ČTENÁŘI ROZHODLI: Známe nejlepší hřiště roku 2018

ČTENÁŘI ROZHODLI: Známe nejlepší hřiště roku 2018

JE JARO A S NÍM JE SPOJENO NEJEN OTEVÍRÁNÍ HŘIŠŤ, ale také jejich hodnocení. Tak je tomu alespoň v případě našeho magazínu, kdy právě pro dubnové číslo chystáme každoročně výsledky naší ankety, v níž čtenáři vybírají hřiště, jamky i clubhouseové restaurace, které považovali v předešlém roce za nejlepší. Tento rok jsme poprvé zařadili i kategorii slovenských hřišť, neboť i když jsou oba státy již více než čtvrt století rozdělené, přece jen se v lecčems považujeme se Slováky za spřízněné; slovenští hráči také jezdí hrát na naše hřiště a my na jejich. Pokud jde o česká hřiště, tak po třech letech kralování pyšelské Lorety došlo ve výsledcích ankety k významné změně. Vyhrálo jiné hřiště, ovšem to, které už v loňském roce mířilo pomalu vzhůru.


ČESKÉ HŘIŠTĚ ROKU 2018

1. MÍSTO
PANORAMA GOLF RESORT

Loni byla kácovská Panorama na druhém místě, letos poprvé vystoupala až na příčku nejvyšší. Po dlouholetém kralování z ní sesadila pyšelskou Loretu. Sedmadvacítka u Kácova bezesporu těží z rozmanité, dramatické a proměnlivé krajiny, v níž je usazena. Tři devítky nabízejí skutečně velké množství golfových i estetických zážitků, a navíc hřiště je co do údržby a servisu u nás na absolutní špičce. Takže vítězné vavříny jsou jistě zasloužené. A mimochodem: Víte, že Panorama má největší převýšení ze všech hřišť u nás? Od břehu Sázavy až po vrcholový bod devítky Forest (450 m n. m.) je to přes 130 výškových metrů. Ostravice má převýšení 100 metrů, Karlštejn, Slavkov, Darová a Čeladná 90, Beroun 80 a Ypsilonka 70.  

2. MÍSTO
LORETA GOLF CLUB PYŠELY

Pyšelská Loreta je dnes hřiště, které má u hráčů vizitku komplexního areálu bez jakýchkoli slabin. Nachází se blízko Prahy, kde je v republice nejvíce golfistů, není zbytečně dlouhé (ze žlutých má jen něco přes 5500 metrů), jamky jsou srozumitelné a nezáludné. Ačkoli hřiště neleží na rovině, nikde nemáte pocit, že byste šplhali do kopců (až na cestu z parkingu do klubovny). Přidejte k tomu velmi dobrou údržbu hřiště, krásné, tiché prostředí okolo, vstřícný personál, a hned je vám jasné, proč Loreta tak chytá za srdce a proč se sem člověk rád vrací. I když letos musela opustit zlatou příčku, nic to nemění na faktu, že tenhle areál je mezi českými stálicí a stále se vyhřívá na výsluní. A určitě tomu tak bude i v příštích letech.

3. MÍSTO
GOLF CLUB HLUBOKÁ NAD VLTAVOU

Hluboká nad Vltavou se na bronzovou příčku dostala už v minulém ročníku a svůj úspěch letos potvrdila. Jaké jsou příčiny? Bezesporu je to herní pohodovost hřiště. Leží na naprosté rovině a převýšení nemá ani metr – což je mimochodem zajímavý protiklad k vítězné Panoramě. Hluboká v průběhu let postupně měnila svoji podobu, ovšem nešlo o změny revoluční, ale spíše evoluční. Přibyly bunkery, rozšířily se vodní překážky a zmizely strouhy přes fairwaye, vysazeny byly nové stromy, objevily se zajímavé křoviny a na některých jamkách jsou nádherné trsy vysoké trávy. Hluboká, podobně jako Loreta, poskytuje celistvý zážitek, protože je utěšeným golfovým parkem, jemuž dodává punc romantičnosti zámek čnící na ním. Je určena střední třídě – jak z hlediska sportovní výkonnosti, tak z pohledu finančního.

