Odkolíkujte, nebojte se, odkolíkujte

Odkolíkujte, nebojte se, odkolíkujte

NEDÁVNO MĚ NA HŘIŠTI NAPADLA KACÍŘSKÁ MYŠLENKA: „Jsou po změně pravidel vůbec ty červené a žluté kolíky na hřišti potřeba? Vždyť voda je voda, i kdyby tam ty kolíky nebyly a stokrát se tomu nově říkalo trestná oblast! Míček ve vodě je pohroma sám o sobě a kolík jakékoliv barvy (kromě té všemi milované modré nebo modré s černou hlavou) na tom nic nezmění. Vyhlídka z odpaliště na slalom mezi tyčkami různých barev běžnému golfistovi spíš nažene strach, než aby ho uklidnila nebo než aby začal přemýšlet, jak mu tahle pestrobarevná Matějská urychlí hru nebo pravidla přinesou výhodu. 


Jsme prostí lidé, turisté, a cokoliv, co je v přírodě rušivé, v nás probouzí neklid. Nejsme sportovci v pravém slova smyslu ani profíci a náš pohled na hřiště je proto diametrálně odlišný. Položil jsem tuto otázku zasvěceným, a byla to chyba. Jsou věci, na které by se měl člověk ptát rekreačních hráčů. Dovolím si dokonce tvrdit, že by jejich názor byl právě opačný a pravděpodobně správný.

  1. S.: Nebojte se mi napsat cokoli, co vás trápí, co vám v magazínu chybí, nebo třeba jen to, co vás štve nebo na hřišti mile překvapilo. Pokusíme se vám v příštím čísle odpovědět, najít řešení či o vašem příjemném zážitku rádi napíšeme. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz.

 

CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

DOMINIK BROULÍK
MASTERS. VIC NEŽ SPLNĚNÝ SEN

ZAHRÁT SI NA PROSLULÉM MASTERS na ještě proslulejším hřišti Augusta National je nejspíš snem každého, kdo kdy vzal do ruky golfovou hůl a odpálil nějakou tu ránu. Ne každému se takový sen splní. Spíš platí, že jen několika málo vyvoleným. Pro normální smrtelníky ale není nijak snadné ani dostat se za brány Augusty National. Pro každého, komu se to povede, je to jedinečný, i když mnoha striktními zákazy „ořezaný“ zážitek. Ostatně potvrzuje to i DOMINIK BROULÍK, který se s kamerou v ruce snažil při letošním ročníku Masters zachytit pro pořad Golf Time co nejvíc z oné výjimečné atmosféry. A měl i to potřebné štěstí, že na něm po čtrnácti letech triumfoval popáté ve své unikátní kariéře Tiger Woods.

 

US OPEN
USGA – PŘÍSNĚ TAJNÉ

NEBYLO BY TO US OPEN bez toho věčného brblání na obtížné podmínky a nastavení hřiště, ale přesto – už na loňském turnaji v Shinnecock Hills se něco začalo měnit. Po fiasku v podobě finálového kola v roce 2004, kdy se hráči vyputtovávali z greenů až do bunkeru, a navíc na jednom z nejstarších a nejproslulejších amerických hřišť, se USGA dušovala, že v roce 2018 bude všechno jinak. Jenže namísto obrázků jásajícího Brookse Koepky držícího v rukou podruhé za sebou pohár pro šampiona se mnohým v paměti promítal film s Philem Mickelsonem. Šestkrát druhý a tolik po titulu toužící Phil zde mohl zkompletovat svůj kariérní Grand Slam. Místo toho na 13. jamce oběhl míček a trefil ho ještě předtím, než se zastavil a vykutálel z greenu ven. Za toto extempore mu dokonce hrozila diskvalifikace, ale později byl potrestán jen dvěma trestnými ranami. Na třinácté jamce zapsal 10 ran, celkově za kolo dokonce 81. Bylo to jen 27 let frustrace z US Open, nebo se tím snažil poslat vzkaz ostatním hráčům a naznačit, že hráči mají s USGA problémy?

 

TIGER WOODS
JEHO HRA ŽELEZY JE UMĚLECKÉ DÍLO

ZAČNĚME ZÁSADNÍM TVRZENÍM: Tiger Woods je ve hře železy možná nejlepší hráč všech dob. Když sami nastavíte laťku tak vysoko a potom se pohybujete kousek pod ní – neboli hrajete železy jako běžný smrtelník na PGA Tour –, vypadá to jako úpadek. Ano, Tiger už to netrefuje tak úžasně jako v dobách, kdy strávil 683 týdnů nepřetržitě na postu světové jedničky, ale něco takového možná neuvidíme příštích padesát let. Tiger nicméně pořád těží ze své ochoty podstoupit jakoukoli změnu, pokud si myslí, že se díky ní může zlepšit. Nenapadá mě žádný jiný špičkový hráč, který by byl ochoten tak často dělat tak zásadní úpravy. A právě to ho žene, aby na své hře stále pracoval a cizeloval ji, i když už dávno nemusí sobě ani nikomu jinému nic dokazovat. Jak na tom tedy Tiger je teď, po nesčetných úpravách švihu a zdravotních patáliích? Já to vidím tak, že jeho současný švih při hře železy je takovou kombinací toho, co se naučil od Butche Harmona, Hanka Haneyho a Seana Foleyho. Je tam spousta skvělých prvků a také pár věcí, které by ještě mohl vylepšit.

