I S ČISTOU MATEMATIKOU SI UMÍ POHRÁT EMOCE

I S ČISTOU MATEMATIKOU SI UMÍ POHRÁT EMOCE

S GOLFEM SE POPRVÉ SEZNÁMIL jako malý chlapec v Karlových Varech. Naučil se ho od otce a své první rány odpaloval na fairwayích zdejšího historického hřiště. S Českou golfovou federací začal spolupracovat již na vysoké škole, když v Praze na začátku devadesátých let minulého století studoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Jméno DALIBOR PROCHÁZKA si jistě vybaví řada z nás, když mudruje nad normami obtížnosti jamek nebo nad slovníkem Pravidel golfu. Jeho původním oborem je čistá matematika, ale ačkoli se to může na první pohled zdát, Sheldona Coopera z Teorie velkého třesku v něm nehledejte. Také jeho golfem dokážou cloumat emoce a na hřišti se řídí instinkty stejně jako my.


NĚCO O PRAVIDLECH

KOLIK ČASU VÁM ZABRALA PŘÍPRAVA ČESKÉ VERZE PRAVIDEL A KDY JSTE VŮBEC DOSTAL ANGLICKÝ ORIGINÁL KE ZPRACOVÁNÍ? Pracovních verzí originálu jsme postupně dostali několik, ale rozdíly mezi jednotlivými verzemi byly často natolik zásadní, že jsem se rozhodl počkat až na úplně finální verzi, která byla představena v září loňského roku. Proto jsem se samotným překladem začal až poměrně pozdě – určitě později, než jsme sami chtěli a než by bylo zdrávo.


TAKŽE JSTE NA TO MĚL NĚJAKÉ TŘI MĚSÍCE?
Ve skutečnosti ne, protože už jarní verze představená po semináři Teach The Teachers v St. Andrews byla téměř finální. Měl jsem tak čas si vše předem projít, a hlavně promyslet terminologii – když jsem začal finální verzi překládat, měl jsem ji tak již celou dobře promyšlenou.


KOLIKÁTÁ VERZE PRAVIDEL TO UŽ BYLA?
Pro mě jako překladatele pátá nebo šestá edice.


NICMÉNĚ SE ŘÍKÁ, ŽE ORIGINÁLNÍ PRAVIDLA GOLFU JSOU ÓDOU NA MASOCHISMUS NAPSANOU STROHÝM JAZYKEM TŘETÍ OSOBY JEDNOTNÉHO ČÍSLA HOVOŘÍCÍ POUZE O TRESTU…
Existuje několik verzí Pravidel. Základní je kniha, která obsahuje úplně vše a je napsaná právě tímto jazykem: hráč musí, měl by apod. Tedy konkrétní a velmi obsáhle popsaná pravidla. Ovšem na rozdíl od předchozích verzí je tak trochu ukecaná, protože se tam vše popisuje rozsáhle. Detailně a klidně i několikrát, aby vždy bylo vše podstatné na jednom místě. Druhou knihou je zkrácená hráčská verze velikosti A6 (kterou by měl mít každý v bagu!), která je napsaná ve 2. osobě a oslovuje tak přímo hráče. V angličtině nerozeznáte tykání od vykání, ale v souladu s dobou jsem se nakonec přiklonil k verzi oslovení „ty“. Ani jedna z verzí ale určitě není masochismem. Pravidla prostě řeší veškeré – v případě hráčské edice alespoň ty typické – herní situace, a případné tresty musí být zmíněny. Celá dikce pravidel ale rozhodně směřuje k větší pomoci hráčům a poskytuje konkrétní návody, jak postupovat správně a zbytečným trestům se vyhnout. Celkově jsou pak nová Pravidla vůči hráčům daleko přívětivější než ta minulá.


MUSEL JSTE SÁHNOUT K VĚTŠÍM STYLISTICKÝM ÚPRAVÁM, NEBO JSTE PŮVODNÍ STYL ZACHOVAL?
Vždy se snažím zachovat původní styl, ducha, přesnost, věrnost a větnou stavbu, aby vše na sebe navazovalo. Čeština je ale pochopitelně jiná než angličtina a občas vyžaduje i jiná řešení.


JSOU NOVÁ PRAVIDLA GOLFU EVOLUČNÍ, NEBO REVOLUČNÍ? Jak vždy rád říkám na seminářích: Změnilo se prakticky vše, na druhou stranu se nezměnilo skoro nic. Pořád musíte začít na odpališti a dohrát míč do jamky. Takže bych je sám nazval spíš evolucí. Pravidla vždy reagují na současné trendy, řeší problémy, které se dlouhodobě hromadily, a i když to možná vypadá revolučně a změn je hodně, tak to žádná velká revoluce není. Klidně můžete odehrát celé kolo a změna pravidel se vás ani nedotkne.


PŘIJDOU VÁM NĚKTERÉ ZMĚNY KONTROVERZNÍ, KONKRÉTNĚ TŘEBA DROPOVÁNÍ Z VÝŠE KOLEN? PROČ BYLO TAKTO PŘIJATO?
Je to v návaznosti na omezení odskoku míče, protože nově musí míč po spuštění zůstat ve vymezené oblasti úlevy – tedy už žádné další dvě délky hole doběhu. A při spuštění z menší výšky má míč prostě méně energie, přitom pořád jde o spuštění, nikoli umístění a je tak zachován prvek náhody. Ve hře byla spousta variant, třeba i „jakákoliv výše, minimálně z výšky míče“. Takže výsledek je nakonec takovým kompromisem. A hráči si určitě rychle zvyknou, ostatně ještě já jsem zažil i dropování dozadu přes rameno. Na druhou stranu třeba estetická stránka celého postupu ve srovnání s minulým řešením určitě pokulhává. Jinak spíš než způsob spouštění, o kterém všichni mluví, by hráči měli mít na paměti, že omezením doběhu míče došlo k výraznému zpřísnění úlev, zejména těch beztrestných.


A KONTROVERZNÍ DROPOVÁNÍ AUTU? JAK SE DÍVÁTE NA TOTO VÝJIMEČNĚ APLIKOVATELNÉ PRAVIDLO?
Za mě je kontroverzní pouze jedna jeho část. Dropování autu na místě přechodu hranice se dvěma trestnými ranami – proč ne, s tím problém nemám. S čím však problém mám, je druhá část toho samého pravidla, a to je spuštění míče „na úrovni předpokládané polohy ztraceného míče“. To může vést k debatám, sporům nebo až nespravedlivým výhodám. A můžeme se klidně bavit o výhodě třeba až padesát metrů nebo zkracování doglegů. Při rekreační hře mi to nevadí, do soutěžního golfu ale podle mne tato úprava nepatří…

 

CELÝ ROZHOVOR s Daliborem Procházkou o pravidlech, normování hřišť nebo hickory golfu naleznete v únorovém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 7. ÚNORA 2019.