McIlroy slaví třicátiny. Půjde dál cestou Ballesterose, nebo Falda?

McIlroy slaví třicátiny. Půjde dál cestou Ballesterose, nebo Falda?

Třicáté narozeniny jsou jakýmsi mezníkem pro každého, ale pro sportovce speciálně. Významnou část své kariéry už totiž mají za sebou a vstupují do další etapy. S otazníkem, zda bude minimálně stejně úspěšná jako v letech, kdy jejich věk začínal dvacítkou, nebo třeba ještě lepší. V sobotu oslaví třicítku i Rory McIlroy a i pro něj platí totéž. Kolik dalších turnajových titulů dokáže ještě rodák ze severoirského Holywoodu přidat?


Třicítku oslaví McIlroy během turnaje Welles Fargo Championship v Quail Hollow, na místě, kde v 21 letech vyhrál svůj první turnaj na PGA Tour. Před svými třicátými narozeninami ale tenhle Severní Ir stihl nasbírat celkem 15 titulů na PGA k tomu dalších třináct v evropské sérii. Včetně čtyř vítězství na majorech.

Už tahle bilance znamená, že se McIlroy zařadil mezi největší osobnosti evropského golfu. Hned za takové hvězdy, jimiž byli v minulosti Seve Ballesteros a Nick Faldo. Jak je na tom McIlroy ve srovnání s oběma golfovými legendami?

Odpověď je prostá – hodně dobře. A nejspíš ještě neřekl poslední slovo. Ostatně, po svém vítězství na Players Championship před několika týdny se McIlroy stal teprve třetím hráčem golfové historie po Jacku Nicklausovi a Tigeru Woodsovi, který dokázal vyhrát čtyři majory a 15 turnajů na PGA Tour ještě před svými třicátými narozeninami.

Skvělé, výjimečné, ale co bude dál? Jak se bude vyvíjet jeho kariéra po třicítce? Bude podobná té Nicka Falda, který teprve po třicátých narozeninách začal sbírat tituly z majorů, nebo naopak bude kopírovat Seva Ballesterose, který po třicítce vyhrál už jen jediný major?

Pojďme nahlédnout trochu zevrubněji do kariér obou legend před a po třicítce. Faldo vyhrál premiérový titul z majoru jen den poté, co oslavil třicáté narozeniny a v dalších letech pak přidal ještě pět dalších. V případě Ballesterose je to úplně naopak – ze svých 50 titulů na European Tour jich 33 vyhrál ještě před třicítkou, na PGa Tour vyhrál jako dvacetiletý devět turnajů, po třicítce už jen dva. V případě majorů to bylo podobné – čtyři v době, kdy jeho věk začínal dvacítkou, a jen jeden po třicítce.

Kudy se bude ubírat kariéra severoirského golfisty? Aktuálně je McIlroy obrazně řečeno jen pár kroků za legendárním Španělem, ale s poměrně velkým náskokem před Faldem. Na rozdíl od rodáka z Holywoodu ale dokázal Ballesteros vyhrát i na Masters – dokonce dvakrát. V 29 letech sahal dokonce po třetím titulu, ale když na patnácté jamce poslal míček do vody, obrazně řečeno utopil tím i šanci vyhrál v Augustě i v roce 1986. Právě Masters je pro McIlroye zatím stále nedobytou pevností…

Ale před ním stojí nové výzvy. Třeba už v Quail Hollow, kde vyhrál poprvé na PGA Tour v roce 2010 a o pět let později na stejném hřišti triumfoval podruhé…