PGA Championship 2018: Dva dny vládl Woodland, Koepku ale po druhém kole nikdo nezastavil

PGA TOUR
PGA Championship 2018: Dva dny vládl Woodland, Koepku ale po druhém kole nikdo nezastavil

Před startem 101. ročníku PGA Championship se v krátkosti ohlédneme za jubilejním stým ročníkem tohoto majoru, který se konal na hřišti Bellerive Country Club v Missouri. Z titulu se radoval Brooks Koepka, golfový svět ale pobláznil především Tiger Woods. 


Jubilejní 100. PGA Championship se hrálo na hřišti Bellerive Country Club v Missouri ve státě St. Louis. Par hřiště byl nastaven na 70 a pro hráče bylo připraveno celkem 7 316 metrů.

První kolo začal nejlépe Gary Woodland, jenž zahrál za 64 (-6). Jedinou ránu ztrácel Rickie Fowler, který tak pomýšlel na svůj první major titul. To Brooks Koepka začal průměrným kolem za -1 a Tiger Woods dokonce odehrál čtvrtek pouze v paru.

Druhé kolo rozdělil přetrvávající déšť na dva dny, dohrávat se muselo až v sobotu ráno. Gary Woodland si udržel vedení a s průběžným skóre -10 vytvořil nový rekord na PGA Championship po šestatřiceti jamkách.

Nejbližším pronásledovatelem se stal Kevin Kisner (-9), ve hře ale byl nadále i Rickie Fowler a perfektní kolo zahráli Brooks Koepka a Charl Schwartzel. Oba zahráli 63 a vyrovnali nejlepší kolo v historii PGA Championship. 

Mnoho hvězd ale už o víkendu mělo volno. Cutem neprošli Paul Casey, Bubba Watson, Patrick Reed, Jordan Spieth, Henrik Stenson, Sergio García, Matt Kuchar, Bryson DeChambeau a taktéž ani Phil Mickelson, vítěz z roku 2015. Následující dvě kola tak byla bez těchto vynikajících hráčů.

Ve třetím kole už vládl Brooks Koepka, který upsal další čtyři rány a před finále vedl o dvě před Adamem Scottem, jenž zahrál kolo za 65. To Woodland se z boje o titul odstřihl, když zahrál jeden úder nad par hřiště. Nenápadně se prodíral Tiger Woods. Po pátečních šestašedesáti ranách dokázal toto číslo zopakovat a najednou byl už na dělené šesté pozici.

V neděli poté Woods předvedl mistrovskou jízdu až za druhou pozicí. 64 ran je jeho nejlepším počinem ve finálovém kole jakéhokoliv majoru. Na skvěle hrajícího Koepku to ale nakonec nestačilo. Američan upsal další čtyři rány a po Woodsovi se stal druhým hráčem v historii, který během jednoho roku ovládl U.S. Open a PGA Championship zároveň. Woods něco takového dokázal v roce 2000.

Koepka navíc utvořil nový rekord PGA Championship, v turnaji potřeboval jen 264 ran a o jeden úder tak předčil Davida Tomse a jeho rekord z roku 2001.

V TOP 10 turnaje se kromě Koepky a Woodse objevil taktéž Adam Scott (3. místo, -13), překvapivě poté Stewart Cink, jenž spolu s Jonem Rahem dělil čtvrtou pozici, a dále Francesco Molinari, Thomas Pieters, Justin Thomas, Gary Woodland, Rafa Cabrera-Bello a Tyrrell Hatton.