Els, Harrington, Westwood a Bjorn hvězdami 6. ročníku Czech Masters

Els, Harrington, Westwood a Bjorn hvězdami 6. ročníku Czech Masters

Vítěz čtyř majorů a 71 turnajů různých světových sérií Jihoafričan Ernie Els, vítěz tří majorů Ir Padraig Harrington a bývalá světová jednička a vítěz 43 turnajů po celém světě Angličan Lee Westwood jsou třemi největšími hvězdami turnaje D+D Real Czech Masters, který je jedním z dílů European Tour a na hřišti Albatross se letos v srpnu (15. – 18. 8.) hraje už pošesté.


„Šňůra našich turnajů se neustále prodlužuje. V současnosti se řadíme mezi největší promotérské společnosti v Evropě v rámci European a Challenge Tour,“ konstatoval majitel promotérské společnosti Relmost Petr Dědek. Vedle podniku European Tour totiž Relmost pořádá i turnaje „druhé evropské ligy“ Challenge Tour.

Už v květnu se odehrají třetí ročník Prague Golf Challenge na Zbraslavi (9. – 12. 5.) a už osmý ročník Czech Challenge, který se letos poprvé po sedmi letech na Kunětické Hoře stěhuje na brněnskou Kaskádu (23. – 26. 5.). Po dvouleté přestávce se navíc bude opět hrát Challenge Tour i na Slovensku – Slovakia Challenge na Penati 4. – 7. července.

Prize money hlavního turnaje Czech Masters se nemění – opět je v banku jeden milion euro. Na turnajích Challenge Tour se na každém hraje o 200 tisíc euro. „Rozpočet Czech Masters se pohybuje jako v předchozích letech mezi 80 až 100 milionami korun, rozpočty turnajů Challenge Tour v rozmezí 12 až 15 milionů. Prize money zatím nebudeme zvyšovat, protože ani navýšení například na tři miliony euro nám nezajistí špičkové hráče. Pro nás je prioritou smluvně zajistit start konkrétních vybraných hráčů,“ dodal Petr Dědek.

Vedle už jmenovaných tří hvězd, jak říkají organizátoři turnaje, „kluků z plakátu“, už je potvrzený i start posledního a vítězného kapitána evropského týmu Ryder Cupu Thomase Bjorna, ale v jednání je start dalších golfistů. „Jednali jsme i s Alexem Čejkou,“ uvedl Petr Dědek.

Na turnaji se představí i početná skupina českých golfistů – na Albatrossu si zahraje minimálně desítka Čechů včetně dvou amatérů. „Jedním z našich hlavních cílů je podpora českého golfu a snaha pomoci některému z hráčů na European Tour. Už dva roky na Czech Masters čekáme na to, aby některý z českých hráčů prošel cutem, tak se snad letos dočkáme,“ přál si Petr Dědek.

Na rozdíl od předchozích let nedozná hřiště na Albatrossu žádných designových změn. Nicméně opět se přes zimu hodně investovalo – tentokrát do zvýšení kapacity retenčního jezera jako reakce na loňské sucho. „I když i loni jsme měli dostatečné zásoby vody, teď už to mohu říct, že před turnajem jsme měli rezervu asi tak na týden. Proto jsme kapacitu zvýšili,“ poznamenal generální manažer resortu Stanislav Lisner.

Stejně jako v předchozích letech, i letos provází turnaj Czech Masters řada akcí – v turnajové vesničce se s Raiffeisenbank bude putovat o 100 tisíc korun, na tříparové šestnáctce si to v sobotu rozdají amatéři v soutěži Překonej profíka a budou se snažit umístit svůj míček blíž jamce než profesionálové. Turnajový týden odstartuje exhibice na Vltavě, při níž osm hvězd a amatérští hráči včetně dětí budou trefovat z lodi ponton s jamkou.

Na všechny čtyři tunajové dny budou mít na Albatross vstup zdarma registrovaní golfisté ČGF, majitelé platebních karet Raiffeisenbank, majitelé vozů Škoda po předložení klíčů do auta a každý divák se vsazeným tiketem Tipsportu na turnaj minimálně v hodnotě 50 korun.

Televizní stanice Golf Channel odvysílá dění z turnaje v plném rozsahu v délce 19 hodin, v akci bude i studio přímo na Albatrossu a diváci uvidí i rozhovory s hráči přímo s mix zóny.