Spilková bude muset zatlačit

Klára Spilková
Spilková bude muset zatlačit

Klára Spilková má za sebou první turnaj v první lize světového ženského golfu, na americké LPGA. Skončila na něm celkově 103., neprošla po dvou kolech cutem. Od postupové pozice ji dělily čtyři rány.


Čtyři rány, to není o příslovečný fous, ale také to není vzdálenost parníku. Tak nějak mezi. Samozřejmě jsme byli natěšeni a doufali, že by se to mohlo Spilkové podařit, ale přání je jedna věc, realita druhá. První turnaj v novém prostředí, na vzdáleném kontinentu, s jinými soupeřkami, na vyšší hráčské úrovni… Spilková možná prostě jen zaplatila nováčkovskou daň.

Podstatnější je ovšem jiná věc, o které jsem psal už před nedávnem. Nutno ji zopakovat: Spilková je v současnosti na 289. pozici světového ženského golfového žebříčku. Pomineme-li první dva roky její dosud osmileté profesionální kariéry, kdy byla okolo 400. místa, tak většinou se pohybovala mezi pozicí 200 – 300. Její nejlepší umístění bylo v roce 2017, kdy dosáhla příčky s číslem 198. Naopak v roce předchozím, 2016, byla na místě 311.

Je možné namítnout, že body, které Spilková sbírala, pocházely z méně bodově štědré Ladies European Tour. Když by teď dosáhla srovnatelných pozic na LPGA, tak by automaticky brala víc bodů a tím by se ihned posunula výše.

Jenže na LPGA je také mnohem silnější konkurence, a tak to Spilková nebude mít tak lehké. Vyhrát na LET jeden turnaj se jí podařilo, ale s touto výkonností by to na výhru na LPGA asi nestačilo. Byla by, dejme tomu, v první desítce…

Ať se na věc díváme z různých stran, k jedné věci se dostáváme vždy: Klára Spilková bude patrně muset svoji hru posunout na úroveň zhruba o půl třídy výše. Tak, aby se pohybovala někde okolo 100. místa ženského světového žebříčku.

Znamená to, že bude muset vylepšit svoji techniku, změnit švih, lépe patovat? Možná by jí něco z toho opravdu pomohlo, ale především je to otázka mentální. Bude potřeba zapracovat na psychice, ještě více se zodolnit, umět se koncentrovat, aby byla schopna v daný moment skutečně prodat vše, co v sobě technicky má.

To je ostatně problém mnoha jejich kolegů, českých profesionálů, snažících se stoupat z třetích evropských lig do druhých: umět lépe zužitkovat natrénované hodiny, umět se zatnout a zároveň správně uvolnit v důležitých okamžicích hry.

Pro Spilkovou bude klíčovým úkolem najít potřebnou duševní vyladěnost, sebejistotu a klid. Vplout co nejrychleji do běžného turnajového provozu v zámoří. První sezóna, ať už kdekoliv, bývá vždycky trochu nervózní, sportovec se většinou oťukává a nachází své místo. Může zazářit, může mít štěstí a sem tam se i dobře umístit, prosadit, většinou ale prostě jen získává zkušenosti.

Spilková bude ráda, pokud se na LPGA udrží. To je její letošní hlavní cíl. Když už na kolotoč naskočila, tak ať se na něm taky udrží.