Na Štiříně se vše točí kolem Vás!

Na Štiříně se vše točí kolem Vás!

Zámek Štiřín, místo, kde budete hýčkaní ...


 

 

 

 

Hrát golf jako baron v zámeckém parku

Výjimečné kouzlo má golfová hra na Štiříně. Právě tady před více než 100 lety stál u zrodu tohoto dnes populárního sportu u nás baron František Ringhoffer IV. S golfem se seznámil na své cestě do Anglie a na svém pozemku v Olešovicích nedaleko Štiřína dal vybudovat  jedno z prvních golfových hřišť v Čechách. Mělo nejdříve jen tři jamky, ale později bylo rozšířeno na jamek devět. Ringhofferové, zejména František IV., jeho syn František V. a jeho bratranec Felix se brzy stali předními hráči golfu u nás a současně i obětavými propagátory tohoto sportu. V listopadu 1931 byl František Ringhoffer IV. zvolen prvním presidentem Golfového svazu ČSR. Druhá světová válka a poválečné události na dlouhá desetiletí přerušila sepjetí Štiřína a golfu, ale i vývoj a téměř samotnou existenci tohoto sportu u nás vůbec. V osmdesátých letech minulého století se Václav Hrubý, současný generální ředitel Zámku Štiřín, rozhodl se skupinou nadšenců v zámeckém parku golfové hřiště obnovit. Podařilo se s mimořádným citem pro včlenění do přírodně krajinářského parku s nádhernými scenériemi a bohatou dendrologickou sbírkou. V roce 1993 byla zahájena tradice nejvýznamnějšího štiřínského turnaje Ringhoffer Open a v roce 1997 poslední dědic významného šlechtického rodu průmyslníků, Emanuel Ringhoffer, slavnostně otevřel devítijamkové hřiště. Od jara do podzimu si golfisté mohou užívat na Štiříně hru v botanicky unikátním prostředí anglického parku a trénovat na místním driving range, v zimě pak si pak golf zahrajete na simulátorech v Domě Atis. Akce místního Ringhoffer Golf Clubu najdete na www.rgc.cz.

Potěcha pro tělo i duši

Příjemnou relaxaci zažijete ve wellness centru v Domě Atis, který je unikátní svým stylem organické architektury. Veřejnost si může rozmanitý zámecký areál i park, známý pro svou kolekci stovek pestrobarevných keřů rododendronů, prohlédnout s odborným výkladem botanika Václava Větvičky při tradičních akcích na jaře Rozkvetlý Štiřín a na podzim Den Hanuše Ringhoffera (5. října). V sezoně, kdy se v parku hraje golf, návštěvníci mohou navštívit Francouzskou zahradu s fontánou nebo Relax park, který je oblíbený pro rodinné pikniky a hru petangue. Piknikové koše plné dobrot nabízí místní Restaurace Atis a do Relax parku hosty zavezou stylově golfovým vozíkem. Pro aktivní sportovce slouží hotelové fitness, kromě zimního období je radost si zahrát tenis na kurtu v zámeckém parku, kde se bavil tenisovou hrou Hanuš Ringhoffer se svým trenérem Vladimírem Zábrodským (Vofkou - slavným českým reprezentantem jak hokejovým, tak tenisovým.), na recepci si můžete vypůjčit horské kolo a vyrazit na toulky po četných cyklistických stezkách v okolí. Milovníky koní jistě potěší, že se v blízkosti hotelu nachází jezdecký klub. Ubytovací zařízení je možné využít také jako základnu, ze které budete podnikat turistické výlety do okolí.

Hudbu, prosím

Zámek Štiřín si zaslouží ocenit za hudební tradici kvalitních koncertů klasické i populární hudby. Už dvacet pět let se zde koná cyklus koncertů Sukův hudební Štiřín, který před čtvrt stoletím založil a řadu koncertů zde odehrál pravnuk skladatele Antonína Dvořáka, výjimečný houslista, Mistr Josef Suk. Spoluzakladatel koncertů, generální ředitel Zámku Štiřín Václav Hrubý, při příležitosti tohoto výročí v září 2018 slavnostně otevřel v prostorách Domu Atis unikátní výstavu fotografií. Výstava představuje nejen významné umělce, kteří na Štiříně koncertovali, ale i osobní vztah Mistra Josefa Suka k zámku Štiřín, který velmi miloval. Zakoupit lze také novou knihu Jiřího Hlaváče: Josef Suk – Pokus o portrét. Návštěva štiřínského koncertu je vždy slavnostním zážitkem. V neděli 16.června zakončí jubilejní cyklus tradičně Heroldovo kvarteto. Program na sezónu 2019/2020 najdete již brzy na www.stirin.info. Dáváte-li raději přednost koncertům populární hudby, 18. června vás okouzlí zpěvačka Crystal Monee Hall (USA), která doprovázela takové hvězdy jako jsou Mariah Carey, Elton John Kanye West.Na zámecké terase se chystají dva letní rock´n´rollové taneční večery, 12. července v podání Pavla Sedláčka a skupiny CADILLAC  a 16. srpna odehrají Petr Vondráček a Vítek Fiala vzpomínkový koncert na Elvise Presleyho.

Svatba jako z pohádky

Zámecké romantické prostředí přímo vybízí k tomu, říci si tu s partnerem své ano. Nádherný svatební obřad na Štiříně umí zařídit v kteroukoliv roční dobu. V létě je populární Francouzská zahrada, v zimě zase obřady v altánku na zamrzlém rybníce nebo v pohádkově zasněženém parku. Nebylo by také krásné uzavřít manželství v zámecké kapli, pocházející z druhé poloviny osmnáctého století, s klenutou klenbou a s freskami Nanebevzetí Panny Marie? Anebo v některém z historických salonků? Kromě obřadu pro vás na zámku Štiřín zajistí vše potřebné, co k takovému dni patří. Je libo nechat se na místo dovézt automobilovým veteránem, kočárem, taženým koňmi, či limuzínou? Máte to mít! Potřebujete obstarat květiny, vizážistku, menu, občerstvení, dort? Nic není nemožné! Záleží jen na vás, jaké služby si objednáte a právě teď je ten správný čas si rezervovat termín pro svatební obřad v roce 2020.

Konference, rodinná oslava i pobyt na zámku jako dárek

Zámek Štiřín je rozmanitostí svých prostorů ideálním místem pro pořádání společenských událostí i firemních večírků. Díky vybavenosti konferenčního centra zde klienti s oblibou pořádají své konference, kongresy, semináře, školení a další obchodní aktivity. Stylové ubytování nabízí zámek i historické budovy ve štiřínském areálu. Neváhejte tak přenocovat po některé z kulturních akcí anebo využít třeba jako originální dárek některý ze sezonních balíčků za výhodnou cenu a užijte si romantický pobyt s wellness a piknikem, nebo třeba pobyt s golfovou hrou na simulátorech. Kompletní nabídku služeb a programy kulturních akcí najdete na www.stirin.cz.