MR. X: Kolik peněz si zaslouží trenér?

MR. X: Kolik peněz si zaslouží trenér?

Učící profesionál si vezme na den volno z práce v klubu a jede dvě hodiny autem tam a zpět, aby pomohl hráči na tour během turnaje. Pro trenéra je to vítané rozptýlení z každodenní rutiny v klubu, a navíc je úžasné pro změnu pracovat s někým, kdo je schopen dokonale provádět to, co mu říká. Nehledě na to, jak vzrušující je stát se na okamžik součástí té velké scény PGA Tour. Ten trenér a hráč, kterému přijel pomoct, jsou prostě známí, nespolupracují spolu oficiálně. Hráč mohl klidně poprosit svého caddieho nebo jiného hráče, aby se mu podíval na švih. Ale neudělal to – požádal o pomoc tohoto konkrétního trenéra, který hned přijel.


Nedá se nijak vyčíslit, jakou hodnotu ta lekce od trenéra měla, ale faktem je, že onen hráč si na následujících třech turnajích vydělal 700 000 dolarů.

Kolik by měl tedy zaplatit trenérovi? Nemůžu vědět, jestli se hráči dařilo díky tomu, že mu trenér spravil švih, nebo mu prostě jen skvěle šlo chipování a puttování. Je dokonce možné, že hráč nic z toho, co mu trenér radil, nepoužil. Jediné, co vím, je, že mu nakonec daroval 5-dřevo. Svoji starou 5-dřevo, kterou už nechtěl.

Další příběh mám jen z doslechu, ale je to z důvěryhodného zdroje. Jedna hráčka LPGA Tour si nechala od trenéra pomoct s puttováním a hned týden nato vyhrála svůj první major. Součástí lekce bylo i puttovací zrcátko za 60 dolarů. A odměna pro trenéra? Hráččin otec mu nechal poslat pár lahví nějakého alkoholu od firmy, která jeho dceru sponzoruje. To zrcátko nevrátili. A dotyčný trenér už od té doby pro žádného profesionála nepracoval.

Když se hráč stane profesionálem, čekají ho změny. Až dosud fungoval v čistě amatérském módu. Trenéři, podporovatelé, ředitelé turnajů – prakticky každý, s kým se v golfu setká, mu chtěli pomoct a nic za to nečekali zpět. Uspět v golfu je tak těžké, že většina lidí pomůže mladému hráči jen proto, že můžou.

Ale v určité fázi se takový hráč musí probrat a uvědomit si, že lidé pohybující se v golfu živí rodiny. Upřímná vděčnost a tucet míčků je prostě nevytrhnou.

Mám kamaráda, který trénuje univerzitní tým, a jeden z jeho svěřenců se krátce po dokončení školy několikrát dostal přes pondělní kvalifikaci na turnaj PGA Tour. Byli to tak dobří přátelé, že si nikdy nelámali hlavu s uzavíráním nějaké smlouvy. Měli v podstatě jen ústní dohodu ve smyslu „trénuj mě dál a já ti to jednou vrátím, když budu moct“. Pak hráč zaznamenal na tour pár skvělých výsledků, načež přestal trenérovi reagovat na smsky. Hráčova manželka to komentovala tak, že si začali být „moc blízko“. Nakonec začali zase spolupracovat poté, co si trenér řekl o 70 000 dolarů a dostal je, ale teď už se zase rozešli.

Já platím svému trenérovi 40 000 dolarů ročně. Kdykoli ho potřebuju, sedne na své náklady na letadlo a přiletí za mnou, ale ani jeden z nás nechce, aby se to dělo moc často. Většinou stačí, když mu pošlu video svého švihu a nanejvýš během pěti minut to vyřešíme po telefonu. Dřív jsem mu platil dvacet tisíc plus nějaká procenta z výdělku, která se navíc zvyšovala, když jsem skončil v top 25 a top 10. Ale pak přišla moje nejlepší sezona v životě – a částka, kterou jsem mu podle tohoto výpočtu měl zaplatit, byla absurdně vysoká. A tak jsem navrhl: „Hele, chlape, za celý rok jsem tě potřeboval jen párkrát. Tady je šek na čtyřicet táců a jsme si kvit. Co ty na to?“ Neřekl ne.

Znám jednoho slavného trenéra, který si nechává platit 150 000 dolarů ročně. A i když mu tuhle sumu platíte, řadíte se pouze do fronty, protože když ho poprosíte o pomoc, možná se před vámi bude muset věnovat čtyřem pěti jiným hráčům, kteří ho během daného turnaje oslovili. Mezi jeho klienty byl i jeden vítěz majoru, veterán, který si za kariéru vydělal přes 20 milionů. Když ale tenhle hráč překročil čtyřicítku, zažil pár slabých sezon a musel se s trenérem rozloučit – čistě z finančních důvodů.

Jak tedy poznáte, že svého trenéra platíte přiměřeně? Záleží na tom, o kolik dalších hráčů se stará, jak moc je pro vás jeho pomoc důležitá, jak jste úspěšní a na dalších faktorech. Ale takové obecné pravidlo podle mě je, že když s vámi trenér zůstává, asi platíte dost.

– S MAXEM ADLEREM

 

CELÝ ČLÁNEK naleznete v dubnové vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 4.dubna 2019.