Nejvíce peněz, utopené míče, ikonická ostrovní jamka, nabité pole, to je „pátý major“

PGA TOUR
Nejvíce peněz, utopené míče, ikonická ostrovní jamka, nabité pole, to je „pátý major“

Říká se mu „pátý major“. To proto, že kvalita hráčského pole zastíní i turnaje velké čtyřky. Startují tu opravdu jen ti nejlepší profesionálové, žádní amatéři, žádní kluboví trenéři. V banku jsou navíc dosud největší peníze na odměny – hraje se o 12,5 milionu dolarů, z nichž si vítěz „odkrojí“ 2,25 milionu. Změnou je i to, že na rozdíl od loňska, kdy se hrálo ještě v květnu, se letos hraje po dlouhých letech opět v březnu. A znovu bude jedním z největších taháků proslulá tříparová jamka č. 17. Vítejte na The Players Championship na hřišti TPC Sawgrass Stadium.


Turnaj se hraje už od roku 1974 a teprve v roce 1982 se definitivně přestěhoval na Floridu do Ponte Vedra Beach na hřiště, jedno z těch nejproslulejších, která vytvořil Pete Dye. Na začátku to byl pa72 s délkou 6857 yardů, dnes je to stále par 72, jen jeho délka narostla na 7189 yardů. Se 17 vodními překážkami a 88 bunkery nijak nepřekvapuje, že tohle hřiště se řadí mezi ta nejobtížnější na PGA Tour. Jen US Open a Honda Classic „vyprodukují“ v sezoně více double bogey a horších skóre.

Po přesunu z května na březen čeká hráče ještě náročnější test. Míček nelétají tak daleko jako v květnu, kdy jsou teploty výrazně vyšší, a také hřiště je pomalejší. Potvrdil to po prvních tréninkových kolech i Tiger Woods. Zatímco loni použil k cestě na osmnáctý green trojku dřevo a devítku železo, letos trojku dřevo a trojku železo. A nebyl sám, kdo musel na většině jamek sáhnout po „delších“ holích. „Oproti loňskému květnu je březnové hřiště o dost elší. To je ten největší rozdíl,“ přiznal Woods.

Turnaj The Players má ale i další specifika – přestože se hraje osd roku 1974, dosud žádnému hráči se nepodařilo titul obhájit. Jack Nicklaus vyhrál sice třikrát v úvodních pěti letech existence turnaje, ale ani on nedokázal vítězství obhájit. Ani Tiger Woods, který Players vyhrál dvakrát, stejně jako další čtyři hráči.

Výzvu v podobě obhajoby má před sebou loňský vítěz Webb Simpson, který si zahraje ve flightu společně s Woodsem a Patrickem Reedem. Hráčské pole je ale opět nabité k prasknutí – z těch nejlepších nechybí nikdo. I ostatní flighty nabídnou parádní podívanou. Tady jsou některé z nich:

Rickie Fowler, Brooks Koepka a Jordan Spieth
Martin Kaymer, Henrik Stenson a Adam Scott
Jason Day, Francesco Molinari a Tony Finau
Matt Kuchar, Phil Mickelson a Rory McIlroy
Xander Schauffele, Justin Thomas a Justin Rose

Jamkou doslova nepřehlédnutelnou, ikonickou a nezřídka i tou, která rozhoduje o vítezi, je proslulá tříparová sedmnáctka. Ostrovní kráska, která je nejkratší jamkou na hřišti s délkou mezi 130 a 140 yardy. Jenže kombinace vody a častého větru jí dokáží proměnit v krutou past. Ostatně, odhaduje se, že během roku pošlou hráči do vody na této jamce kolem sta tisíc míčků…

Ale ani pro profesionály to není nic snadného, přestože jí většinou hrají wedgí, nebo devítkou železem. Od roku 2003 nastříleli do vody 757 míčků, což je neuvěřitlených 11% ze všech ran z odpaliště. Včetně roku 2007, kdy skončilo ve vodě 93 balonů, z toho padesát v prvním kole. Loni na sedmnáctce hráči utopili celkem 54 míčků.

„Tuhle jamku miluju. Tuhle jamku nemám ani trochu rád. Prostě záleží, jakou ránu předvedu,“ lakonicky popsal svůj vztah k sedmnáctce Rickie Fowler, vítěz Players z roku 2015. A Jerry Kelly jeetě přidává radu, především pro rekreační hráče: „Vždycky mějte připravený další míček.“

Sedmnáctka zažila i množství nečekaných a kuriózních situací. Při tradiční středeční exhibici kedíků se blýskl Mark Urbanek, caddie James Hahna. Poslal míček pár metrů k jamce a nepotřeboval k tomu ani hůl. Svůj míček na green sedmnáctky totiž hodil rukou… Do historie jamky se zapsal i dvojnásobný vítěz Players Fred Couples. V roce 1997 na téhle jamce zahrál eso, o dva roky později poslal míček do vody, ale hned následující ranou trefil přesně jamku, takže by se dalo říct hole-in-three.

Jaké příběhy napíše TPC Sawgrass a jamka číslo 17 letos?