Cíle ČGF pro rok 2019: sportovní golf i golf pro veřejnost

Cíle ČGF pro rok 2019: sportovní golf i golf pro veřejnost

Hlavní cíle České golfové federace pro letošní sezonu? Ve výkonnostním golfu opět o něco výš posunout sportovní úroveň a výsledky českých golfistů, v golfu takříkajíc pro každého představovat golf stále více jako přístupný sport pro všechny, od dětí až po seniory, a to prostřednictvím platformy Bav se golfem, nebo projektu Se školou na golf.


Zatímco projekt Se školou na golf pokračuje už šestým rokem, Bav se golfem má za sebou první rok. „Nenazýváme akci Bav se golfem projektem, ale platformou a jejím prostřednictvím se snažíme veřejnost informovat o tom, o čem golf je, jak se hraje, co přináší a kde se dá hrát. Jako komunikační nástroj se v prvním roce osvědčil. Podařilo se nám lidi aktivovat, začínají se vracet i golfisté, kteří nějaký čas nehráli,“ konstatoval viceprezident ČGF Juraj Werner.

Po velmi dobrých zkušenostech s prezentací akce Bav se golfem na loňském Czech Masters, na turnaji série European Tour na Albatrossu, připravila federace letos dva ukázkové dny otevřených dveří s názvem Den Bav se golfem ve dvou příměstských golfových resortech v Brně na Kšírovce a v Hradci Králové. „Chceme vytvořit jakousi šablonu toho, jak by měl takový den otevřených vypadat, a posléze by ho mohla přebírat všechna hřiště v České republice,“ uvedl Tomáš Přikryl, projektový manažer ČGF.

Na rozdíl od Bav se golfem je projekt Se školou na golf už osvědčenou aktivitou federace. Golf se dnes vyučuje na sedmi základních školách, na více než stovce dalších škol fungují zatím golfové kroužky. „Zařazení golfu do školní výuky znamená, že žáci mají známku z golfu i na vysvědčení,“ doplnil Tomáš Přikryl. A přidal i to, že dokonce mohou žáci z golfu i propadnout. „Ano, i pětka žákům hrozí, takže mohou i propadnout. Ale to jen v případě, že by naprosto ignorovali učitele, nebo po něm třeba házeli hole,“ dodal se smíchem.

Ve sportovním golfu se bude i letos druhým rokem starat o hráče české reprezentace především švédský trenér Staffan Johansson. „Má obrovskou autoritu u hráčů i u rodičů, funguje i jeho spolupráce s dalšími trenéry – s českými i Davidem Carterem, který působí už řadu let na Albatrossu. Staffan okukuje právě české trenéry, aby nám dal doporučení, kdy po něm mohl převzít reprezentační tým, protože se chystá v roce 2020 do důchodu,“ poznamenal Zdeněk Kodejš, prezident ČGF.

Národní tréninkové skupiny hráčů, v nichž je aktuálně 45 hráčů, mají za sebou kvalitní zimní přípravu v Abú Dabí, v Turecku a naposledy ve skotském St. Andrews. Poprvé vyrazili na zahraniční kemp, konkrétně do Turecka, i hráči regionálních skupin. „To mělo obrovský ohlas,“ dodal Zdeněk Kodejš.

Jednou z největších letošních prověrek českých amatérských hráčů na území Česka bude juniorský turnaj European Young Masters na Kunětické Hoře od 25. do 27. července.