Jak Nelly završila Korda Slam a slavila „kordovskou“ roznožkou

Jak Nelly završila Korda Slam a slavila „kordovskou“ roznožkou

Jsou příběhy, které stojí za si připomínat. Jeden takový dopsala po finálovém kole ženského golfového Australian Open Nelly Korda, mladší z dvou dcer bývalých českých tenistů Petra Kordy a Reginy Rajchrtové. Na jeho začátek se ale musíme přesunout o 21 let zpět. Opět do Austrálie, ale tentokrát na tenisový grandslam v Melbourne.


Tehdy v lednu roku 1998 triumfoval ve finálové bitvě Petr Korda a připsal si jediný grandslamový titul ve své skvělé tenisové kariéře. A nejspíš ani v nejdivočejších snech ho nenapadlo, že na Australian Open se zapíšou do historie i jeho děti. Všechny.

Starší dcera Jessica, která na konci února oslaví 26. narozeniny, se stejně jako dvacetiletá Nelly, dala na golf. A v roce 2012 vyhrála golfové Australian Open. Přesně o dvacet let poté, co v Melbourne triumfoval otec Korda, získal titul na juniorském tenisovém Australian Open syn Sebastian. A letos završila – během 21 let – rodinný Korda Slam i Nelly po svém druhém turnajovém vítězství na LPGA.

A ještě něco všechny čtyři vítězství spojuje. Společná a originální oslava, radostný skok, nebo chcete-li roznožka, kterou si vzal za svou už Petr Korda, když se nechal inspirovat skvělým dětským hercem Tomášem Holým z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny. A nutno říct, že všechny kopie předvedené Jessikou, Sebastianem i Nelly byly nadmíru povedené…

„Vypadá to, že je tady v Austrálii něco speciálního ve vzduchu, něco, co nám sedí,“ usmívala se Nelly Korda chvíli poté, co v Austrálii vyhrála a uzavřela Korda Slam. „Jsem teď hodně šťastná a spokojená, že už jsem taky členem tohoto zvláštního klubu. Našla jsem už způsob, jak hrát v Austrálii, zatímco před rokem jsem tady, pokud mě paměť neklame, vymetla snad každý bunker. Ale je pravda, že hřiště bylo poněkud rozdílné,“ doplnila 20letá golfistka, která už se posunula na 9. místo světového žebříčku. Výš, než její sestra Jessica.

„Cítila jsem se hodně sebejistá po celé finálové kolo, což mě samotnou trochu zaskočilo,“ přiznala Nelly. Ale proč ne? Byť je jí teprve 20 let, stoupá stále vzhůru žebříčkem LPGA. A sebevědomí ji mohou upevnit i výsledky v posledních pěti turnajových startech: vítězství, třetí místo, druhé místo, dělené 19. místo a opět vítězství.

„Hlavně jsem ale celý den hrála pro moje rodiče,“ prozradila Nelly. Ostatně, hned na greenu 18. jamky se už dělila o radost se starší sestrou, o chvíli později přilétla gratulace od rodičů. A jak později přiznal Petr Korda v telefonickém rozhovoru pro Reuters, znamenalo to i úlevu po řadě probděných nocí. „Během posledních 48 hodin o víkendu jsem spal snad jen dvě hodiny. Sledoval jsem Nelly až do konce a také syna Sebastiana, který hrál turnaj Futures v Turecku,“ přiznal Petr.

„Nelly hodně chtěla vyhrát, ale nechci, aby to špatně vyznělo, ale nebylo to něco, co by chtěla dosáhnout za každou cenu. Tenhle titul pro ni hodně znamená. Dosáhli jsme něčeho, z čeho se můžeme radovat po zbytek našeho života. Jsou to čtyři kroky, včetně toho posledního, který nám dosud chyběl. Je to něco unikátního a jako blackjack, trvalo to 21let,“ neskrýval radost a hrdost Petr Korda.

Vztah k Austrálii ostatně pak nejlépe popsala samotná Nelly. „Moji rodiče Austrálii milují. Vlastně naše celá rodina Austrálii miluje.“ Zbývá jen dodat, není vůbec divu.