 

SLOVENSKÉ HŘIŠTĚ ROKU 2018

1. MÍSTO
PENATI GOLF RESORT

Poprvé jste volili také nejlepší slovenské hřiště, a vítěz není překvapivý. Na Slovensku najdeme 24 golfových areálů a 11 z nich má 18 a více jamek, ovšem nade všemi ční právě Penati. Jsou tu dvě hřiště, Legend a Heritage, a obě patří ke špičkovým z hlediska jak designu, tak údržby. Legend navrhla kancelář Jacka Nicklause a je to vypiplaná osmnáctka amerického stylu. Heritage je přírodnější a možná i o trochu přirozenější. Jako dvojice jsou tato dvě hřiště prakticky „neporazitelná“, něco podobného nenajdeme ani v České republice. Penati si čeští hráči oblíbili i proto, že areál je kousek za hranicemi – pár kilometrů od města Senica. Kdo tu z Čechů ještě nehrál, ten by měl…

2. MÍSTO
GOLF RESORT BLACK STORK

Zatímco vítězné Penati obklopuje nádhera a klid v písku usazeného borovicového lesa, areál Black Stork (v překladu Černý čáp) nabízí typicky slovenskou kulisu: Hřiště leží ve Veľkej Lomnici, pod Vysokými Tatrami. Výhled z tohoto hřiště na tatranský horský masiv je úchvatný! K dispozici jsou tři devítky, vzájemně kombinovatelné. Vznikly pod dohledem nám známého Hanse Georga Erhardta, který vytvořil na Slovensku i Skalicu a v České republice například Austerlitz, Beřovice anebo Ropici. V roce 2011 získalo hřiště Black Stork značku kvality PGA Golf Course. Pro české hráče je přitažlivé právě svou vysokohorskou kulisou, kterou u nás nenajdeme. I když je to z Česka na hřiště trochu dál, přesto stojí za návštěvu.

3. MÍSTO
GRAY BEAR GOLF COURSE

První mistrovské hřiště na Slovensku (v překladu Šedý medvěd) bylo otevřeno v roce 2002. Design vytvořila americká firma, ale na shapingu pracovali Britové. Hřiště už ve své historii hostilo sportovně kvalitní turnaje a podobně jako Black Stork – Černý čáp těží z atraktivní polohy. Černý čáp „hnízdí“ ve Vysokých Tatrách, Šedý medvěd zase sídlí přímo v Tatrách Nízkých. Nadmořská výška areálu je přes 700 metrů, ale kousek odtud se tyčí Chopok a Ďumbier, přičemž oba slavné a turisticky vyhledávané vrcholy mají přes 2000 metrů výšky. Při návštěvě hřiště je jen potřeba dobře plánovat z hlediska počasí, protože když je nevlídno a hory nejsou vidět, je tu chladno a ani hra nemá ten pravý šmak.

 

ČESKÁ JAMKA ROKU 2018

1. MÍSTO
PANORAMA GOLF RESORT
Devítka Forest, jamka č. 7, par 3

Sedmička na Forestu je určitě jednou z nejefektnějších jamek nejen na Panoramě, ale i v celé republice. Tento třípar se hraje z vysokého orlího hnízda dolů, před vámi se otevírá pohled na meandr Sázavy a kácovské panorama s pivovarem. Jamka je ze žlutých dlouhá 131 metrů (z bílých 156, z červených 113), což není mnoho. Vzhledem k převýšení je to ještě méně, takže někteří berou do ruky jen wedge. Je to jamka na přesnost, vyžaduje cizelérskou práci. Když jste na hřišti sami a netlačí na vás další skupiny, vyplatí se tu chvíli postát a jen tak se kochat. A to mají na Panoramě ještě jednu podobnou krásnou jamku s výhledy: šestku na Meadows.

2. MÍSTO
LORETA GOLF CLUB PYŠELY
Jamka č. 14, par 5

Pyšelská čtrnáctka má ve skórkartě index 1, a měla by tak být alespoň podle normy nejtěžší jamkou na hřišti. A skutečně není snadná a přijít na to, jak ji hrát, chvíli trvá. S délkou 476 metrů ze žlutých (z bílých 501, z červených 431) vyžaduje hodně dlouhou první ránu. Pak následuje obtížná druhá rána, protože na jedné straně hrozí voda a na druhé řada stromů. Musíte být přesní, abyste si připravili pozici pro třetí ránu přes vodu do greenu. Ale je to jamka zajímavá, která vyžaduje chladnou hlavu a správnou strategii. Na Loretě najdeme pěkných jamek mnoho, pětipary jsou tu všechny krásné (dvojka, šestka a správně rozhodující osmnáctka…) a čtrnáctka rozhodně patří k těm nejzapamatovatelnějším. 

