TIGER WOODS: Už je tady zas!!! JEHO BÝVALÍ TRENÉŘI SI MYSLÍ, ŽE MAJOR JE REÁLNÝ

Tiger Woods
TIGER WOODS: Už je tady zas!!!  JEHO BÝVALÍ TRENÉŘI SI MYSLÍ, ŽE MAJOR JE REÁLNÝ

TEN TELEVIZNÍ SLAĎÁK JSTE URČITĚ VIDĚLI: Tiger Woods poráží své vnitřní démony i vážné problémy se zády a triumfálně se vrací k turnajovému golfu. Nejenže švihá holí skoro stejně rychle jako před zraněním, ale navíc se chová zdvořileji, klidněji a vstřícněji. Několikrát má vítězství na dosah, až nakonec vyhraje vůbec poslední turnaj sezony.


Jeden by přísahal, že to musí být vymyšlené – jenže se to stalo. Na následujících řádcích si přečtete slova řady hráčů a trenérů (a to včetně všech čtyř trenérů, kteří s Woodsem pracovali během jeho profesionální dráhy a jejichž vyjádření se podařilo v jednom článku shromáždit vůbec poprvé), kteří vylíčí, čeho si v uplynulé sezoně na Woodsovi všimli a čeho si myslí, že může dosáhnout v tomto a příštích letech.

Pokud jde o to, díky čemu se Woods po čtyřech letech tápání v golfovém i osobním životě dokázal vzchopit a jak toto herní zmrtvýchvstání ovlivní jeho výsledné kariérní statistiky, můžeme uvést slova jednoho z bývalých trenérů Hanka Haneyho, která odrážejí názor všech dotazovaných.

„U něj prostě není vyloučené nic, ať by to vypadalo sebenepravděpodobněji,“ říká muž, které Woodse vedl mezi lety 2004 a 2010. „Vždyť je to Tiger Woods.“

S MATTHEWEM RUDYM

V říjnu 2017 Woods odehrál v Medalist Golf Clubu ve městě Hobe Sound na Floridě pár přátelských utkání proti několika dalším hráčům z PGA Tour. A právě tehdy začaly přicházet první zprávy o tom, jak se vyvíjí jeho hra po rekonvalescenci ze spinální fúze.

Mike Adams pracuje v klubu Medalist přes zimu jako kouč, a mohl tedy na vlastní oči sledovat, jak dal Woods do pořádku své tělo i hru natolik, že na jednom z nejtěžších hřišť na Floridě pravidelně zapisoval výsledky kolem 65 či 66 ran. Navíc dokázal míček od driveru posílat působivou rychlostí nějakých 180 mil za hodinu.

„Byl jako boxer, který si za sparing partnery pro trénink vybral soupeře, které považoval za ty nejlepší – Rickieho [Fowlera], Roryho [McIlroye] a Justina [Thomase],“ vzpomíná Adams. „Věděl, že pokud je na těžkém, sedmikilometrovém hřišti dokáže porazit, je připraven vrátit se na okruh.“

Fowler přiznal, že Woods často zadrivoval dál než on, a napůl vážně dodal, že ho to přinutilo přidat v přípravě na listopadový turnaj Hero World Challenge, protože byl přesvědčený, že znovuzrozený Woods bude těžkým soupeřem.

„Získal jsem dojem, že na své hře musím víc zapracovat,“ líčí Fowler. „Šlo mu to skvěle. A všiml jsem si, že jedna věc u něj byla jinak než v minulých letech: Po tréninku vzal hole a obešel si jednu devítku jen tak pro radost. Bylo vidět, že se golfem baví.“

Fowler nakonec na Hero World Challenge zahrál v posledním kole 61 ran a vyhrál turnaj o čtyři údery, ale většina diváků nesledovala turnaj kvůli němu. Woods si totiž právě tento turnaj vybral pro návrat po sedmiměsíční pauze a lidé chtěli vidět, jak si povede při soutěžním golfu.

A brzy bylo jasné, že nebude hrát jako baseballový nadhazovač, který nedokáže hodit míč dostatečně rychle, a tak se spoléhá jen na faleš a jiné triky.

Jeden z 50 nejlepších trenérů podle Golf Digest, Sean Foley, spolupracoval s Woodsem po čtyři roky, až do jeho první operace zad v roce 2014. Rozešli se jako přátelé a turnaje Hero World Challenge na Bahamách se v listopadu 2017 Foley zúčastnil jako trenér Justina Rose. Z terasy za klubovnou na hřišti v Albany ukázal Foley na fairway 9. jamky, která byla nějakých 400 metrů daleko přes jezírko. „Kdy mi došlo, že na to opravdu má? Přímo támhle,“ ukázal Foley. „Hrál 3-dřevem z kolika? 260 metrů? Poslal to tam a míček přistál na greenu, jako kdyby se na něj přilepil. Pomyslel jsem si: ‚Jo, tak to jo.‘ Celý vtip je v tom, že už ho nic nebolí.“

Díky novým technologiím v konstrukci driverů a zázračným moderním shaftům dnes můžou i vzrůstem nevelicí golfisté pálit působivě daleko. Ale zahrát 3-dřevem z těžké pozice přímo k vlajce navrtané hned za vodní překážkou, na to vám skvělé vybavení nestačí. Na to potřebujete hlavně spoustu sebevědomí – a pořádnou rychlost.

V tom kole, kdy Woods zahrál popisovanou ránu, šel ve flightu s Henrikem Stensonem. A Stenson potvrzuje, že nejpůsobivější nebylo ani tak skóre, které Woods ten den zahrál (zaznamenal čtyři birdie, eagle a dvě bogey a zapsal 68), jako spíš to, že se vůbec nebál hrát agresivně.

„Přišlo mi, že jde po míčku opravdu tvrdě, a taky mu to létalo pořádně daleko,“ vzpomíná Stenson, který toho dne zahrál o tři rány hůře než Tiger. „Nečekal jsem, že do toho zvládne jít takhle naplno. Ale on byl očividně připravený hrát s nejlepšími.“

 

CELÝ ČLÁNEK, statistiky, tygří svitu a další informace o Tigeru Woodsovi naleznete v únorovém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 7. ÚNORA 2019.