Golf a fyzička: jak na to?

Golf a fyzička: jak na to?

Je golf sportem vyžadujícím dobrou, neřku-li výbornou fyzickou kondici? Jak se to vezme: na vrcholové úrovni ano, ale na rekreační jak kdy a jak pro koho.


Není sporu o tom, že golf je v obecném měřítku oproti takovému hokeji, fotbalu, cyklistice, tenisu atd. sportem fyzicky méně náročným. Zde je tabulka ukazující energetický výdej některých sportů.

 

Aerobik střední intenzita 430 kcal
Basketbal rekreační  580 kcal
Běh 8 km/h 570 kcal
Běh 10 km/h   730 kcal
Běh na lyžích volné tempo  500 kcal
Cyklistika 16 km/h  330 kcal
Cyklistika 21 km/h  590 kcal
Cyklistika závodní tempo  1 300 kcal
Fotbal rekreační   470 kcal
Golf s ručním vozíkem  290 kcal
Golf v autíčku  180 kcal
Hokej (lední)  1 240 kcal
Horská turistika  620 kcal
Chůze rovina 5 km/h  290 kcal
Chůze kopcovitý terén  350 kcal
Cvičení v posilovně  900 kcal
Jízda na koni chůze  270 kcal
Jízda na koni cval  540 kcal
Plavání prsa  680 kcal
Rybaření v proudu + chůze  390 kcal
Sjezdové lyžování lehké  440 kcal
Sjezdové lyžování závodní   1 000 kcal
Squash  890 kcal
Tenis rekreační čtyřhra   390 kcal
Tenis rekreační dvouhra  690 kcal
Tenis závodní dvouhra  780 kcal

 

 

Golf má tedy stejný energetický výdej jako běžná chůze rychlostí 5 km/h. Naopak lední hokej, velmi rychlá jízda na kole, závodní lyžování, squash či posilovna, to vše jsou fyzicky dost náročné aktivity.

Nízká fyzická náročnost golfu má i své výhody. Golf lze hrát v důchodovém věku, dokonce na velmi dobré úrovni. Sedmdesátiletý cyklista si může nechat jen zdát o tom, že mohl být srovnatelný s pětadvacetiletým. V golfu ale i staří hráči, někdejší šampióni, mohou hrát těžké hřiště pod par (viz Tom Watson, Gary Player, Bernhard Langer atd.). To dokazuje, že golf není v prvé řadě o fyzické kondici, ale především o technické preciznosti a zkušenostech.

Na druhou stranu je ale jasné, že fyzický fond dnes hraje ve vrcholovém golfu čím dál větší roli. Co kdysi načal Gary Player (chodil do posilovny), to ve velkém prosadil Tiger Woods. A dnes ho následují Brooks Koepka, Rory McIlroy a další. Tím pádem se energetická náročnost golfu zvyšuje, protože je potřeba do hry počítat i trénink strávený v posilovně (ta má výše uvedených 900 kcal).

Síla svalů je důležitá pro celkovou délku rány. Kdyby tomu tak nebylo, budou mnohem pružnější, ale fyzicky slabší ženy pálit stejně daleko jako muži. Což se ale neděje. Sílu svalů lze samozřejmě zvyšovat cvičením, a proto bude golfista budoucnosti vypadat čím dál atletičtěji. Typy jako John Daly, ale třeba i Phil Mickelson či Ernie Els, kteří měli a mají nějaké to kilo navíc, patří už do časů minulých.

Pro běžného rekreačního golfistu ale nemá moc velký význam zvyšovat sílu svalů fitnessovým tréninkem. Rekreant musí nejprve zvládnout techniku - uplatnit sílu má význam až v okamžiku, kdy ji dokážete správně nasměrovat. Rvát to silou je u rekreanta spíš kontraproduktivní. Tam platí zlaté heslo Nic to nechce, jen hrát lehce.

Ovšem i hra rekreanta s hendikepem okolo 20 je do značné míry ovlivněna tím, v jakém stavu je jeho tělo. Například úbytek fyzický sil se projevuje zkracující se délkou ran v průběhu kola. Jasně viditelné je to při hře s driverem. Chcete být s touto holí co nejdelší, ale sil na řádné vytočení ramen, boků atd. se už nedostává. Proto ránu hrajete více rukama. Výsledkem jsou nejen kratší rány, ale také jdoucí všemi směry. Pravděpodobnost šlajsů je větší na konci kola než na jeho počátku.

Úbytek fyzických sil má za následek i pokles těch psychických. Tělu chybí cukr a mysl upadá do stavu jisté otupělosti a letargie. Nedokážete se tolik soustředit, motivovat, nedokážete se už dostat do herní pohody.

Jak lze fyzickou kondici pro golf zlepšovat, aniž by si člověk musel vytvářet nějaký speciální plán, chodil do fitka? Jednoduše: věnujte se dalším sportům. Golf namáhá především horní polovinu těla, konkrétně ruce a záda, má také své pomalé tempo, ve kterém se obvykle moc nezadýcháte. Takže rozpohybujte celé tělo, a to především spodek, dolní končetiny. To lze nejlépe během či jízdou na kole. Komplexní pohyb a zlepšení kondice zajistí také tenis, samozřejmě plavání, pro mladší squash či florbal. Prostě nějaký sport, při kterém se více hýbete, zadýcháte, zapotíte.