3. MÍSTO
KARLŠTEJN GOLF RESORT
Old Course, jamka č. 2, par 4

Karlštejnská dvojka patří mezi českými jamkami určitě k těm nejproslulejším. Z jejích odpališť se také naskýtá ten nejikoničtější pohled na údolí Berounky a nedaleký královský hrad Karlštejn. Jamka dává pocit nádherného nadechnutí i vydechnutí: Stojíte nad celým areálem, stačí jen lehce švihnout holí a míček letí v dáli. Ti největší paliči se někdy odváží poslat míček první ranou na green, ale většina ostatních jde poslušně přes fairway a druhou na green. Celkově má jamka ze žlutých jen 285 metrů, ale rozhodně není snadné tu dosáhnout paru. Klíčová je dobrá volba hole na první ránu, nebýt ani dlouhý, ani krátký, jinak je druhá rána na green obtížná. Mimochodem svůj vliv měl na jamku i Alex Čejka. 

 

ČESKÁ RESTAURACE ROKU 2018

1. MÍSTO
LORETA GOLF CLUB PYŠELY

Není to jistě ta nejhezčí restaurace na českých hřištích. Ostatně ani klubový dům na Loretě nelze považovat za architektonicky výjimečnou (vzpomeňte třeba na Albatross, Čertovo břemeno, ale i pražské Hodkovičky). Jenže hráčům chutná na Loretě nejvíc a nejlépe. Nabídka jídel zahrnuje typické české pokrmy, ceny jsou přijatelné a porce veliké. Kdopak by – vyhladovělý po hře – pohrdl dobrým domácím guláškem se šesti? Skvělá je i nabídka domácího chleba a dalších produktů. Když na Loretě jíte nebo jen pijete kávu, sedíte na terase a slunce se kloní k západu, ke štěstí vám většinou už nic nechybí… Divíte se, že tahle restaurace tedy vyhrála?

2. MÍSTO
PANORAMA GOLF RESORT

Kácovský klubový dům je úplně jiné kafe než vítězná Loreta. Architektonicky je to jedna z nejhezčích budov na golfu u nás – architekt Martin Rajniš se předvedl v tom nejlepším světle. Zdejší restaurace patří k vytříbeným a nabízí skutečné pochoutky připravené v decentním stylu. Posedět si v obklopení dřevěných materiálů a posázavských kamenů je nádherné… I tady stojí za to sednout si na terasu, dívat se na zurčící vodu před vámi a sledovat hráče, jak na finální jamce devítky Meadows kráčí k utopení míčku – anebo ke snadnému paru či birdie. Restaurace na Kácově je natolik kvalitní, že stojí za návštěvu i v případě, že golf nehrajete.

3. MÍSTO
GOLF CLUB ČESKÝ KRUMLOV

Českokrumlovská klubovna je na rozdíl od předchozích dvou opět zcela jiný typ domu i posezení. Jedná se o historické stavení, příkladně zrenovované a s citem přizpůsobené potřebám golfistů, ale i běžných turistů. K dispozici je tu nejen golf, ale i hotelová kapacita, navíc ovšem také pivovar, destilérka, čokoládovna a navrch k tomu všemu i lázně! Tohle je palebná síla, které žádný milovník dobrého jídla i pití nemůže odolat. I proto patří Krumlovským bronzová příčka právem. Vyplatí se zajet si zahrát do Českého Krumlova – Svachovy Lhoty a také zde přespat. Přes den golf, večer posezení a popití. A ráno třeba ještě golf, aby si člověk před cestou vyčistil hlavu, protáhl tělo a odstranil zbytkový alkohol.  

ANKETA A HLASOVÁNÍ ČTENÁŘŮ

Hlasování do Ankety roku 2018 proběhlo na webu www.golfdigest.cz magazínu Golf Digest C&S v termínu od 15. října 2018 do 15. března 2019. Celkem jsme obdrželi a vyhodnotili rekordních 27 948 zaslaných a verifikovaných hlasů. Anketa tak odráží mínění vás, golfistů a čtenářů našeho časopisu, a její výsledky je nutné vnímat v tomto kontextu.