Spilkovou není třeba odepisovat – část II.

Klára Spilková
Spilkovou není třeba odepisovat – část II.

Dlouholetá česká profesionální jednička Klára Spilková vstoupila do své první sezony jako plnohodnotná členka série LPGA Tour. Na prvních čtyřech turnajích se jí bohužel nepodařilo ani jednou projít cutem. Přesto zatím není třeba propadat negativním náladám, které v posledních týdnech značně rezonují v českém mediálním prostoru. Měli bychom pracovat s reálnými, nikoli přehnanými očekáváními a mít dostatečnou trpělivost. Dá se očekávat, že lepší výsledky Spilkové se dostaví dříve či později.


Aktuální výsledky

Dosavadní letošní výsledky Spilkové na LPGA Tour nejsou žádné úplné propadáky. V jednotlivých turnajích zaostala za cutem postupně o tři, čtyři, šest a opět tři rány. Nedá se tak sice hovořit o nějaké smůle kvůli těsnému nepostupu do finálových kol o ránu, avšak na druhé straně to nebylo úplně o „parník“.

O aktuální výkonnosti Spilkové hodně vypovídají statistiky LPGA Tour a umístění v rámci nich. Je z nich zřejmé, že výborně patuje, což je pro úspěch na dalších turnajích naprosto klíčové. Naopak výrazně zlepšit se bude muset především v trefování grýnů v regulaci i v přesnosti odpalů. A samozřejmě také v celkovém skórování.

Pokud její dosavadní statistiky srovnáme s těmi loňskými na LET a jejími kariérními maximy za 8 let na této evropské túře, můžeme být do budoucna lehce optimističtí. Odpaly i grýny v regulaci umí trefovat podstatně přesněji, než prozatím letos. O průměrném skórování na kolo pak ani nemluvě.

 

Statistiky na  LPGA 2019 (po 4 odehraných turnajích)

Pořadí na LPGA 2019 (ze 151 hráček)

Statistiky na LET 2018

Nejlepší kariérní statistika na LET (rok)

Průměrné skóre na kolo

74,375

T139

71,61

71,22 (2017)

Délka odpalů (yardy)

254.733

105

250,07

250,07 (2018)

Přesnost odpalů (%)

71,4

T99

69,27

79,72 (2017)

Grýny v regulaci (%)

61,8

T141

69,23

73,87 (2017)

Záchrany z písku

46,67

87

39,39

100,00 (2013)

Průměrný počet patů na kolo

29,63

37

30,23

30,23 (2018)

 

Výhled

U některých lidí poměrně nepochopitelně vyznívá z dosavadních výkonů Spilkové na LPGA Tour velké zklamání či kritika s naznačováním, že by opakovaně měla atakovat špici leaderboardu a ocitat se tak v hledáčku kamer z golfových televizní přenosů z amerických turnajů dokonce snad několikrát za večer. To je bohužel flagrantní ignorace reality či totální fanouškovská nesoudnost. Anebo komerční, marketingový přístup popírající základní fakta.

Už jen pohled na ženský světový golfový žebříček Rolex Rankings mluví sám za sebe. V dané chvíli můžeme jméno Spilková nalézt až na 358. místě. V kariéře se pak dostala zatím nejvýše zhruba před rokem, a to na 174. pozici. Možná právě v jejím případě tento žebříček doposud nezobrazoval její výkonnost úplně objektivně a mohla by v něm být o něco výše, kdyby místo LET startovala na jiném profesionálním okruhu s více přidělovanými body. Nicméně i tak je zřejmé, že svojí cestu k úplné světové elitě si Spilková teprve bude muset vybojovat.  

Očekávat od Spilkové výsledky na podobné úrovni jako u sester Kordových hned v její první sezoně na americkém okruhu je nesoudné. Není však její chybou, ale spíše neblahým zrcadlem výsledků českého golfového systému za posledních 30 let, že v českých golfových médiích v souvislosti s profesionálním golfem není o čem zajímavém „českém“ psát. Není se proto co divit, že pod záminkou „českého tématu“ jsou už několik posledních let stále dokola omílány rodilé Američanky Jessica a Nelly Korda, reprezentující USA. A to s oslím můstkem na jejich původně české rodiče, přestože i ti již desítky let žijí za oceánem.

Kdo zná zaujetí Spilkové pro golf, její obrovskou ambicióznost a pracovitost, musí věřit, že lepší výsledky na turnajích LPGA Tour přijdou dříve či později. Ostatně svoji konkurenceschopnost i v nejvyšším světovém měřítku prokázala v minulých letech na turnajích kategorie major, kdy ze 12 účastí prošla cutem ve čtyřech případech. Není tedy důvod, proč by neměla procházet do finálových kol už nyní a sbírat kvalitní umístění na běžných turnajích LPGA Tour alespoň občas. Ostatně z loňského finálového kvalifikačního turnaje Q-Series postoupila na LPGA Tour naprosto suverénně ze skvělého 4. místa.

Přehnaná kritika a nerealistická očekávání jí ale ke zlepšeným výkonům a výsledkům nepomohou. Natož pak spekulace již v první části sezony zabývající se tím, zda-li obhájí či neobhájí svoji letošní kartu. Chce to z její strany jen čas a rozvahu - vyladit herní formu na své maximum a získat sebevědomí z opakovaných soubojů se světovou elitou. Dá se reálně očekávat, že lepší výsledky určitě přijdou. Když ne už v příštím turnaji, tak v tom přespříštím či nějakém následujícím.   

První část článku můžete nalézt na tomto odkazu.