České golfistky a tenistky, srovnání

České golfistky a tenistky, srovnání

Markéta Vondroušová sice své tažení na Roland Garros do vítězného konce nedotáhla, ale přesto je její výkon hodný obdivu. Je jí teprve devatenáct let, ve finále podlehla zkušenější, o čtyři roky starší a na žebříčku výše postavené Ashleigh Bartyové. Pokud Vondroušová půjde ve své kariéře dál tímto stylem, můžeme se radovat: Česko má zase další skvělou tenisovou hráčku.


Fanoušek sportu a golfu si může položit otázku: když máme tak úspěšné tenistky, proč nemáme také tak úspěšné golfistky? Ty dva sporty jsou si přece relativně podobné, příbuzné.

Odpověď je vcelku nabíledni, ale její jednotlivé aspekty stojí za podrobnější rozbor.

Je to dáno především tradicí a obecnou popularitou. Tenis má v českém prostoru velkou tradici, už za první republiky byl třetím nejrozšířenějším sportem z hlediska organizovaného členstva. Jen fotbal a lyžování měly více členů. Dnes má tenis dle statistik České sportovní unie skoro 65 000 organizovaných členů. To jsou členové klubů a hráči, kteří hrají turnaje, jsou sportovně aktivní. Více už má pouze fotbal, přes půl milionu.

Vedle toho je tu ale hrubým odhadem na 300 000, možná i více tenistů rekreačních, neorganizovaných. To je skutečně široká základna. V Česku je také téměř 1 000 klubů, přičemž kurtů je dispozici zhruba 3 000 – 4 000.

Golf na tom tak dobře není, hráčů je přes 53 000, ovšem to je kompletní číslo všech – sportovních i rekreačních. Těch skutečně hrajících soutěžní turnaje (ne rekreační) bude jen několik tisíc. Hřišť máme 107 a klubů přes 180.

Z takové základny logicky nemůže vzejít tak velký počet vynikajících hráček (i hráčů) jako je tomu v tenise. V tenise navíc úspěšně fungují centra výchovy - Prostějov, Sparta a ČLTK na štvanici. Golf takové centrum zatím nemá.

Síla základny vyjádřená statisticky je následující: Česká republika má nyní v tenisovém ženském žebříčku WTA v TOP 100 celkem 6 hráček, v TOP 1000 jich je 28. Naopak v golfu nemáme v TOP 100 žádnou, pokud bychom samozřejmě nepočítali sestry Kordovy, které se nyní pohybují mezi 10.-20. místem. Ale to jsou Američanky. V TOP 1000 je pak celkem 5 českých golfistek, nejlepší je Klára Spilková na 291. místě, dále jsou zde K. Vlčková, K. Vlašínová, T. Melecká aj. Melichová.

Česká tenisová síla vyniká i ve srovnání se zahraničím, protože ČR je čtvrtým nejúspěšnějším státem na světě z hlediska počtu žen v TOP 100. Lépe než našich šest dívek je na tom jen Německo (7), Rusko (10) a USA (10). V TOP 1000 má přitom Německo 35 hráček, Rusko 65 a USA 107. Je zajímavé, že Čína má v TOP 1000 celkem 51 hráček, ale „jen“ 4 v první stovce, Japonsko dokonce 59 a jen jednu ve stovce (světová jednička Naomi Ósakaová).

Českých tenistek sice není v první tisícovce tolik jako Rusek, Američanek, Číňanek, Japonek či Francouzek, ale najdeme velký počet těch, které hrají výtečně a jsou v první stovce. To ukazuje, že česká tenisová škola je velmi efektivní, dokáže z menšího počtu hráček vytěžit skutečné výkonnostní maximum.

České golfistky naproti tomu patří do statistického průměru. Na málo hráčů v republice připadá málo těch sportovně kvalitních. Říká se, že k tomu, aby jeden hráč dostáhl světové úrovně, je potřeba mít minimálně 50 000 hráčů rekreačních. To by v českém golfu relativně odpovídalo, Klára Spilková je určitě hráčkou alespoň evropské úrovně.

České tenistky jsou sice v posledních letech velmi úspěšné, ale čeští tenisté teď zatím nemají hráče jako byl Tomáš Berdych, který se dlouhé roky držel v TOP 10. Ale ani český mužský golf na tom není dobře, do nejvyšších sfér nepronikl zatím nikdo a druhou evropskou ligu hrají stabilněji jen dva hráči (Filip Mrůzek a Stanislav Matuš).

Zdá se, že české ženy jsou sportovně silnější a lepší než čeští muži. Že by to bylo tím, že nepijí po hře tolik piva? ????