Donald Trump nedělá golfu dobré jméno

Donald Trump nedělá golfu dobré jméno

Golfové resorty patřící americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi v minulých dnech propustily některé ze svých zaměstnanců, pocházející z Latinské Ameriky. Ti v nich pracovali načerno, bez úředního povolení a za mzdy, které by rodilí Američané odmítali. Někteří z nich přitom na golfu dělali více než deset let a vedení s nimi bylo všeobecně spokojeno, získávali i ocenění pro nejlepší pracovníky.


Kázat vodu a pít víno, tak se tomu říká… Tedy něco hlásat, ale ve skutečnosti se chovat opačně. Donald Trump se chytil do vlastní pasti. Jako prezident vyhlásil válku ilegálním pracovníkům, ale jako podnikatel v golfovém byznysu jejich práce hojně využíval. I tohle ukazuje, jak spornou osobou je člověk, který nyní sedí v Bílém domě.

Tohle ovšem není první golfová patálie Donalda Trumpa. Asi ta největší ho potkala v souvislosti s výstavbou hřiště Trump International Golf Links poblíž skotského Aberdeenu, které bylo otevřeno v roce 2012. Hřiště vzniklo v chráněné a nedotčené oblasti písečných dun u mořského pobřeží. Je to krajina divukrásná, a i když zde Trumpovi stavitelé a architekt respektovali ekologické aspekty, u části skotské veřejnosti to vyvolalo odpor.

Skotové přitom neprotestovali ani tak proti stavbě samotné, ostatně golfových hřišť mají na pět stovek. Mnohem víc jim vadila bezohlednost, s níž Trump svůj záměr prosazoval. A také to, že společně s hřištěm byl plánován velký developerský projekt. A tak část veřejnosti nelenila a veřejně se proti Trumpovu záměru ozvala. O budování hřiště a sporech, jakož i o Trumpově chování, vznikl dokumentární film You’ve Been Trumped (2011). Tento snímek, který byl oceněný na mnoha filmových festivalech, vypovídá o chování Donalda Trumpa názorně. Pokud by ho viděli někteří Trumpovi voliči, možná by ho ani nevolili.

Donald Trump je politik, který se rozhodně nechová příkladně. Silný egoista, kterému chybí výraznější etické vnímání. Vidí především sám sebe a svůj prospěch, chová se arogantně a silácky, společnost rozděluje víc, než je zdrávo. Oslovuje tu část veřejnosti, která má ráda jednoduchá, ale i prostoduchá řešení. Je paradoxem, že tohoto ultraboháče volili především ti chudší. Takoví populističtí politici ale nejsou dnes ojedinělí. V Česku se některými trumpovskými vzorci chování vyznačuje premiér Babiš, ale i prezident Zeman.

Pro golf obecně je Donald Trump danajským darem. Negolfista si může říct: tohle jsou tedy ti golfisti… Nafoukaní, moc bohatí, pokrytečtí. Automaticky to vrhá špatné světlo na celou sféru. To se světová International Golf Federation může přetrhnout, aby z golfu sejmula nálepku sportu snobů a boháčů, ale pak se Donald Trump stane prezidentem USA a jejich snažení přijde vniveč.

V Americe má golf už tradici dlouhou přes 130 let a pyšní se takovými symboly, jako je Augusta National, nebo jako byl Bobby Jones. I dnes je v USA mnoho ctihodných, čestných a dobrých osobností, které reprezentují tu nejlepší tvář golfu. Ale nejvíc je teď bohužel vidět golfista, který pozitivní jméno golfu spíš pošlapává. Myslím, že američtí golfoví činitelé z USGA měli po zvolení Trumpa prezidentem smíšené pocity. Moc dobře věděli, jakou pověst tento muž má.

Sám Trump se ale čerta starého stará o svoji pověst, protože měl peníze, a za ty si mohl koupit cokoliv… Takto si pořídil i svých nynějších 16 hřišť. Bezpochyby i proto, aby tím sobě i okolí dokázal, že patří do vybrané společnosti. Ne proto, že by chtěl golfu nějak nezištně pomoci.

Donalda Trumpa prostě nelze americkým golfistům závidět. Miloš Zeman ani Andrej Babiš sice golf nehrají, ale takový David Rath či Roman Janoušek ho hrají… I u nás je holt někdy těžké obhajovat tvrzení, že golf je hrou slušných lidí.

Andrej Halada