou kolech ve flightu společně s Xanderem Schauffelem a Tonym Finauem. Pro oba to bude turnajová premiéra po boku bývalé světové jedničky. „Začínám sezonu na západním pobřeží a už se nemohu dočkat,“ vzkázal před několika dny Woods na Twitteru a potvrdil nejen start v Torrey Pines (24. – 27. 1.), ale i v polovině února na Genesis Open na hřišti Riviera (14. – 17. 2.).

Torrey Pines a Woods jdou k sobě náramně – turnaj Farmers Insurance Open, dříve Buick Invitational, vyhrál sedmkrát – naposledy v roce 2013. A k tomu přidal titul na US Open v roce 2008 po epické bitvě s Rocco Mediatem až v pondělním play-off a 19 jamkách. Woods tehdy dohrál s natrženým vazem v levém koleni a únavovou zlomeninou holenní kosti. „Bylo to něco neskutečného. Ani devadesát jamek tehdy nebylo dost, aby určilo vítěze,“ vzpomínal Woods na svůj zatím poslední titul z majoru.

Woods ale nebude v Torrey Pines jediným lákadlem. Ostatně, stačí připomenout složení dalších flightů: Rory McIlroy, Adam Scott a Jason Day; Rickie Fowler, Jon Rahm a Brandt Snedeker; světová jednička Justin Rose, Jordan Spieth a Billy Horschel. Naopak ve startovním poli chybí rodák ze San Diega Phil Mickelson, který minulý týdne skončil druhý na Desert Classic. V svém rodném městě bude Lefty chybět poprvé po 29 letech.