 

DUSTIN JOHNSON
STÍNOVÝ GOLF ANEB ŠVIH BEZ HOLE

TO DĚLÁ. DĚLÁTE TO I VY. VLASTNĚ MY VŠICHNI. Ať už při tom stojíme před zrcadlem, pustíme se do toho, jakmile za námi zapadnou dveře výtahu, nebo tím chceme jen pobavit rozesmáté batole, provádět golfový švih bez hole je tradiční rituál zanícených golfistů. Takový „golf jen jako“ může vypadat komicky, ale když se při tom soustředíte na to, co děláte, vlastně si tím můžete zlepšit švih. „Je to, jako když boxujete do vzduchu,“ říká Johnsonův trenér Butch Harmon, učící profesionál Golf Digest. „Nepočítáte s tím, že byste do něčeho udeřili, a tak se plně soustředíte jen na samotné pohyby a jejich koordinaci. Celé sekvenci pohybů to dodá plynulost.“ Allen Terrell, ředitel výuky na Dustin Johnson Golf School a DJův někdejší trenér na vysoké, tvrdí, že tento trénink pomůže golfistům všech úrovní a že Dustin se mu věnuje už léta. „Pomůže vám to zbavit se spousty nežádoucích pohybů a osvojit si plynulý, neuspěchaný švih,“ říká. A právě to je pro Johnsona tím nejdůležitějším. Vysvětluje: „Chci silový švih, do kterého nemusím jít silou.“ Teď vám Johnson ukáže, jak může stínový golf zlepšit vaši hru.

 

 

 

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

PŘEDSTAVUJEME

ŠILHEŘOVICKÁ PADESÁTKA
Hřiště, které svým parkovým charakterem patří nejen k nejangličtějším, ale i nejkrásnějším u nás

US OPEN

HRÁČI VS. USGA
Něco zůstalo utajeno: Vyzpovídali jsme 57 lidí, kteří v golfu něco znamenají, a poodhalili detaily tohoto rychle se zhoršujícího vztahu s řídicími orgány USGA

LETOS AŽ TEN TŘETÍ
Prestiž tradičního turnaje, který si mimo jiné zakládá na tom, že se odehrává na amerických hřištích s nejvyšší mírou obtížnosti

PEBBLE SLAVÍ 100 LET
Tento ikonický links bude letos hostit 119. US Open

HRAJTE CO NEJLÉPE

PEKELNÁ POZICE
I na fairwayi se občas můžete v bunkeru dostat do neřešitelné situace
S ALEŠEM KOŘÍNKEM

KYNŽVART Č. 18
Na závěr vás čeká něco, co byste ani sami nečekali
S KARLEM SKOPOVÝM JUN.

ZATÍMCO ČEKÁTE
Hrát na přeplněném hřišti je výzva. Nedělejte nikdy při čekání to, co může negativně ovlivnit vaši hru
S DAVIDEM LEADBETTEREM

OČI LŽOU
Zkuste můj jednoduchý test a přesvědčte se, zda vůbec vidíte tu správnou linii puttu
S PATEM PEREZEM

HOT LIST GOLFOVÉ BAGY
Otestovali jsme 93 bagů, abychom pro vás našli 34 nejlepších ve čtyřech kategoriích: na nošení, na vozík, něco mezi a ty ultralehké na záda

ČTĚTE JE JAKO PROFÍK
Když chcete lépe puttovat, musíte hlavně vědět, kam se míček po úderu po greenu vydá
S LUKEM DONALDEM

GOLFOVÝ ŽIVOT

TOUR PRO V UTAJENÍ
Hodnotit, kdo na PGA Tour má nejlepší život, je hodně subjektivní záležitost

JSOU TURNAJE, NA KTERÉ NEZAPOMENU
Pro mě má PGA Championship zvláštní význam a rezervované místo v mém srdci
S BASILEM DALBERTEM

AMERICKÝ DENÍČEK III
Když nehraju golf,
hodně spím, hodně jím,
cvičím a odpočívám
S KLÁROU SPILKOVOU

ASI TISÍCOVKA KOL
Mstětice znám jako své boty a trefil jsem tu snad každé křoví, každou vodu, každý bunker a každý aut
S ONDŘEJEM LIESEREM

SCHOVÁNO ZA MÝTY
Kynžvart je schovaný v oáze klidu, ve stínu svých starších sousedů a stále opředený
řadou drobných polopravd

TOTÁLNÍ VÝPRODEJ
Jak uspořit pár ran? 20 nejdůležitějších pravidlových změn

 

A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH pátého letošního čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 6. června 2019

© 2019 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena