OTESTOVÁNO: Praporkovou tyč ven!

OTESTOVÁNO: Praporkovou tyč ven!

Nové pravidlo, které platí od letoška a dovoluje golfistům puttovat s praporkovou tyčí v jamce, aniž by za to následoval trest, vyvolalo vzrušené debaty mezi profesionály i amatéry. 


Golfové autority tím chtějí hru zrychlit, ale někteří hráči na tour v tom vidí i jinou výhodu: Myslí si, že díky praporkové tyči v jamce promění víc puttů. Mají pravdu? Zástupci USGA tvrdí, že nové pravidlo „není založené na nějakém výzkumu, ale na tom, jak se golf hraje“. A tak mě Golf Digest požádal, abych pomohl vnést do celé záležitosti jasno. Začal jsem proto systematicky analyzovat, jak praporková tyč v jamce ovlivňuje chování zahraného míčku. Při tomto výzkumu jsem využil hráče z golfových týmů California Polytechnic State University a samozřejmě spoustu fyziky, mechaniky a statistiky. Podnikl jsem řadu testů se skutečnými golfisty, různými přístroji a rozličnými typy praporkových tyčí – a údaje hovoří jasně: Když necháte tyč v jamce, mnohem častěji to sníží šance vašeho puttu zapadnout do jamky, než to pomůže dostat se do jamky míčku, který by jinak šel mimo. Jen ve velice vzácných případech se stane, že tyč „zachytí“ míček, který by v jamce neskončil, a pomůže mu dovnitř. I ti nejschopnější puttéři (když bereme v potaz směrodatnou odchylku) zasáhnou tyč přesně na střed jen ve 27,6 procentech případů. Ve zbylých 72,4 procentech případů ji přesně na střed netrefí – a to pak vždy znamená nevýhodu.

– S MIKEM STACHUROU

METODIKA
Testování probíhalo na tréninkových plochách golfového týmu California Polytechnic v resortu Dairy Creek. Zúčastnilo se ho několik univerzitních golfistů a využili jsme tréninkovou pomůcku Perfect Putter. Pomocí Perfect Putteru jsme posílali na jamku s praporkovou tyčí putty buď na střed tyče, nebo mimo střed, a to třemi různými rychlostmi – tak aby putt jinak skončil 0,75 metru, 1,4 metru a až 3,75 metru za jamkou. Pro každou variantu jsme provedli 30 pokusů.

ČÍSLA
U puttů, které by skončily tři čtvrtě metru za jamkou, skončil míček v jamce pokaždé – ať už mířil na střed tyče, nebo mimo střed, a to ať tyč v jamce byla, nebo nebyla. U puttů, které by skončily 1,4 metru za jamkou, už byla situace zajímavější: Když míček mířil tak, aby tyč trefil mimo střed, skončil v jamce ve 45 procentech případů. Když jsme ale tyč vyndali, zapadlo do jamky 90 procent těchto puttů.

HLEDISKO TROJPUTTŮ
Když necháte tyč v jamce, může vám to pomoct vyhnout se trojputtům. V případě, že udeříte do míčku příliš tvrdě, totiž tyč sebere míčku hodně rychlosti, a to i když vezmeme v úvahu odraz od tyče. Váš příští putt tak bude kratší – tedy v případě, že se vám tu tenkou tyč podaří trefit.

99,9967 PROCENTA
Na základě principů pravděpodobnosti, směrodatné odchylky výpočtu a statistik PGA Tour lze říct, že nejlepší hráči na tour by při puttování z šesti až sedmi metrů trefili praporkovou tyč přesně na střed asi ve 3,3 procentech případů. Když budeme předpokládat, že nejlepší profesionálové málokdy pošlou putt nějaké tři metry za jamku – možná tak v jednom případě z tisíce –, dojdeme k závěru, že pro putty z této vzdálenosti se jim vyplatí nechat tyč v jamce jen v 0,0033 procentech případů. A to se bavíme o nejlepších profesionálech. U průměrného amatéra je to ještě mnohem méně.

BRYSONOVA LOGIKA
Bryson DeChambeau je velkým zastáncem puttování s praporkovou tyčí v jamce: „Ještě jsem se neseznámil se všemi proměnnými v tomto testování, ale puttuju s tyčí v jamce a vím, že to funguje. V Dubaji jsem třeba zahrál putt, který by skončil víc než metr za jamkou, nebýt praporkové tyče, díky níž zapadl dovnitř. Nejde jen o geometrii, ale taky o vizuální stránku věci – tyč vám pomáhá vidět cíl. Jsou prostě případy, kdy tyč v jamce pomůže, a jsem si jistý, že je to víc než 0,0033 procentech případů.“

 

CELÝ ČLÁNEK naleznete v květnovém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 2. května 2019.