Trenky pro profíky? Nebo i legíny?

PGA TOUR
Trenky pro profíky? Nebo i legíny?

Před nedávnem zavedla European Tour pro profesionály možnost hrát tréninková kola a PRO-AM v krátkých kalhotách. Americká PGA o něčem takovém neuvažovala, ale rok se s rokem sešel a už i oni dotyčnou změnu schválili. Nejde zatím o nic převratného, hlavní turnajová kola budou muset hrát profesionálové stále v dlouhých kalhotách, ale ledy konzervativismu se v posledních letech v golfu prolamují více než v minulosti.


Stejně jako jsem před pár týdny psal o zákazu modrých džín na golfu, je i otázka kraťasy/dlouhasy výrazem vztahu ke golfovým tradicím. A je i lakmusovým papírkem pro každého jednotlivce, zda se řadí ke skupině tradicionalistů či progresivistů.

Každý sport má dnes své specifické oblečení. Někdy jde o obleky až bizarní. Například cyklisté vypadají jako ufoni, hlavně když jedou časovku a mají kapkovitou aerodynamickou helmu a každičký záhyb dresu by jim mohl snížit rychlost. Elastické oblečení mají všichni lyžaři i mnozí atleti, z nichž někteří si ale berou už v podstatě plavky. Sporty jako basketbal, házená či fotbal se drží různých typů trenýrek, ale trička jsou různá. To platí i v tenisu. Vysloveně legračně vypadají rychlobruslaři: jako spermie z filmu Woodyho Allena.

Sportovní úbor dnes musí stoprocentně odpovídat potřebám výkonu. Nesmí ho nijak omezovat, a to ať si o jeho estetice myslíme cokoliv. Forma je vyjádřením funkce. Jestli to je hezké nebo slušivé, ošklivé či bláznivé, je jedno.

Golf neklade z hlediska oblečení na hráče žádné extrémní nároky. Oblečení musí být hlavně volné, abyste mohli provést plný švih. V chladném počasí využívají hráči moderních tenkých, ale neprofoukavých bund, také dlouhé kalhoty zajistí teplo. Naopak v horkém létě by bylo vhodné, aby se hrálo v krátkých kalhotách. V rekreačním či juniorském golfu se tak ostatně děje už dlouhá desetiletí.

Dlouhé kalhoty jsou v golfu jistě elegantní. Či spíše mohou být, protože kalhoty Johna Dalyho či Iana Poultera jsou vše, jen ne elegance. V dlouhých kalhotách se golf hrál před druhou světovou válkou samozřejmě, stejně jako tomu bylo v tenisu. Jenže postupem doby se v tenisu přešlo přirozeně ke kraťasům. Hráč je v nich pohyblivější a nepotí se tolik.

Opět, stejně jako v případě modrých džín, se tedy v golfu hledí na tradici a estetickou potřebu. Ale opět lze namítnout: jak je možné, že ženy mohou hrát na špičkové úrovni v minisukních a muži musí mít dlouhé kalhoty? Jako zástupci mužů mi vyhovuje, že se mohou podívat, jak pěkné mají některé golfistky nohy… Jako ženě by mi ovšem vadilo, že se nemohou podívat, jaké mají muži nohy! Je to, řečeno dnešní mluvou, jasná genderová diskriminace žen.

A je to i diskriminace mužů, protože ti se musí v těch dlouhých kalhotách při turnajích ve třiceti a více stupních příšerně potit. V některých případech od potu odřený zadek a vnitřní části stehen mohou hráčům dokonce komplikovat výkon. Hráč nebude psychicky zcela v pohodě.

Ideálním oblečením pro golf, pokud se hraje v teplém podnebí, je to, v němž se v rozkroku příliš nepotíte a neodíráte si citlivé partie. Tedy něco krátkého a hlavně volného, pružného. Závodní chodci používají krátké trénýrky - a golf, to je hlavně chůze. A co kdyby i muži hráli v krátkých sukních, případně ve „vylehčených“ skotských kiltech? Nebo elastické kraťasy a pro chladnější počasí legíny? Nevýhodou elasťáků by asi bylo, že nemají kapsy. Kam s týčky, markovátkem a vypichovátkem? Ale i to by šlo určitě vyřešit.

Představa golfového hřiště, na kterém se pohybují hráči oblečení jako Sáblíková či Peter Sagan, je nicméně trochu legrační. Hlavně v případě tělnatějších hráčů… Ale copak i cyklisté nemají svá tukem obalená bříška obepnutá cyklotrikoty? Nebyl bych tedy proti tomu, pokud by někdo takto oblečen na golf chodil. Proti gustu žádný dišputát.

Myslím, že za určitou dobu budou krátké kalhoty na profi tůrách povoleny. Možná v Augustě zůstanou povinné ty dlouhé, ale to bude příslovečný výjimka potvrzující pravidlo. Dlouhé kalhoty dnes ve sportu patří jen tam, kde mají svoji nezastupitelnou roli. Tedy do chladného počasí a do takových sportů, jak je třeba jezdectví, kde by si jezdec odřel nohy.