Golfisté v gala. Klára Spilková už popáté vyhrála anketu Golfista roku

Golfisté v gala. Klára Spilková už popáté vyhrála anketu Golfista roku

Golfisté se hodili do gala a na pražském Žofíně vyhlašovali nejlepší hráče za rok 2018. V pořadí už 5. ročník ankety Golfista roku měl stejného vítěze, nebo spíš vítězku, jako ve všech předešlých letech – v absolutní kategorii i mezi profesionálkami kralovala Klára Spilková. Čtyřiadvacetiletá hráčka se loni zapsala do historie českého golfu ziskem karty na nejprestižnější světovou ženskou sérii LPGA. Jako první Češka.


Po osmi letech v sérii Ladies European Tour se tak nejlepší česká golfistka stěhuje za oceán. „Mám za sebou rok, v němž jsem získala kartu na LPGA, a to je zatím asi nejvíc, co se mi v golfové kariéře podařilo. Rok předtím jsem vyhrála svůj první turnaj na Ladies European Tour a jsem ráda, že každý rok přidávám něco, co je v tu chvíli top, nejvíc. Vážím si toho, že se mi podařilo opět v anketě vyhrát,“ přiznala Klára Spilková s tím, že taková ocenění rozhodně nezevšední.

I díky ceně pro absolutní vítězku, kterou speciálně pro anketu Golfista roku vytvořila přední světová umělkyně, výtvarnice a designérka Gordana Glass. Její originální a unikátní díla vlastní i řada významných světových osobností, mj. britská královna Alžběta II., papež Benedikt XIV., norský král Harold V., princ Alberta II., ománská princezna Monu, jazzová legenda Herbie Hancock nebo legendární Larry King. Klára Spilková se tak zařadila do velice zajímavé společnosti…

Gordana Glass svou tvorbou vzdává úctu hodnotám a životu samotnému. Jedinečným a originálním způsobem tvorby zasazuje hlubokou myšlenku a vnímání světa do křehkého materiálu, který ožívá pod její značkou Gordana Glass. Díla tvoří technikou lehaného skla, přičemž do roztaveného materiálu vkládá barevný pigment a drahé kovy zlato, či platinu. Výsledkem je vždy jedinečný originál s vlastním certifikátem.

Spilková si tak mohla naplno užívat atmosféru slavnostního večera na pražském Žofíně, kterým všechny oceněné a hosty provázel s obvyklou noblesou a vtipem Marek Eben.

Spilková už stihla rozehrát turnajový kolotoč na LPGA. Má za sebou úvodní dva starty na podnicích v Austrálii, ale ani na jednom nedokázala projít cutem. Sama přiznává, že pro ní to byly turnaje především na rozehrání a rozkoukání v novém prostředí. „Uvidíme, co přijde dál. Jsem odhodlaná hrát a dát tomu všechno. A myslím, že ještě přijdou další bomby,“ slíbila vítězka ankety. V USA se poprvé představí na turnaji ve Phoenixu v březnu.

Druhé místo v hlasování výkonnostních hráčů, trenérů, sportovních novinářů a zástupců golfových resortů získala mezi profesionálkami Michaela Valášková, třetí skončila Šideri Váňová.

Mezi profesionály zvítězil Filip Mrůzek, který odehrál povedenou sezonu. Z deseti startů na Challenge Tour prošel v polovině případů cutem a pokaždé z toho bylo umístění v top 25. Nejlépe se mu dařilo na turnaji Euram Bank v Rakousku, kde dokonce vedl, ale v konečném účtování obsadil osmou příčku. Na domácí scéně mj. vyhrál turnaj WGM Czech Open v Berouně a přitom vytvořil nový rekord hřiště (62 ran) i vítězného turnajového skóre. Dařilo se mu i v soukromém životě – dlouholetý vztah se Štěpánkou Čížkovou proměnil v manželství. Na dalších místech v anketě skončili Jan Cafourek a Ondřej Lieser.

Mezi amatéry obhájili své pozice z předchozího ročníku Šimon Zach a Sára Kousková. Zatímco 22letý Zach loni vyhrál už třetí turnaj v zámoří a letos studium na University of Lousville končí, o tři roky mladší Kousková má za sebou první půlrok na University of Texas. Ještě před svým odchodem do USA se blýskla osmým místem na mistrovství Evropy, čímž vylepšila svůj vlastní nejlepší výkon české hráčky v historii ME o dvě příčky.

Další pořadí v kategorii amatérů: 2. Petr Hrubý jr., 3. Jiří Zuska. A další pořadí v kategorii amatérek: 2. Roberta Gabriela Vítů, 3. Tereza Melecká.

Cenu partnerů večera, která se uděluje za mimořádné výkony, přínos k popularizaci golfu a jeho propagaci ve veřejnosti, získali fotograf Martin Kabát a grafik Martin Kysela za vytvoření kampaně na Golfistu roku 2018.

Cenu sportovních novinářů si odnesl Pavel Suchánek, jeden z „duchovních otců“ turnaje WGM Czech Open, který se loni hrál už popáté v Berouně. Za pět let své existence si turnaj prioritně určený českým hráčům s dotací 600 tisíc korun, z níž si vítěz „odkrojí“ 200 000 Kč a jednou ze specialit je např. i odměna za hole-in-one v podobě nákladního vozu Tatra, vydobyl pevné místo v českém turnajovém kalendáři.

Foto: Zdeněk Sluka