Woodse čeká druhý letošní start na hřišti, kde dosud nikdy nevyhrál

Tiger Woods
Woodse čeká druhý letošní start na hřišti, kde dosud nikdy nevyhrál

Je jen málo turnajů, na kterých Tiger Woods nedokázal dosud nikdy ve své kariéře zvítězit. Jedním z nich je Genesis Open na hřišti Riviera Country Clubu nedaleko od Los Angeles. A právě Riviera CC je místem druhého startu vítěze čtrnácti majorů v roce 2019. V úvodních dvou kolech si Woods zahraje ve flightu společně s Rorym McIlroyem a Justinem Thomasem. A rozhodně to bude jedna z nejvíce sledovaných trojic.


Woodse s Genesis Open a hřištěm Riviera ale pojí vícero věcí – právě tady hrál jako 16letý amatér v roce 1992 svůj první turnaj PGA Tour. Od té doby nasbíral 80 turnajových titulů na PGA Tour včetně čtrnácti z majorů. Nikoliv ale na Rivieře. Nejblíže triumfu byl v roce 1999, kdy skončil na druhém místě. Od roku 2006 turnaj v jeho kalendáři chyběl, na Rivieru se poprvé vrátil až loni. Neprošel ale cutem, poprvé ve své profesionální kariéře.

Nejspíš by si v tu chvíli asi jen málokdo vsadil na to, že rok 2018 bude nakonec ve znamení Tigerova úspěšného návratu po všech zdravotních i osobních problémech a sezonu zakončí v pořadí 80. turnajovým triumfem v závěrečném podniku PGA Tour v East Lake.

„Letos mám jasno v tom, co můžu a co nemůžu dělat a hrát. Pomohl mi v tom závěr loňské sezony, kdy jsem hrál podle svých představ, což bylo skvělé, protože jsem se konečně dostal do pozice, o kterou jsem usiloval, a mohl si potom v klidu i odpočinout. Bez obav, že budu muset opět hledat svou ztracenou hru,“ konstatoval Woods.

Letos má na kontě zatím jediný start – před dvěma týdny na Farmers Insurance Open v Torrey Pines, kde obsadil dělené 20. místo. „Zpočátku jsem se cítil trochu nerozehraný, pár věcí nefungovalo, jak bych si přál. Ale cítil jsem, jak se vše každým kolem zlepšuje. Moje hra byla čistší, stejně jako jsem každým kolem procházel čistěji. Myslím, že budu připraven,“ dodal bývalý první hráč světa.

Když už je řeč o světovém žebříčku, před rokem ve stejnou dobu figuroval Woods až na 544. pozici, aktuálně mu ale už patří třináctá příčka. Stále více také funguje v roli golfového ambasadora, pořádá kliniky a startuje na exhibičních turnajích – posledním příkladem je turnaj celebrit, v němž byl kapitánem týmu Eldrick, zatímco proti němu stanul tým Frederick Freda Couplese.

Woods, nebo přesněji jeho společnost TGR Live, je navíc hostitelem turnaje Genesis Open. (hraje se 14. – 17. 2). Bývalý první hráč na Rivieře startoval jedenáctkrát, ale jak už bylo řečeno, na vítězství nikdy nedosáhl.

S McIlroyem se Woods potkal ve flightu i před rokem a tehdy byl úspěšnější Severní Ir – zahrál 71 a 69 ran, zatímco Tiger 72 a 76. „Bylo by hezké mít pár klidných dní, čtvrtek a pátek. Ne, ne, vážně, je skvělé hrát s Tigerem. Když máte šanci zahrát si v takovém flightu, tak si ji musíte vychutnat naplno,“ vtipkoval McIlroy.

Zajímavé ale budou i další flighty. Phil Mickelson, čerstvý vítěz z Pebble Beach, kde získal už svůj 44. titul na PGA Tour, si zahraje s Jordanem Spiethem a Xanderem Schauffelem. Další zajímavou trojici vytvoří Bryson DeChambeau, aktuální lídr FedExCupu Matt Kuchar a Jon Rahm, nebo trojlístek ranařů Cameron Champ, Dustin Johnson a Bubba Watson, který obhajuje titul a turnaj vyhrál už třikrát.