Evropská dominance se vytratila, hlavním favoritem ale zůstává Molinari

PGA TOUR
Evropská dominance se vytratila, hlavním favoritem ale zůstává Molinari

Do osmifinále WGC-Dell Technologies Match Play se probojovalo osm Evropanů a pouze čtyři hráči ze Spojených států amerických. V semifinále už je ale bilance vyrovnaná, největšího favorita Francesca Molinariho a Dána Lucase Bjerregaarda doplňují Matt Kuchar a Kevin Kisner.


Zdálo se, že WGC-Dell Technologies Match Play opanují Evropané. V prvním kole získali 12,5 z možných osmnácti bodů. Vítězství slavilo hned dvanáct evropských golfistů, z toho jedenáct účastníků Ryder Cupu. Neradoval se pouze Švéd Alex Noren, kterého o pět jamek čtyři do konce přehrál Hao-Tong Li.

 

11 of our 12 players from Le Golf National won at the #DellMatchPlay today ????????

Příspěvek sdílený Ryder Cup Europe (@rydercupteameurope),

Ve čtvrtek uhráli Evropané ze sedmácti bodů 9,5, nejvíce se ale utrhli v pátek ráno, když z možných osmnácti bodů uhráli 13,5. Přesto některé evropské hvězdy potkal konec.

Tommy Fleetwood skončil o skóre druhý, Alex Noren a Ian Poulter nezvládli rozstřel o postup do osmifinále. Přesto se mezi šestnáct nejlepších dostalo osm Evropanů, kteří navíc měli formu jako hrom.

Ze všech účastníků v základní skupině neprohrálo jediný duel pouze deset golfistů. Mezi nimi se ale nacházelo hned sedm Evropanů. Francesco Molinari, Henrik Stenson a Rory McIlroy dokonce neztratili ani půlbod.

V osmifinále už to ale taková paráda nebyla. Zatímco Američany dohromady nedal jediný duel, u Evropanů bylo jasné, že minimálně dva do čtvrtfinále nepostoupí. Nakonec se mezi nejlepší osmičku dostali pouze čtyři.

Překvapivě totiž Justin Rose nestačil na Kevina Na a Rory McIlroy po boji vypadl s Tigerem Woodsem. Překvapením byl i rychlý konec Henrika Stensona, jehož o tři dvě jamky před koncem vyřadil Lucas Bjerregaard. 

Ve čtvrtfinále tak už měli převahu Američané. Jako první mezi čtyři nejlepší postoupil Francesco Molinari, který tak neprohrál ani páté utkání na turnaji a zároveň ještě ani jednou neabsolvoval osmnáctou jamku.

Poté už následoval Kevin Kisner a zdálo se, že jej brzo doplní duo krajanů Tiger Woods - Matt Kuchar. Zatímco druhý jmenovaný utkání proti psychicky rozladěnému Garciovi dotáhl do vítězného konce, Woodse v závěru přehrál Lucas Bjerregaard. Ještě po patnácté jamce přitom Woods o jednu vedl, závěr se mu ovšem nepovedl.

Na osmnáctce neproměnil krátký putt do play-off a rozhodl tak o tom, že do semifinále půjdou dva Američané a dva Evropané. Po základních skupinách byli ale hráči z Evropy favorizováni daleko více a čekalo se, že jamkovku v Austinu naprosto ovládnou. I tak ale stále mají šanci, že se budou radovat. Největším favoritem totiž zůstává Ital Francesco Molinari.

Ten v semifinále nastoupí proti Kevivu Kisnerovi od 16:05, Lucas Bjerregaard poté vyzve Matta Kuchara o patnáct minut později.