Vydařená premiéra Challenge Tour na Kaskádě

Vydařená premiéra Challenge Tour na Kaskádě

Ve dnech 20. – 26. května 2019 byla domovem Challenge Tour brněnská Kaskáda, na kterou se turnaj s názvem D+D REAL Czech Challenge po dlouhých 7 letech přesunul z Kunětické Hory. Vůbec poprvé se tak turnaj Challenge Tour, což je druhá nejvyšší profesionální túra v Evropě, odehrál na území Moravy. Ačkoliv Kaskáda v minulosti hostila mnoho významných turnajů, jako bylo ME družstev dívek a chlapců nebo každoroční finále české PGA Tour, přímá konfrontace se širší špičkou evropského profesionálního golfu tu byla premiérou. Czech Challenge se uskutečnila ve spolupráci s promotérskou společností Relmost, která dlouhodobě stojí za organizací turnajů European Tour a Challenge Tour na území ČR.



Díky několika deštivým dnům v posledních týdnech před turnajem a precizní práci týmu greenkeeperů bylo hřiště připraveno ve skvělé kondici. Což ostatně při svých rozhovorech potvrdila spousta zúčastněných hráčů. Z hustých a vysokých roughů se i ostříleným profesionálům hrálo pořádně těžce a také díky neobvyklému navrtání jamek se hranice cutu po dvou dnech hlavního turnaje zastavila na paru, což není až tak obvyklé. Když je řeč o paru hřiště, vedení turnaje se jej rozhodlo, oproti běžným zvyklostem, na mistrovské kombinaci devítek Kamenná & Dřevěná, snížit na cifru 71. Na jamce č. 3 Dřevěné totiž došlo k posunu odpališť, čímž se z běžného „krátkého“ 5-paru stala solidní 4-parová jamka.

Do hlavního turnaje s dotací 200 000 € ve čtvrtek 23. května vkročila také skupina 14 hráčů hájících české barvy. Její součástí byla také dvojice, která je na Kaskádě „jako“ doma – Petr Gál a mladá naděje českého golfu, Filip Jakubčík. Po druhém dni se s turnajem bohužel muselo rozloučit hned 10 českých zástupců, pro které byla hranice cutu nad jejich síly. Až do nedělního finále se tak dostalo kvarteto ve složení Petr Gál, Stanislav Matuš, Filip Mrůzek a Michal Pospíšil. Nejvýše z nich pak skončil Stanislav Matuš, který navzdory silným bolestem zad z nedělního rána obsadil skvělé 14. místo, když zahrál celkem 8 ran pod par. Šampionem celého turnaje se způsobem start-cíl stal Angličan Ross McGowan s celkovým skóre -18. Stříbro si z Kaskády odvezl Portugalec Ricardo Santos, který z celkového paru umazal 14 ran a na třetí příčce skončil Adrian Meronk z Polska s výsledkem -13.

Potěšující je také fakt, že turnaj přilákal pozornost diváků z řad veřejnosti, kteří v průběhu celého turnaje dělali doprovod především českým hráčům. Ti, kteří na Kaskádu dorazili, ale mohli vidět v akci také spoustu zajímavých zahraničních jmen, např. stříbrného muže majoru US Open z roku 2010, Grégoryho Havreta nebo mladšího bratra fenomenálního Američana Brookse Koepky, Chase.